Zonneboiler.be
Online infogids over zonneboilers en hun prijzen
Vergelijk meer dan 1350+ erkende installateurs online!
header image

Premie zonneboiler 2021

Laatste update: 15 januari 2021 – Een zonneboiler kopen loont. Op dit moment kan je maar liefst op 3 verschillende manieren premies verkrijgen om je investering sneller terug te verdienen. De voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze subsidies vind je hier.

Beschikbare premies zonneboiler:

1. Fluvius premie zonneboiler
2. Totaalrenovatiebonus
3. Gemeentelijke subsidies zonneboiler

 

1. Fluvius premie zonneboiler (€ 550 per m²)

Voor de installatie van een zonneboiler door een aannemer kan je in Vlaanderen een premie krijgen via je netbeheerder Fluvius (fusie tussen de voormalige netbeheerders Infrax en Eandis).

 

Hoeveel bedraagt de zonneboiler premie?

Je ontvangt tot 550 euro per vierkante meter, met een maximaal premiebedrag van 2.750 euro per installatie. De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag.

Premie beschermde afnemers:
Voor personen die recht hebben op sociale maximumprijzen (de zogenaamde beschermde afnemers) wordt de premie verhoogd tot € 660 per m², met een maximum van € 3.300 en 48% van het factuurbedrag.

 

Welke voorwaarden gelden?

 • Voorwaarden zonneboiler: enkel van toepassing op nieuwe zonneboilers die zorgen voor sanitair warm tapwater en eventueel ook voor woningverwarming.
 • Facturen: de factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar en moet de netbeheerder uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum bereiken.
 • Woning: moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest en uiterlijk aangesloten zijn op het elektriciteitsnet op 31-12-2013.

LET OP: de installatie moet gebeuren door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid om recht te hebben op de premie. Daarom doe je best een beroep op een erkend aannemer.

 

Hoe kan ik de premie voor een zonneboiler aanvragen?

De premie kan per woning 1 keer om de 15 jaar aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius of per post. Aanvragen die online verstuurd worden, worden sneller verwerkt. Alle formulieren zijn te verkrijgen via de website van Fluvius. Een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan je zelfs helpen bij de aanvraag.

Samenwerken met een erkend installateur is trouwens niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en verzekert je van een correcte plaatsing. Contacteer en vergelijk vrijblijvend erkende zonneboiler installateurs.

Wat na de aanvraag? Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald. Werd je aanvraag geweigerd? Dan wordt vermeld waarom of eventueel welke gegevens nog ontbreken. Daarmee kan je eventueel een nieuwe aanvraag opstellen.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Die heeft als doel woningen op een systematische manier energiezuiniger te maken. Daarvoor moet je als eigenaar binnen de 5 jaar in minstens 3 van de volgende 7 domeinen investeren:

 • Nieuwe beglazing
 • Dak- of zolderisolatie
 • Muurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

De totaalrenovatiebonus stijgt gradueel naarmate je meer ingrepen uitvoert binnen de 5 jaar. Hieronder een overzicht van de premies die je ontvangt naargelang het aantal ingrepen.

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Premiebedrag beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers wordt het bonusbedrag met 50% verhoogd.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van Fluvius voor aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen werden getroffen die in aanmerking komen, nemen ze contact met je op en wordt de bonus toegekend bovenop de aparte premies.

LET OP: de premies van Fluvius kan je enkel krijgen voor werken uitgevoerd door een aannemer. Deze kan je adviseren op maat van jouw project én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken die aan alle voorwaarden voldoet. Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen.

 


3. Premies via de gemeentelijke overheden

Ten slotte is het in bepaalde gemeentes ook mogelijk om premies voor zonneboilers aan te vragen. Op energiesparen.be kan je nagaan of jouw gemeente premies of andere financiële ondersteuningen (bijvoorbeeld goedkope leningen) voorziet voor het installeren van een zonneboiler. Je kan je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een erkend installateur van zonneboilers:

Wil je een zonneboiler plaatsen en daarvoor een beroep doen op een vakman? Via de offerteservice kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van zonneboilers. Klik hier voor info.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs