Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboilercombi: Werking & Prijs

Een zonneboilercombi is een stuk efficiënter dan een standaard zonneboiler. Dit milieuvriendelijk verwarmingssysteem verwarmt zowel het sanitaire water als het centrale verwarmingswater. Maar hoe werkt een zonneboilercombi, wanneer is het een slimme keuze en hoeveel kost het? Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Werking – Prijs – Besparing – Wanneer is een zonneboilercombi een goed idee?EigenschappenAlternatieven

 

Hoe werkt een zonneboilercombi?

Een cv zonneboilercombi verwarmt via zonne-energie zowel het sanitaire water als het water voor de centrale verwarming . Het systeem bestaat uit zonnecollectoren, een groot voorraadvat, een pomp en een geïntegreerde cv brander.

De werking is gelijkaardig aan de werking van een zonneboiler. De zonnecollectoren (deze liggen meestal op het dak) vangen de warmte van de zon op en de warmtewisselaars in het voorraadvat brengen vervolgens het cv water én het sanitaire water op temperatuur.

 

De rol van de geïntegreerde cv brander

Indien de boiler niet voldoende warm water kan produceren door een gebrek aan zonnewarmte, wordt de geïntegreerde cv brander automatisch ingeschakeld om het water in het voorraadvat na te verwarmen. Zo ben je constant verzekerd van warm water, ook als de zon niet schijnt.

Het verschil tussen een standaard zonneboiler en de zonneboilercombi zit hem dan ook in deze brander. Doordat deze al in de zonneboiler cv geïntegreerd zit, heb je geen externe cv ketel meer nodig. Dat is wel het geval bij een standaard zonneboiler.

 

Cv zonneboiler prijs

De cv zonneboiler is de meest complete zonneboiler. In tegenstelling tot de andere soorten zonneboilers, is een zonneboilercombi dan ook relatief duur. De kostprijs is daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals de inhoud van het boilervat, de oppervlakte van de zonnecollectoren en het merk. Gemiddeld betaal je een prijs tussen de €3.000 en €5.000.

 

Interesse in een zonneboilercombi en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

Verwachte besparing met een zonneboilercombi

De hoge kostprijs maakt de terugverdientijd van een zonneboilercombi een stuk langer in vergelijking met andere zonneboilers. De zonneboiler cv combi ziet men dan ook vooral als een investering in een schoner milieu.

Dankzij de centrale verwarming op zonne-energie kan je jaarlijks meer dan 100m³ aan gas en 75% van de energie voor de opwarming van het sanitaire water besparen. Een zonneboiler cv levert zo jaarlijks een gemiddelde besparing van €150 tot €175 op.

Bovendien kan je de hoge kostprijs van een zonneboiler onder bepaalde voorwaarden drukken dankzij een premie. ⇒ Lees hier meer over de premies voor zonneboilers.

 

zonneboilercombi voorbeeld

 

Wanneer is een zonneboilercombi een goed idee?

Een zonneboiler cv is voornamelijk geschikt voor (grote) gezinnen met een hoog waterverbruik. Dankzij de combi kan je namelijk op verschillende plaatsen in huis gelijktijdig warm water afnemen zonder problemen. Zo kan er probleemloos afgewassen worden terwijl er ergens anders in de woning gedoucht wordt.

Hoewel een zonneboilercombi voor alle cv-systemen geschikt is, is het systeem vooral ideaal in combinatie met centrale verwarming op lage temperatuur zoals vloer- of wandverwarming. Omdat dit soort verwarming op lage temperaturen werkt, zal dat met behulp van een zonneboiler cv combi op zonne-energie het hoogste rendement behalen. Bij CV-installaties op hoge temperaturen zou de geïntegreerde brander anders constant moeten bijspringen om het water op temperatuur te krijgen. Dat is natuurlijk niet erg efficiënt.

 

Voor- en nadelen

Net als aan andere soorten zonneboilers, zijn er ook aan zonneboilercombi’s voor- en nadelen verbonden:

+  Dankzij de cv zonneboiler heb je maandelijks een lagere energiefactuur. De besparing op gewone energie is meer dan 5% groter dan bij een gewone zonneboiler.

+  De zonneboiler cv is ideaal voor grote gezinnen. Door de combi kan er op meerdere plaatsen in de woning tegelijk warm water afgenomen worden.

+  Doordat de warmte afkomstig is van de zonnestralen, wordt er gebruik gemaakt van groene energie. Dit maakt een zonneboilercombi een enorm milieuvriendelijke verwarmingsmethode.

 

–  Een zonneboilercombi is relatief duur in vergelijking met de kostprijs van andere zonneboilers.

–  Een zonneboiler cv combi is groot van omvang en wordt op het dak geplaatst. Er moet dus voldoende plaats voor beschikbaar zijn.

 

TIP: interesse in een zonneboilercombi? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

Mogelijke alternatieven

Benieuwd naar milieuvriendelijke alternatieven voor de zonneboiler cv? Hieronder enkele opties:

 

1. Ander soort zonneboiler

Een zonneboiler cv combi is uiteraard niet de enige soort zonneboiler die er bestaat. Zo kan je ook kiezen voor een standaard zonneboiler, een cv zonneboiler of een boiler met terugloopsysteem. Het grote voordeel is dat deze soorten vaak goedkoper zijn. ⇒ Lees hier meer over de verschillende soorten zonneboilers.

 

2. Warmtepomp – Warmtepompboiler

Een meer rendabel alternatief voor centrale verwarming op zonne-energie is een warmtepomp. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht). De aankoopkost voor een warmtepomp ligt vrij hoog, maar je kan meer energiebesparing bereiken. Het verbruik ligt maar liefst 5x lager dan bij een traditionele verwarmingsketel.

Een warmtepomp kan ook gecombineerd worden met een boiler. Zo’n warmtepompboiler is een combinatie van een elektrische boiler en een lucht-water warmtepomp en gebruikt men voor het verwarmen van sanitair water. Het systeem onttrekt warmte aan de omgevingslucht en gebruikt deze warmte om het sanitair water te verwarmen. ⇒ Lees hier meer over de warmtepompboiler.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs