Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboilersystemen

Met een zonneboiler verwarm je water op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Er bestaan echter verschillende zonneboilersystemen: enkel voor sanitair water of ook voor het water voor je centrale verwarming, in combinatie met een warmtepomp, voor je zwembad, … Hoe werken die zonneboilersystemen en hoeveel kosten ze? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
1. Zonneboiler voor sanitair water
2. Zonneboiler combi-systeem (sanitair water + cv)
3. Zonneboiler met warmtepomp
4. Zonneboiler voor zwembad
Prijs zonneboilersystemen
Premies zonneboilersystemen

 

1. Zonneboilersysteem voor sanitair water

zonneboilersysteem sanitair

Dit zonneboilersysteem dient enkel om je sanitair water op te warmen (bad, douche en lavabo’s in de badkamer, spoelbak(ken) in de keuken, …). Een zonneboiler voor sanitair water is het meest gebruikte zonneboilersysteem en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • zonnecollectoren
 • voorraadvat
 • naverwarming

 

Hoe werkt een zonneboilersysteem voor sanitair water?

 1. De zonnecollectoren (meestal op het dak geplaatst) vangen de zonnewarmte op, waardoor de vloeistof in de buizen van deze zonnecollectoren opwarmt.
 2. Is de vloeistof in de buizen van de collectoren warmer dan het water in het voorraadvat? Dan stuurt een pomp die vloeistof naar het voorraadvat om dat water verder op te warmen (tot wel 60 graden). Om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan, staat het voorraadvat bij voorkeur niet te ver van de collectoren (bvb. zolder, technische ruimte, …).
 3. Is er te weinig zon? Dan zal de naverwarming (bv. een traditionele boiler) het water in het voorraadvat bijverwarmen tot de gewenste temperatuur.

 

Hoeveel kost een zonneboiler voor sanitair water?

De prijs van dit zonneboilersysteem hangt vooral af van de capaciteit (volume). Per persoon heb je een volume van ongeveer 50 liter nodig. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort zonneboiler Gemiddelde prijs zonneboiler
(incl. btw & plaatsing)
Jaarlijkse besparing
100 liter, 1 collector € 2.000 à 2.700€ 70
100 liter, 2 collectoren € 3.000€ 90
200 liter, 2 collectoren € 3.400 à 3.900€ 125
300 liter, 3 collectoren€ 5.000€ 190

TIP: benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend offertes van verschillende installateurs actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Schakel een vakman in voor advies en een correcte plaatsing

Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig? Hoe groot moet het volume van mijn voorraadvat zijn? En is mijn dakconstructie wel stevig genoeg om er collectoren op te plaatsen? Een gespecialiseerde installateur geeft je graag info over alle mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen. Bovendien zorgt hij door een correcte plaatsing ook voor een optimaal rendement van je installatie.

LET OP: de adviezen en prijzen kunnen verschillen per installateur. Wil je gericht merken, adviezen en prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan vrijblijvend offertes op maat aan bij 2 à 3 verschillende installateurs via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.


 

2. Zonneboiler combi-systeem

zonneboiler combi-systeem

Dit zonneboilersysteem dient om zowel je sanitair water als het water voor je centrale verwarming op te warmen. Daarom spreken we van een zonneboilercombi. Kortom, je gebruikt dit systeem voor warm water in de badkamer en de keuken én de verwarming van je woning. Dit systeem is vooral geschikt voor grote gezinnen. Je kan namelijk probleemloos op verschillende plaatsen tegelijk warm water afnemen (bv. douchen en afwassen). Het bestaat uit de volgende onderdelen:

 • zonnecollectoren
 • voorraadvat
 • geïntegreerde cv-brander

 

Vooral geschikt i.c.m. wand- en vloerverwarming

Een zonneboiler combi-systeem gebruik je voor warm water én verwarming. Maar niet om het even welke soort verwarming. Deze zonneboiler is vooral geschikt in combinatie met centrale verwarming op lage temperatuur als wand- en vloerverwarming. Zo haal je het beste rendement. Bij CV-installaties op hoge temperaturen zou de geïntegreerde cv-brander in de zonneboiler constant moeten bijverwarmen, met extra energiekosten tot gevolg.

TIP: een gespecialiseerde installateur geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden van een zonneboiler combi-systeem. Ontvang gratis offertes op maat via onze offertepagina.

 

 

Hoe werkt een zonneboiler combi-systeem?

 1. De zonnecollectoren (meestal op het dak geplaatst) vangen de zonnewarmte op, waardoor de vloeistof in de buizen van deze zonnecollectoren opwarmt.
 2. De warmtewisselaars in het grote voorraadvat brengen én je sanitair water én je cv-water op temperatuur. Om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan, staat het voorraadvat bij voorkeur niet te ver van de collectoren (bvb. zolder, technische ruimte, …)
 3. Is er te weinig zon? Dan zal de geïntegreerde cv-brander het water in het voorraadvat bijverwarmen tot de gewenste temperatuur. Deze geïntegreerde cv-brander is meteen het grote verschil met een zonneboilersysteem voor sanitair water. Hierdoor heb je bij een zonneboiler combi-systeem namelijk geen externe cv-ketel nodig.

 

Hoeveel kost een zonneboiler combi-systeem?

Een zonneboilersysteem voor warm water en verwarming is duurder dan een systeem voor enkel sanitair water. De uiteindelijke prijs hangt vooral af van het aantal collectoren, het volume van het voorraadvat en het merk. Reken op een kostprijs van 4.000 à 7.000 euro, incl. btw en plaatsing. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde installateurs via de offertepagina.

 

Schakel een vakman in voor advies en een correcte plaatsing

Is een zonneboiler combi-systeem de beste oplossing voor jouw situatie? Hoeveel collectoren zijn er nodig? Een gespecialiseerde installateur kan je gericht adviseren over de beste oplossing voor je situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing waardoor jij zeker bent van een kwalitatief zonneboilersysteem met een optimaal rendement.

LET OP: niet alle installateurs werken met dezelfde merken en ook hun advies kan verschillen. Wil je gericht adviezen en prijzen vergelijken? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.


 

3. Zonneboilersysteem met warmtepomp

zonneboilersysteem warmtepomp

Dit zonneboilersysteem is een heel milieuvriendelijke en energiezuinige manier om én je sanitair water én het water voor je centrale verwarming op te warmen. Met zowel een zonneboiler als een warmtepomp combineer je namelijk 2 complementaire, groene en duurzame energiebronnen. Dit systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • zonnecollectoren
 • warmtepomp
 • buffervat

 

Hoe werkt een zonneboilersysteem met warmtepomp?

 1. Is er voldoende zon? Dan zal vooral de zonneboiler je sanitaire water en je cv-water opwarmen. De opgewarmde vloeistof in de zonnecollectoren geeft dan warmte af aan het water in het buffervat.
 2. Is er onvoldoende zon? Dan zal vooral de warmtepomp in actie treden en het water in het buffervat opwarmen. Zo’n warmtepomp onttrekt warmte aan een natuurlijke bron als de buitenlucht of de bodem.
 3. Het buffervat speelt een centrale rol bij dit zonneboilersysteem. Dit is een goed geïsoleerd vat (met een volume van 150 tot 2.000 liter) dat voor een constante watertemperatuur van ongeveer 50 graden zorgt. Het is zowel aangesloten op je centrale verwarming als je sanitaire voorzieningen.

 

Welk soort warmtepomp kies ik best bij dit zonneboilersysteem?

Je kan voor dit zonneboilersysteem kiezen uit 2 soorten warmtepompen:

 • Grond/water-warmtepomp (duurder, maar hoger rendement): deze warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Die bodem heeft het hele jaar door een constante temperatuur, zodat de warmtepomp in de winter de zonneboiler goed kan aanvullen.
 • Lucht/water-warmtepomp (goedkoper, maar lager rendement): deze warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Die buitenlucht is in de winter echter koud, zodat de warmtepomp het moeilijk kan krijgen om voor voldoende warmte te zorgen.

 

 

Hoeveel kost een zonneboiler met warmtepomp?

Bij dit zonneboilersysteem combineer je 2 installaties. De prijs kan dan ook hoog oplopen. Enkele richtprijzen op een rij voor de verschillende onderdelen:

 • Zonnecollectoren: gemiddeld 1.000 à 2.000 euro, incl. btw en plaatsing (afhankelijk van het soort en het aantal collectoren)
 • Warmtepomp: vanaf 7.500 euro, incl. btw en plaatsing (voor een lucht/water-warmtepomp) en vanaf 10.000 euro, incl. btw en plaatsing (voor een grond/water-warmtepomp)
 • Buffervat: gemiddeld 3.000 à 5.000 euro, incl. btw en plaatsing (afhankelijk van het volume en de vereiste aansluitingen)

TIP: benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend offertes van verschillende installateurs actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Schakel een vakman in voor advies en een correcte plaatsing

Dit zonneboilersysteem vergt een grote investering. Daartegenover staat wel een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke installatie die je op lange termijn veel energiekosten uitspaart. Wil je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden, toestellen, werkwijzen en uitvoeringstermijnen? Vraag dan zeker advies aan een gespecialiseerde installateur.

LET OP: de prijzen en adviezen kunnen verschillen per installateur. Vraag daarom offertes aan bij 2 à 3 verschillende installateurs actief in jouw buurt. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier.


 

4. Zonneboilersysteem voor zwembad

zonneboilersysteem zwembad

Dit zonneboilersysteem dient om je zwembadwater op te warmen. Zo kan je je zwembad verwarmen op een milieuvriendelijke, energiezuinige en onderhoudsvriendelijke manier. Dit systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • zonnecollectoren in de vorm van EPDM-matten, koepels of de klassieke buis- of vlakke plaatcollectoren
 • of een opslagvat of het filtersysteem van je zwembad

 

Hoe werkt een zonneboilersysteem voor je zwembad?

Dit systeem kan werken op 2 verschillende manieren:

 1. Via een opslagvat: net als bij een zonneboilersysteem voor sanitair water zijn de zonnecollectoren verbonden met een opslagvat. Die zonnecollectoren geven hun warmte af aan dit opslagvat, dat in verbinding staat met het zwembad.
 2. Via het filtersysteem van je zwembad: de zwembadpomp stuurt het zwembadwater naar de collectoren. Die geven hun warmte af aan het water, waarna het verwarmde water terugvloeit naar het zwembad.

 

 

Hoeveel kost een zonneboiler voor je zwembad?

De kostprijs voor dit zonneboilersysteem hangt in de eerste plaats af van de grootte van je zwembad. We zetten de 2 mogelijkheden op een rij:

 

1. Klein zwembad (bv. Intex) = zelf plaatsen

Heb je een klein opzetzwembad in je tuin? Dan kan je overwegen om dit zonneboilersysteem zelf op de grond te plaatsen. Je mag rekenen op de volgende prijzen:

 • Zonnecollectoren in de vorm van matten: vanaf ong. € 70/stuk, incl. btw. Ga naar de webshop.
 • Zonnecollectoren in de vorm van koepels: vanaf ong. € 100/stuk, incl. btw. Ga naar de webshop.

 

2. Groot zwembad = laten plaatsen

Heb je een groot zwembad? Dan werk je best samen met een gespecialiseerde installateur van zonneboilersystemen. Die kan je helpen bij het kiezen van een zonneboiler op maat van jouw zwembad (aantal collectoren, grootte opslagvat, …). Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing op het dak van je (tuin)huis of poolhouse met het oog op een optimaal rendement.

Reken op een prijs van 4.000 à 6.000 euro, incl. btw en plaatsing (voor een doorsnee gezin). Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina

 

 

Schakel een vakman in voor advies en een correcte plaatsing

Een gespecialiseerde installateur kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing waardoor jij verzekerd bent van een kwalitatief resultaat.

LET OP: de prijzen en adviezen kunnen verschillen per installateur. Vraag daarom offertes aan bij 2 à 3 verschillende installateurs actief in jouw buurt. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier.


 

Prijs zonneboilersystemen

De prijs voor zonneboilersystemen hangt in de eerste plaats af van het soort systeem dat je kiest en de capaciteit van de installatie. We zetten enkele richtprijzen op een rij:

Soort zonneboilersysteemPrijs
(incl. btw en plaatsing)
Zonneboilersysteem voor sanitair water€ 2.000 à 6.000
Zonneboiler combi-systeem€ 4.000 à 7.000
Zonneboilersysteem met warmtepompVanaf € 12.000
Zonneboilersysteem klein zwembad (zelf plaatsen)Vanaf € 70
Zonneboilersysteem groot zwembad (laten plaatsen)€ 4.000 à 6.000

TIP: de prijzen voor zonneboilersystemen kunnen variëren van installateur tot installateur. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook voorstellen, merken, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs van zonneboilers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Hoe haal ik een optimaal rendement met een zonneboilersysteem?

Om welk zonneboilersysteem het ook gaat, je wil uiteraard een optimaal rendement halen. Want dan is de terugverdientijd het kortst. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk bespaart op je energiekosten voor warm water met je zonneboilersysteem? Je moet rekening houden met:

 • Hellingsgraad en oriëntatie van de zonnecollectoren: wil je ervoor zorgen dat de zonnecollectoren een maximum aan zonlicht opvangen? Dan moet hun hellingsgraad schommelen rond de 30 graden. Daarnaast moeten de collectoren zoveel mogelijk naar het zuiden gericht zijn. Uiteraard is schaduw ook uit den boze.
 • Soort zonnecollectoren: vacuüm buiscollectoren kosten iets meer, maar je haalt er een beter rendement mee dan met de goedkopere vlakke plaatcollectoren. Kortom, wil je hetzelfde vermogen bereiken met vlakke plaatcollectoren? Dan heb je een grotere montageoppervlakte nodig.
 • Isolatie van je woning: gebruik je een zonneboilersysteem om ook het water voor je centrale verwarming te verwarmen? Dan is je woning best goed geïsoleerd. Zo voorkom je dat de warmte uit je woning ontsnapt en haal je een optimaal rendement met je zonneboilersysteem.
 • Afstand zonnecollectoren – voorraadvat: de afstand tussen je zonnecollectoren en je voorraadvat moet zo klein mogelijk zijn. Hoe langer die afstand, hoe meer warmte je onderweg verliest. En hoe langer het dus duurt om het water in het voorraadvat op te warmen. Het voorraadvat van een zonneboiler staat best ook op een vorstvrije plek zoals de zolder, in de technische ruimte, …
 • Toepassing(en) zonneboilersysteem: hoe meer toepassingen je aan het zonneboilersysteem koppelt, hoe beter het rendement. Gebruik je je zonneboiler bv. voor je sanitair water én je vloerverwarming? Dan zal het rendement hoger liggen.

TIP: wil je een optimaal rendement halen met je zonneboilersysteem? Schakel dan een gespecialiseerde installateur in. Die zorgt voor een systeem op maat van je warmwaterbehoefte en voor een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Premies zonneboilersystemen

Een zonneboilersysteem is niet goedkoop, maar je kan je investering wel terugverdienen door een lager energieverbruik. Bovendien kan je de prijs van je installatie ook nog eens drukken door de volgende premies en financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie: deze premie bedraagt 550 euro per m² aan zonnecollectoren, met een maximum van 2.750 euro per installatie. De premie mag ook maximaal 40% van het factuurbedrag bedragen. Belangrijk: behoor je tot de laagste inkomenscategorie? Dan bedraagt deze premie 660 euro per m² (met een maximum van 50% van het factuurbedrag). 
 • Totaalrenovatiebonus: laat je 3 of meer energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van een zonneboilersysteem, uitvoeren binnen de 5 jaar? Dan kom je in aanmerking voor deze bonus. Ligt de einddatum van je 1e investering in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie.
 • Gemeentelijke premies: sommige gemeentes reiken ook premies en financiële voordelen uit voor het plaatsen van een zonneboiler. Neem hierover dus zeker contact op met jouw gemeente.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je een zonneboiler(combi) plaatsen? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten. Let op: voor woningen jonger dan 10 jaar betaal je wel 21% btw.

LET OP: je komt enkel in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen als je samenwerkt met een professionele installateur van zonneboilers. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs