Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler prijs 2024

Een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor de klassieke boiler. Wat is de prijs van een zonneboiler? Wanneer heb je recht op een premie? En wat is de terugverdientijd van een zonneboiler? Alle antwoorden van A tot Z ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de kostprijs?
Premies zonneboiler
Terugverdientijd zonneboiler
Prijs onderhoud zonneboiler
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat kost een zonneboiler gemiddeld in 2024?

De prijs van een zonneboiler begint vanaf € 2.500 en kan oplopen tot € 7.000. De exacte kostprijs is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de capaciteit van de zonneboiler, het aantal collectoren, het merk, de plaatsing, … Meer info over de invloed van deze factoren vind je verderop in het artikel. Gelukkig verdien je de aankoop van je zonneboiler snel terug door de lagere energiekosten.

Zonneboiler kopen? Een ervaren installateur bepaalt o.b.v. jouw situatie welke zonneboiler met welke capaciteit het meest geschikt is en bezorgt je een prijs op maat. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen.

zonneboiler zonnecollectoren

 

Welke factoren bepalen de kostprijs van een zonneboiler?

Een zonneboiler is heel wat milieuvriendelijker en energiezuiniger dan de klassieke boiler. Het is dan ook de investering waard wanneer je een nieuwe boiler laat installeren. Maar wat kost een zonneboiler nu precies? De volgende 5 factoren hebben een invloed op de uiteindelijke zonneboiler prijs:

 

FACTOR 1: Capaciteit van de zonneboiler

De prijs van een zonneboiler verschilt naargelang het gewenste volume. Afhankelijk van het gewenste model mag je voor een standaard zonneboiler van 200 liter, voor een doorsnee gezin, rekenen op een prijs tussen € 4.000 en 6.000. In onderstaande tabel vind je richtprijzen, afhankelijk van de capaciteit van de zonneboiler:

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2150 liter, 1 zonnecollector€ 2.500 à 3.500
3 - 4250 liter, 2 zonnecollectoren€ 4.000 à 6.000
5 - 6300 liter, 3 zonnecollectoren€ 5.000 à 7.000

Wat is de vereiste capaciteit voor mijn zonneboiler? Voor een efficiënte werking moet de capaciteit van je zonneboiler goed afgestemd zijn op jouw specifieke situatie. Voor een correcte berekening van de vereiste capaciteit schakel je best een vakman in. O.b.v. jouw verbruik, woon- en gezinssituatie bepaalt hij het vereiste volume. Start jouw aanvraag hier.

 

FACTOR 2: Type zonneboiler

Ook het type zonneboiler heeft een grote invloed op de totale kostprijs. Je kan kiezen uit:

 • Klassieke zonneboiler: dit type zonneboiler zorgt voor sanitair warm water. De vloeistof uit de zonnecollectoren gaat naar de warmtewisselaar, die door het opslagvat loopt, en warmt zo je water op.
  → Prijs klassieke zonneboiler: vanaf € 2.500 (excl. btw)
 • CV zonneboiler: een CV zonneboiler zorgt ervoor dat er voorverwarmd water naar je CV-ketel wordt gestuurd, dat het water verder opwarmt tot de gewenste temperatuur. Dit type zonneboiler is ideaal voor grotere gezinnen dankzij de constante temperatuur van het water in het voorraadvat.
  → Prijs CV zonneboiler: vanaf € 3.900 (excl. btw)
 • Zonneboilercombi: met een zonneboilercombi kan je zowel je sanitair water als het water voor de centrale verwarming, vloerverwarming, … opwarmen. Ook dit type zonneboiler is geschikt voor grote gezinnen.
  → Prijs zonneboilercombi: vanaf € 4.200 (excl. btw)
 • Zonneboiler met terugloopsysteem: dit type zonneboiler is gelijkaardig aan de klassieke zonneboiler. Het verschil zit in de vloeistof. Aangezien de vloeistof van een zonneboiler met terugloopsysteem geen antivriesdeeltjes bevat, bestaat het risico dat de vloeistof bevriest in de winter. Dankzij een temperatuursensor vloeit de vloeistof uit de zonnecollectoren terug naar het terugloopvat zodra de temperatuur onder een bepaald punt zakt.
  → Prijs zonneboiler met terugloopsysteem: vanaf € 4.000 (excl. btw)

Welk type zonneboiler kies ik best? Dat hangt van jouw specifieke situatie en wensen. Om zeker te zijn van de juiste keuze, schakel je best een professionele installateur in. Die informeert je graag over de verschillende mogelijkheden en kan je adviseren over de beste oplossing voor jou. Start jouw aanvraag hier.

 

FACTOR 3: Type en aantal collectoren

Met een zonneboiler voorzie je jezelf van warm water, opgewarmd door de zon. Die zonne-energie wordt opgevangen via zonnecollectoren die je plaatst op een plat of hellend dak. Het aantal zonnecollectoren heeft vanzelfsprekend een invloed op de kostprijs van je zonneboiler, maar ook het type heeft een invloed op de zonneboiler prijs. Er bestaan 2 types zonnecollectoren:

 • Vlakke plaat zonnecollectoren: deze collectoren bestaan uit een rechthoekige bak waarin zich een donkergekleurde absorbeerplaat bevindt. Die plaat absorbeert de warmte wanneer de zon schijnt, waardoor de leidingen met collectorvloeistof die zich achter de plaat bevinden ook verhit worden.
  → Prijs vlakke plaat zonnecollector: vanaf € 550 (excl. btw en plaatsing).
 • Vacuümbuis zonnecollectoren: dit type zonnecollector bestaat uit dubbelwandige glazen vacuümbuizen die naast elkaar gemonteerd zijn. Een koperen absorber in de buizen neemt de warmte op en geeft ze af aan een langsstromende vloeistof, die de warmte op zijn beurt overdraagt aan het voorraadvat.
  → Prijs vacuümbuis zonnecollector: vanaf € 750 (excl. btw en plaatsing).

Hoeveel en welk type zonnecollectoren plaats ik best? Een installateur berekent voor jou welke en hoeveel zonnecollectoren je precies nodig hebt om aan je warmwaterverbruik te voldoen. Start jouw aanvraag hier.

 

FACTOR 4: Merk van de zonneboiler

Er zijn verschillende merken van zonneboilers op de markt die vaak grote verschillen vertonen in prijs. Laat je echter niet misleiden door een laag prijskaartje en kies voor een zonneboiler van een kwalitatief merk. De aanschafprijs zal wat hoger liggen, maar dat geldt ook voor de kwaliteit en de levensduur van je toestel. Een overzicht van een aantal bekende merken:

 • Vaillant zonneboiler: Vaillant biedt zowel klassieke zonneboilers als cv-zonneboilers aan met verschillende volumes. Prijzen starten vanaf € 2.500.
 • Viessman zonneboiler: bij Viessman kan je terecht voor zowel universele zonnecollectoren als een complete zonneboiler set. Prijzen voor een compleet zonneboilerpakket starten vanaf € 2.900.
 • Buderus zonneboiler: ook Buderus biedt zowel zonnecollectoren aan als volledige zonneboiler installaties. Prijzen voor een zonneboiler set starten vanaf € 2.500.

Welk zonneboiler merk kies ik best? Niet elke vakman werkt met dezelfde merken. Je doet er daarom goed aan om voorstellen aan te vragen bij verschillende zonneboiler installateurs. Zo kan je makkelijk vergelijken. Start jouw aanvraag hier.

 

FACTOR 5: Plaatsing en installateur

Een laatste factor die de zonneboiler prijs kan beïnvloeden, is de installatie zelf. Heb je een plat dak of een hellend dak? Is je dak vlot bereikbaar? Hoe vlotter de installatie kan verlopen, hoe minder arbeidsuren er nodig zijn om de zonneboiler te installeren en hoe goedkoper de prijs van je zonneboiler installatie.

LET OP: tarieven kunnen sterk variëren van vakman tot vakman. Door grondig offertes te vergelijken, kan je gemakkelijk tientallen euro’s besparen op de eindfactuur. Vergelijk offertes via onze gratis offerteservice.

 

Meer info over mogelijke zonneboiler premies en de terugverdientijd vind je onder de foto:

zonneboiler plaatcollectoren

Druk de zonneboiler prijs met premies

Voor de aankoop van een zonneboiler kan je aanspraak maken op verschillende premies en andere financiële voordelen. Daardoor wordt de investering nog interessanter en verkort je de terugverdientijd van je zonneboiler. Let op, een van de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op de premies is dat je de zonneboiler laat plaatsen door een professionele zonneboiler installateur.

Heb je vragen? Een erkend installateur van zonnepanelen informeert je graag over alle financiële voordelen en de bijhorende voorwaarden. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de offerteservice.

Terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboiler gaat gemiddeld 25 à 30 jaar mee, met een terugverdientijd van 8 à 20 jaar. De effectieve terugverdientijd van je zonneboiler is afhankelijk van de kostprijs van de installatie en de jaarlijkse energiebesparing. Onderstaande factoren hebben een invloed op de terugverdientijd van een zonneboiler:

 • Premies: met premies druk je de zonneboiler prijs. Een lagere aankoopprijs betekent ook een kortere terugverdientijd van je zonneboiler.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en kan je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% op materiaal- en arbeidskosten? Dan spaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s uit op de kosten voor je zonneboiler en installatie.
 • Rendement van de zonneboiler: hoe hoger het rendement van je zonneboiler, hoe meer je bespaart en hoe sneller je je investering terugverdient. Het rendement hangt o.a. af van het type zonnecollectoren, de oriëntatie van de zonnecollectoren, de isolatie van je woning, de periode van het jaar, …
 • Energieprijzen: hoe hoger de energieprijzen, hoe groter je jaarlijkse energiebesparing dankzij een zonneboiler en hoe korter de terugverdientijd.

Onderhoud zonneboiler prijs

Om een goede werking en een optimaal rendement te garanderen, is een regelmatig zonneboiler onderhoud aangeraden. Maar hoeveel kost een zonneboiler onderhoud? Gemiddeld betaal je hiervoor € 75 à 125 euro per onderhoudsbeurt. Hoe vaak een onderhoud nodig is, hangt o.a. af van het type zonneboiler.

TIP: vaak kan je een onderhoudscontract afsluiten bij de installateur van je zonneboiler. Hij adviseert je over de frequentie, voert het onderhoud uit op het afgesproken moment en voert eventuele herstellingen uit. Kom in contact met verschillende zonneboiler installateurs in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs