Zonneboiler.be Online infogids over zonneboilers en hun prijzen
Vergelijk meer dan 1350+ erkende installateurs online!
header image
Zonneboiler.be

Premie zonneboiler 2022

Laatste update: 02 May 2022 – Een zonneboiler kopen loont. Bovendien kan je op verschillende manieren premies verkrijgen om je investering nog sneller terug te verdienen. De voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze zonneboiler subsidies vind je hier.

 

Beschikbare premies zonneboiler 2022:

1. Fluvius premie zonneboiler (t.e.m. 30 juni 2022)
2. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 juli 2022)
3. Totaalrenovatiebonus
4. EPC labelpremie
5. Gemeentelijke subsidies zonneboiler

Advies op maat nodig? Een erkende zonneboiler installateur geeft je graag meer info over deze premies. Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

1. Fluvius premie zonneboiler (€ 550 per m²)
(t.e.m. 30 juni 2022)

Voor de installatie van een zonneboiler door een aannemer kan je in Vlaanderen een premie krijgen via je netbeheerder Fluvius. Een kort woordje uitleg!

 

Hoeveel bedraagt deze zonneboiler premie?

Je ontvangt tot 550 euro per m² aan nieuw geplaatste zonnecollectoren, met een maximaal premiebedrag van 2.750 euro per installatie. De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag.

En voor beschermde afnemers?
Voor mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas bedraagt de zonneboiler premie tot € 660 per m², met een maximum van € 3.300 en 48% van het factuurbedrag.

 

Welke voorwaarden gelden?

 • Voorwaarden zonneboiler: enkel van toepassing op nieuwe zonneboilers die zorgen voor sanitair warm tapwater en eventueel ook voor woningverwarming.
 • Facturen: de datum van de eindfactuur moet liggen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022. Je moet je aanvraag ook ten laatste indienen bij Fluvius binnen de 2 jaar na datum van die eindfactuur.
 • Woning: die moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest en uiterlijk aangesloten zijn op het elektriciteitsnet op 31-12-2013.

LET OP: de installatie moet gebeuren door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid om recht te hebben op de premie. Daarom doe je best een beroep op een erkende installateur van zonneboilers.

 

Verlaagd btw-tarief zonneboilers in 2022-2023

Je kan al langer in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op arbeidskosten en materialen als je huis ouder is dan 10 jaar en je de zonneboiler laat plaatsen door een vakman. Vanwege de stijgende energieprijzen geldt dit verlaagde tarief óók voor woningen jonger dan 10 jaar. Deze regeling loopt op 31 december 2023 af.

 

Hoe kan ik de premie voor een zonneboiler aanvragen?

Je kan de premie per woning max. 1 keer om de 15 jaar aanvragen via de website van Fluvius of per post. Online aanvragen gaan sneller. Je moet je aanvraag ten laatste binnen de 2 jaar na datum van de eindfactuur indienen bij Fluvius. Een erkende installateur informeert je verder, bezorgt alle nodige documenten en kan je zelfs helpen bij de aanvraag.

BELANGRIJK: samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en verzekert je van een correcte plaatsing. Contacteer en vergelijk vrijblijvend erkende zonneboiler installateurs.

 

LET OP: deze premie kan je aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 komen alle energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen samen in de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’:

 • Tot en met 30 juni 2022 moet je de zonneboiler premie van Fluvius aanvragen zoals hierboven beschreven.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premie tijdelijk niet aanvragen.
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

LET OP: als je nog de Fluvius-premie voor een zonneboiler aanvraagt, kan je met diezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Bekijk dus goed welke premie voor jou het meest interessant is. Je vakman kan je hierover verder informeren. Is de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan hoef je ook niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 


2. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 juli 2022)

Vanaf 1 juli 2022 zijn de energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen geïntegreerd in de nieuwe Mijn VerbouwPremie:

 • Tot en met 30 juni 2022 kan je de Fluvius-premie voor een zonneboiler aanvragen zoals hierboven beschreven.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je deze premie tijdelijk niet aanvragen (overgangsperiode).
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor je zonneboiler.

TIP: vraag je nu nog een premie van Fluvius of renovatiepremie aan? Dan kan je met dezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Ga dus goed na welk premiestelsel voor jou het best is. Je vakman kan je hierover verder informeren. Is de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan moet je niet wachten met de uitvoering van je project om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

Welke voorwaarden?

Wil je graag de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de investering in een zonneboiler? Dan moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe zonneboiler.
 • Voor welke gebouwen: het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór  2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.
 • Zonneboiler zelf: de inhoud van het opslagvat moet minstens 40 liter per m² apertuuroppervlakte zijn bij vlakkeplaat collectoren. Bij buiscollectoren gaat het om minstens 55 liter per m² apertuuroppervlakte. Ook rond de normering zijn er specifieke vereisten.
 • Door wie: wil je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie? Dan moet je je zonneboiler laten plaatsen door een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Ben je op zoek naar zo’n gecertificeerde installateur? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor een zonneboiler?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type gebouw en wie de premie aanvraagt. Een kort overzicht:

 

A. Woningen en individuele appartementen

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 660 per m², met een max. van € 3.300
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 550 per m², met een max. van € 2.750
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: het totale factuurbedrag dat in aanmerking komt, is min. 1000 euro (excl. btw).

 

B. Niet-woongebouwen

De premie bedraagt € 200 per m² apertuuroppervlakte met een maximum van 20.000 euro. Er is een premie mogelijk tot 40% van het factuurbedrag (exclusief btw).

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de ReSCert-aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 



  • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   Je kan slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een zonneboiler. Let op: eerdere premies van Fluvius tellen ook mee. Kreeg je de afgelopen 10 jaar trouwens al een premie voor een warmtepompboiler? Dan heb je geen recht meer op de Mijn VerbouwPremie voor een zonneboiler.


  • Kan ik de Fluvius-premie én de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

   Nee. Voor dezelfde werken kan je niet zowel de Fluvius premie als de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen Fluvius-premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.

   Twijfel je welk premiestelsel het interessantst is voor jou? Je vakman kan je hierover verder informeren. Blijkt de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan hoef je zeker niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


3. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus (bovenop de aparte premies van Fluvius). Daarvoor moet je binnen de 5 jaar in minstens 3 van de volgende 7 domeinen investeren:

 • Hoogrendementsbeglazing
 • Dak- of zolderisolatie
 • Muurisolatie
 • Vloer- of kelderisolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

Let op, de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Gaat het om werken met een eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen de EPC labelpremie of de Totaalrenovatiebonus. Beide steunmaatregelen zijn niet cumuleerbaar.

 

Hoeveel bedraagt de Totaalrenovatiebonus?

De Totaalrenovatiebonus stijgt naarmate je meer ingrepen uitvoert binnen de 5 jaar. Hieronder een overzicht van de premies die je ontvangt naargelang het aantal energiebesparende maatregelen.

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

En voor beschermde afnemers?
Voor beschermde afnemers wordt het bonusbedrag met 50% verhoogd.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van Fluvius voor aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen werden getroffen die in aanmerking komen, nemen ze contact met je op en krijg je de bonus bovenop de aparte premies.

LET OP: de premies van Fluvius kan je enkel krijgen voor uitgevoerde werken door een aannemer. Deze kan je adviseren op maat van jouw project én zorgt voor een correcte uitvoering die aan alle voorwaarden voldoet. Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen.

 


4. EPC labelpremie (€ 2.500 tot 5.000)

Sinds 1 januari 2021 kan je voor een energetische renovatie (bv. een zonneboiler) ook de EPC labelpremie aanvragen. Het principe is eenvoudig: haal je een hoger energielabel op je EPC-attest na de renovatie dan ervoor? Dan kan je aanspraak maken op deze premie.

 

Hoeveel bedraagt de EPC labelpremie?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type woning en het EPC-label dat je haalt na je renovatie.

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: heb je recht op de sociale tarieven voor elektriciteit en gas? Dan heb je als beschermde afnemer recht op premiebedragen die 20% hoger liggen. Je kan de EPC labelpremie ook alleen aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Welke voorwaarden gelden voor deze premie?

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je zonneboiler, muurisolatie, dakisolatie, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Heb je al een premieaanvraag bij Fluvius ingediend voor werken met een eindfactuur vóór 2021? Dan zit je in het traject van de Totaalrenovatiebonus. Gaat het om werken met een eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen de EPC labelpremie of de Totaalrenovatiebonus.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook goed opvolgen, ontbrekende documenten vlot toevoegen, … Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

 


5. Premies via de gemeentelijke overheden

Ten slotte is het in bepaalde gemeentes ook mogelijk om premies voor zonneboilers aan te vragen. Op energiesparen.be kan je nagaan of jouw gemeente premies of andere financiële ondersteuningen (bv. goedkope leningen) voorziet voor het installeren van een zonneboiler. Je kan je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een erkend installateur van zonneboilers.

TIP: wil je een zonneboiler plaatsen en daarvoor een beroep doen op een vakman? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van zonneboilers.

 


 

FAQ premie zonneboiler 2022

Wil je je sanitair en eventueel ook je cv-water energiezuinig en duurzaam verwarmen met een zonneboiler? Dan kan je met al je vragen terecht bij een erkende installateur actief in je buurt, ook over de zonneboiler premies. Hieronder beantwoorden we trouwens ook al enkele veelgestelde vragen:



  • Is investeren in een zonneboiler ook interessant zonder premies?

   Absoluut. Met een zonneboiler verwarm je je sanitair en eventueel je cv-water energiezuinig en milieuvriendelijk. Door je lagere energiekosten verdien je je investering dus sowieso terug, ook zonder zonneboiler premies. Bovendien stijgt je woning ook in waarde door te investeren in een energiebesparende maatregel als een zonneboiler.

   Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Een erkende installateur informeert je graag over de kosten, de terugverdientijd en ook de premies voor een zonneboiler op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in jouw regio.



  • Waarom werk ik best samen met een erkende zonneboiler installateur?

   Wil je aanspraak maken op de verschillende mogelijke premies voor je zonneboiler? Dan is samenwerken met een erkende installateur verplicht. Zo’n vakman inschakelen is trouwens sowieso essentieel. Op die manier ben je zeker van een zonneboiler op jouw maat, een correcte en vlotte plaatsing en dus ook een optimaal rendement.

   TIP: wil je graag de voorstellen van meerdere experts vergelijken om een doordachte keuze te maken? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij verschillende erkende installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs