Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste zonneboiler: complete gids

Een zonneboiler is een ideale manier om je woning te verduurzamen. Deze installatie gebruikt namelijk zonne-energie om water op te warmen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe weet je wat de beste zonneboiler is in jouw situatie? Hieronder sommen we 5 belangrijke factoren op waarop je je keuze kan baseren!

Ga snel naar:
FACTOR 1: volgens type
FACTOR 2: volgens prijs
FACTOR 3: volgens merk
FACTOR 4: volgens rendement
FACTOR 5: volgens toepassing
CONCLUSIE: wat is voor mij de beste zonneboiler?

 

 

Waarom investeren in een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om jou van warm water te voorzien. Dat kan je dan gebruiken om te koken, te douchen, maar ook voor vloerverwarming of zwembadverwarming. Waarom zou je investeren in een zonneboiler? Hieronder sommen we enkele redenen op:

 • Besparen op energiekosten: met een zonneboiler kan je gemiddeld 50 à 65% besparen op de kosten voor warm water. Voor een huishouden van vier personen kan dat neerkomen op ongeveer € 500 per jaar. Bij stijgende energieprijzen kan je zelfs nog meer besparen.
 • Goed voor het milieu: een zonneboiler gebruikt zonne-energie om je water te verwarmen. Daardoor spaar je niet enkel energiekosten uit, maar verminder je ook je CO2-uitstoot. Dat is een goede zaak voor jou én onze planeet.
 • Verhoging van de waarde van je woning: een energiebesparende maatregel als een zonneboiler laten installeren, heeft een positieve invloed op de berekening van de energieprestatie van je woning. Wil je je woning ooit verhuren of verkopen? Dan kan je er een hogere prijs voor vragen.
 • Hoog rendement: zonne-energie omzetten in warm water verloopt tot 4 keer efficiënter dan elektriciteit. Daardoor haal je gemiddeld meer rendement uit een zonneboiler in vergelijking met een systeem als een zonnepanelen-installatie.

Ben jij benieuwd of een zonneboiler in jouw situatie voordelig is? Dan kan je steeds advies vragen aan onze erkende installateurs. Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt!

beste zonneboiler

 

FACTOR 1: beste zonneboiler volgens type

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Hoe bepaal jij dan welke je precies nodig hebt? Hieronder geven we een woordje uitleg:

 • Klassieke zonneboiler: binnenin de zonnecollectoren van een klassiek systeem bevindt zich een vloeistof die het water in het opslagvat opwarmt met een warmtewisselaar. Is er te weinig zonlicht? Dan kan de naverwarming bijspringen om je sanitair water op temperatuur te krijgen. Klassieke zonneboilers zijn ideaal als je het water enkel voor huishoudelijke taken wil gebruiken.
 • CV zonneboiler: bij een CV zonneboiler loopt er een leiding door het voorraadvat, waardoor het water binnenin op een minimumtemperatuur van 60° C blijft. Bij dit systeem heb je steeds een grote hoeveelheid warm water beschikbaar en is geen naverwarming meer nodig. Een CV zonneboiler is vooral aangewezen voor grote huishoudens.
 • Zonneboiler met combiketel: met een combisysteem kan je zowel je sanitair water als het water voor je verwarming opwarmen. Het systeem kent dan ook verschillende warmtewisselaars. Een zonneboiler met combiketel is erg geschikt in combinatie met vloerverwarming. Een dergelijk systeem is aangewezen bij grote gezinnen die zowel sanitair water als cv-water willen opwarmen.
 • Boiler met terugloopsysteem: dit systeem is gelijkaardig aan dat van een klassieke zonneboiler met als verschil dat de zonnecollectoren hier geen antivriesmiddel bevatten. Als de temperatuur van de vloeistof lager ligt dan die van het water in het voorraadvat, loopt het water uit de zonnecollectoren naar het terugloopvat. Dit systeem is aangewezen wanneer je geen antivriesmiddel in de vloeistof wil gebruiken omwille van gezondheidsredenen of besparing van ruimte voor het expansievat.

 

Wat is de beste zonneboiler qua type?

Welke zonneboiler het beste is, hangt af van jouw specifieke situatie. Wil je enkel huishoudelijke taken uitvoeren met het opgewarmde water? Dan volstaat een klassieke zonneboiler. Wil je echter ook je woning verwarmen met een zonneboiler? Overweeg dan een CV zonneboiler of een zonneboiler met combiketel.

Niet zeker welk type zonneboiler het meest geschikt is in jouw situatie? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui om je te helpen. Start hier je aanvraag!

 


FACTOR 2: beste zonneboiler volgens prijs

Hoeveel kost een zonneboiler? Dat hangt uiteraard af van het merk, het type, de capaciteit, … De prijs ligt doorgaans tussen € 2.500 à 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ben je benieuwd naar enkele richtprijzen? Hieronder vind je alvast een tabel:

Soort zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Klassieke zonneboilervanaf € 2.500
CV zonneboilervanaf € 3.900
Zonneboiler combivanaf € 4.200
Zonneboiler met terugloopsysteemvanaf € 4.000

 

Wat is de beste zonneboiler qua prijs?

Wat de beste zonneboiler qua prijs is, hangt af van jouw persoonlijke budget. Doorgaans zijn zonneboilers met een terugloopsysteem de duurste, maar dat betekent niet dat die de beste zijn voor jouw situatie. Een klassieke zonneboiler is gemiddeld het goedkoopste systeem op de markt.

Twijfel je welke zonneboiler je het beste aankoopt? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

 


FACTOR 3: beste zonneboiler volgens merk

Omdat een zonneboiler geen kleine investering is, ga je idealiter voor een kwalitatief merk. Enkele bekende merken zijn: Nefit, Vaillant, Viessmann, HR Solar, Sonnenkraft, Remeha, … Er zijn dus tal van merken op de markt. Hoe beslis je dan welk merk het beste bij jou past?

 • Prijs: het kostenplaatje van een zonneboiler varieert van merk tot merk. En uiteraard is de prijs van belang, maar je mag je er ook niet blind op staren. Het allerbelangrijkste is dat je een hoogwaardige zonneboiler aankoopt. De eigenschappen en de kwaliteit van het systeem zijn dus cruciaal.
 • Garantie: een zonneboiler leverancier is verplicht om 2 jaar garantie te geven. Daarnaast zijn er ook fabrikanten die op aparte onderdelen een langere termijn geven. Zo is het mogelijk dat je bv. 10 jaar garantie hebt op de zonnecollectoren, 5 jaar op het opslagvat en 2 jaar op de rest van de installatie.
 • Dienst na verkoop: een merk kan zich onderscheiden door een uitstekende dienst na verkoop te bieden. Ga dus zeker na voor welke services je installateur instaat na de plaatsing. Zo hebben sommige vakbedrijven een hoogstaande klantendienst of bieden ze onderhoudscontracten aan.

 

Wat is de beste zonneboiler qua merk?

Wat is voor een zonneboiler het beste merk? Omdat er zoveel merken op de markt zijn, is het onmogelijk om 1 fabrikant naar voren te schuiven als de beste keuze. Om zeker te weten dat je goed geïnformeerd bent, kan je steeds advies vragen aan meerdere installateurs. Op die manier kan je een weloverwogen keuze maken.

Wil je graag meer weten over de beste zonneboiler merken? Kom dan via onze offertedienst gratis, snel en vrijblijvend met experts in contact. Start je aanvraag hier!

 

beste zonneboiler zonnecollectoren

 


FACTOR 4: beste zonneboiler volgens rendement

De energiebesparing van een zonneboiler bereken je door de opbrengst  te delen door de warmwaterbehoefte. Dat getal vermenigvuldig je dan met 100. Voor een gezin van 4 personen kom je al snel uit op een besparing van 66% (of circa €500 per jaar). Hieronder lees je welke factoren een invloed hebben op het rendement van je zonneboiler:

 • Hellingsgraad zonnecollectoren: voor een optimaal rendement is het essentieel dat de zonnecollectoren zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. De hellingsgraad van de collectoren is daarbij een belangrijke factor. In ideale omstandigheden is die hellingshoek 36°, maar elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal ongeveer een even hoog rendement opleveren.
 • Oriëntatie zonnecollectoren: zonnecollectoren richt je best naar het zuiden, tussen zuidoost en zuidwest. Bij andere oriëntaties kan het rendement met maar liefst 20% dalen. Zorg er ook voor dat er geen objecten voor schaduw op de collectoren zorgen.
 • Afstand zonnecollectoren – voorraadvat: de afstand tussen het voorraadvat en de zonnecollectoren moet zo klein mogelijk zijn. Anders riskeer je te veel warmteverlies.
 • Soort zonnecollectoren: niet alle soorten zonnecollectoren brengen evenveel op. De beste zonnecollectoren qua rendement zijn de duurdere vacuüm buiscollectoren. Wil je hetzelfde rendement met vlakke plaatcollectoren? Dan moet je een grotere montageoppervlakte voorzien.
 • Toepassing zonneboiler: sluit je je zonneboiler enkel aan om je sanitair water te verwarmen? Of wil je het systeem ook gebruiken voor (vloer)verwarming? Hoe meer toepassingen je aan de boiler koppelt, hoe optimaler het rendement van de installatie.

 

Wat is de beste zonneboiler qua rendement?

Het rendement hangt slechts in kleine mate af van de zonneboiler zelf. Voornamelijk externe factoren als de hellingsgraad en oriëntatie van de zonnecollectoren, de afstand tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat, … hebben hier een invloed op. Hoeveel toepassingen je koppelt aan je boiler, is bv. wel een bepalende factor.

Ben je op zoek naar professionals die je meer kunnen vertellen over het rendement van een zonneboiler? Kom dan hier gratis en vrijblijvend in contact met erkende installateurs!

 


FACTOR 5: beste zonneboiler volgens toepassing

Een zonneboiler kan verschillende toepassingen hebben. Zo kan je de installatie gebruiken om sanitair water, je volledige woning of zelfs je zwembad te verwarmen. Wat is in jouw situatie het meest geschikt? Hieronder vind je meer informatie per toepassing:

 • Sanitair warm water: het opwarmen van sanitair water is een van de populairste toepassingen van zonne-energie. Dat kan je dan gebruiken om te douchen, te wassen, huishoudelijke apparaten van water te voorzien, … Een gezin van 4 personen gebruikt namelijk al snel 90 liter warm water per dag.
 • Verwarming van je woning: een zonneboilercombisysteem of een CV zonneboiler kan bovenop je sanitair water, ook je woning verwarmen. Dit systeem is vooral geschikt in combinatie met centrale verwarming op lage temperatuur als wand- en vloerverwarming.
 • Zwembadverwarming: met een zonneboiler kan je je zwembad op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier verwarmen. Doorgaans bestaat dit systeem uit zonnecollectoren als EPDM-matten, koepels of klassieke buis- of vlakke plaatscollectoren en een opslagvat of een filtersysteem.

 

Wat is de beste zonneboiler qua toepassing?

Wat de beste zonneboiler qua toepassing is, varieert van situatie tot situatie. Volstaat het om enkel je sanitair water te verwarmen? Of wil je ook graag je woning en zwembad verwarmen met zonne-energie? Om zeker te zijn wat de beste optie is in jouw geval, vraag je best advies aan een professional.

Benieuwd welke zonneboiler voor jou het meest geschikt is? Dan kan je via onze offerteservice steeds snel, gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: wat is voor mij de beste zonneboiler?

Het is moeilijk te bepalen wat nu de beste zonneboilers zijn in jouw situatie. Dat hangt volledig af van jouw budget, jouw persoonlijke noden en wensen, … Om een beeld te krijgen van de meest geschikte zonneboiler voor jou leg je best alle bovenstaande factoren eens naast elkaar. Je kan ook meteen advies vragen aan een professional. Die heeft tonnen ervaring met het installeren van zonneboilers.

Ben je op zoek naar offertes voor zonneboilers? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met installateurs die offertes op maat maken via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs