Zonneboiler.be

Premie zonneboiler 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Een zonneboiler kopen loont. Op dit moment kan je maar liefst op 3 verschillende manieren premies verkrijgen om je investering sneller terug te verdienen. De voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze subsidies vind je hier.

Ga snel naar: totaalrenovatiebonusgemeentelijke subsidies

 

1. Premie zonneboiler netbeheerder

Voor de installatie van een zonneboiler door een aannemer kan je in Vlaanderen een premie krijgen via je netbeheerder Fluvius (fusie tussen de voormalige netbeheerders Infrax en Eandis). Je ontvangt tot 550 euro per vierkante meter, met een maximaal premiebedrag van 2.750 euro per installatie. De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag. Voor personen die recht hebben op sociale maximumprijzen (de zogenaamde beschermde afnemers) worden de premie en het maximumbedrag voor zonneboilers verhoogd met 20%.

 

Voorwaarden

Om recht hebben op de zonneboilerpremie van de netbeheerder, moet je voldoen aan de volgende reeks voorwaarden:

 • Nieuw: enkel van toepassing op nieuwe zonneboilers die zorgen voor sanitair warm tapwater en eventueel ook voor woningverwarming.
 • Facturen: de factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar en moet de netbeheerder uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum bereiken.
 • Woning: moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest en uiterlijk aangesloten zijn op het elektriciteitsnet op 31-12-2013. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum ingediend werd maar die pas erna op het net aangesloten werden, komen ook in aanmerking.
 • Technische eisen: de installatie moet ook aan enkele technische eisen voldoen.

 

Opgelet: sinds 1 juli 2017 moet de installatie gebeuren door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid om recht te hebben op de premie. Daarom doe je best een beroep op een erkend aannemer. Die vind je hier. Je kan de installatie ook laten keuren door een gecertificeerde keuringsinstantie.

 

Aanvraagprocedure

De premie kan per woning 1 keer om de 15 jaar aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius of per post. Aanvragen die online verstuurd worden, worden sneller verwerkt. Alle formulieren zijn te verkrijgen via de website van Fluvius.

Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald. Werd je aanvraag geweigerd? Dan wordt vermeld waarom of eventueel welke gegevens nog ontbreken. Daarmee kan je eventueel een nieuwe aanvraag opstellen.

 

2. Totaalrenovatiebonus

Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Die heeft als doel woningen op een systematische manier energiezuiniger te maken. Daarvoor moet je als eigenaar binnen de 5 jaar in minstens 3 van de volgende 7 domeinen investeren:

 • Nieuwe beglazing
 • Dak- of zolderisolatie
 • Muurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

 

De totaalrenovatiebonus stijgt gradueel naarmate je meer ingrepen uitvoert binnen de 5 jaar. Hieronder een overzicht van de premies die je ontvangt naargelang het aantal ingrepen.

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de totaalrenovatiebonus is dat je steeds voldoet aan de eisen voor het verkrijgen van de individuele premies. Pas dan krijg je de extra premie uitgekeerd van de Vlaamse Overheid. De totaalrenovatiebonus hoef je ook niet aan te vragen. Vanaf je 3 van deze ingrepen uitvoert en je voldoet aan de individuele premievoorwaarden, dan stort de netbeheerder jou automatisch deze premie.

 

3. Premies via de gemeentelijke overheden

Ten slotte is het in bepaalde gemeentes ook mogelijk om premies voor zonneboilers aan te vragen. Op energiesparen.be kan je nagaan of jouw gemeente premies of andere financiële ondersteuningen (bijvoorbeeld goedkope leningen) voorziet voor het installeren van een zonneboiler.

Wil je een zonneboiler plaatsen en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van zonneboilers. Klik hier voor meer info.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs