Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie zonneboiler 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 – Een zonneboiler kopen loont. Bovendien kan je op verschillende manieren premies verkrijgen om je investering nog sneller terug te verdienen. De voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze zonneboiler subsidies vind je hier.

 

Beschikbare premies zonneboiler 2024:

1. Mijn VerbouwPremie
2. Totaalrenovatiebonus
3. EPC labelpremie
4. Gemeentelijke subsidies zonneboiler

 


1. Mijn VerbouwPremie

Wil je een zonneboilersysteem plaatsen in je woning? Dan kan je de kosten van die investering flink drukken met de Mijn VerbouwPremie. Zo verdien je je zonneboiler nog sneller terug. Deze Mijn VerbouwPremie bundelt de vroegere energiepremies van Fluvius en de Overkoepelende renovatiepremie.

 

Welke voorwaarden?

Wil je graag de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de investering in een zonneboiler? Dan moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe zonneboiler.
 • Voor welke gebouwen: het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór  2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.
 • Zonneboiler zelf: de inhoud van het opslagvat moet minstens 40 liter per m² apertuuroppervlakte zijn bij vlakkeplaat collectoren. Bij buiscollectoren gaat het om minstens 55 liter per m² apertuuroppervlakte. Ook rond de normering zijn er specifieke vereisten.
 • Door wie: wil je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie? Dan moet je je zonneboiler laten plaatsen door een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Ben je op zoek naar zo’n gecertificeerde installateur? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor een zonneboiler?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type gebouw en wie de premie aanvraagt. Een kort overzicht:

 

A. Woningen en individuele appartementen

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 660 per m², met een max. van € 3.300
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder€ 550 per m², met een max. van € 2.750
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: het totale factuurbedrag dat in aanmerking komt, is min. 1.000 euro (excl. btw).

 

B. Niet-woongebouwen

De premie bedraagt € 200 per m² apertuuroppervlakte met een maximum van 20.000 euro. Er is een premie mogelijk tot 40% van het factuurbedrag (exclusief btw).

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de ReSCert-aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

   • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   Je kan slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een zonneboiler. Let op: eerdere premies van Fluvius tellen ook mee. Kreeg je de afgelopen 10 jaar trouwens al een premie voor een warmtepompboiler? Dan heb je geen recht meer op de Mijn VerbouwPremie voor een zonneboiler.


  • Is investeren in een zonneboiler ook interessant zonder de Mijn VerbouwPremie?

   Absoluut. Met een zonneboiler verwarm je je sanitair en eventueel je cv-water energiezuinig en milieuvriendelijk. Door je lagere energiekosten verdien je je investering dus sowieso terug, ook zonder zonneboiler premies. Bovendien stijgt je woning ook in waarde door te investeren in een energiebesparende maatregel als een zonneboiler.

   Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Een erkende installateur informeert je graag over de kosten, de terugverdientijd en ook de premies voor een zonneboiler op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in jouw regio.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus (bovenop de Mijn VerbouwPremie). Daarvoor moet je binnen de 5 jaar in minstens 3 van de volgende 7 domeinen investeren:

 • Hoogrendementsbeglazing
 • Dak- of zolderisolatie
 • Muurisolatie
 • Vloer- of kelderisolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de 1e investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Ondertekende je nog in 2020 een offerte voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan kies je tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoeveel bedraagt de Totaalrenovatiebonus?

De Totaalrenovatiebonus stijgt naarmate je meer ingrepen uitvoert binnen de 5 jaar. Hieronder een overzicht van de premies die je ontvangt naargelang het aantal energiebesparende maatregelen.

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

En voor beschermde afnemers?
Voor beschermde afnemers wordt het bonusbedrag met 50% verhoogd.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de Mijn VerbouwPremie voor aanvragen. Zodra Fluvius opmerkt dat er 3 maatregelen werden getroffen die in aanmerking komen, nemen ze contact met je op en krijg je de bonus bovenop de Mijn VerbouwPremie(s).

LET OP: de Mijn VerbouwPremie kan je enkel krijgen voor uitgevoerde werken door een aannemer. Deze kan je adviseren op maat van jouw project én zorgt voor een correcte uitvoering die aan alle voorwaarden voldoet. Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen.

 


3. EPC labelpremie (€ 2.500 tot 5.000)

Sinds 1 januari 2021 kan je voor een energetische renovatie (bv. een zonneboiler) ook de EPC labelpremie aanvragen. Het principe is eenvoudig: haal je een hoger energielabel op je EPC-attest na de renovatie dan ervoor? Dan kan je aanspraak maken op deze premie.

 

Hoeveel bedraagt de EPC labelpremie?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type woning en het EPC-label dat je haalt na je renovatie.

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: heb je recht op de sociale tarieven voor elektriciteit en gas? Dan heb je als beschermde afnemer recht op premiebedragen die 20% hoger liggen. Je kan de EPC labelpremie ook alleen aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Welke voorwaarden gelden voor deze premie?

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je zonneboiler, muurisolatie, dakisolatie, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Heb je al een premieaanvraag bij Fluvius ingediend voor werken met een eindfactuur vóór 2021? Dan zit je in het traject van de Totaalrenovatiebonus. Gaat het om werken met een eindfactuur in 2021? Dan kies je voor de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook goed opvolgen, ontbrekende documenten vlot toevoegen, … Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

BELANGRIJK: EPC-labelpremie verhuist naar Mijn Verbouwpremie

Vanaf 1 januari 2025 valt de EPC-labelpremie onder de Mijn Verbouwpremie. Vanaf dan zal deze premie ook inkomensgerelateerd zijn. Hou hier rekening mee bij renovatiewerken aan je woning en overleg met je gekozen vakspecialist.

 


4. Premies via de gemeentelijke overheden

Ten slotte is het in bepaalde gemeentes ook mogelijk om premies voor zonneboilers aan te vragen. Op energiesparen.be kan je nagaan of jouw gemeente premies of andere financiële ondersteuningen (bv. goedkope leningen) voorziet voor het installeren van een zonneboiler. Je kan je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een erkend installateur van zonneboilers.

TIP: wil je een zonneboiler plaatsen en daarvoor een beroep doen op een vakman? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van zonneboilers.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs