Voordelen zonneboiler
Natuurlijke energiebronnen worden steeds schaarser, waardoor hernieuwbare energie ook steeds belangrijker wordt. Een zonneboiler is de manier om je sanitair water, je huis of je zwembad te verwarmen op een duurzame manier. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van een zonneboiler en gaan we ook even dieper in op de nadelen en de mogelijke alternatieven.
Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?
1. Besparing op energiekosten
2. Waardevermeerdering woning
3. Goed voor het milieu
4. Hoog rendement
5. Premies & financiële voordelen
Lees ook:
Nadelen zonneboiler
Zonneboiler aansluiten op cv
Vergelijking zonneboiler vs. andere boilers
Vergelijk vrijblijvend offertes
VOORDEEL 1: Besparing op energiekosten
Een eerste voordeel van een zonneboiler is dat je heel wat kan besparen op je jaarlijkse energiefactuur. Je verbruikt minder klassieke brandstoffen, waardoor je uitgaven voor energie flink dalen. In sommige periodes schijnt de zon minder en heb je wel naverwarming nodig. Maar dan nog zal je in vergelijking met een traditionele boiler gemiddeld 50 à 60 procent besparen op de kosten voor warm water.
Daarnaast hoef je je met een zonneboiler minder zorgen te maken over de schommelende prijzen van olie en gas en ben je dus ook minder gevoelig voor veranderingen in die prijzen. Je zal bij hogere gas- en olieprijzen zelfs nog meer kunnen besparen.
VOORDEEL 2: Waardevermeerdering woning
Door een zonneboiler te installeren, neemt ook de waarde van je woning toe. Een zonneboiler plaatsen is namelijk een energiebesparende maatregel, waardoor de energieprestatie berekening van je woning beïnvloed wordt. Je woning krijgt een betere EPC-score en is daardoor ook meer waard. Wil je je huis dus verkopen of verhuren, dan kan je omwille van deze investering een hogere prijs vragen.
VOORDEEL 3: Goed voor het milieu
Nog een van de voordelen van een zonneboiler is dat je het gebruik van steeds schaarser wordende natuurlijke energiebronnen vermijdt. Het gebruik van groene energie zal in de toekomst nog veel belangrijker worden.
Daarnaast stoot je met een zonneboiler ook heel wat minder CO2 uit. CO2 of broeikasgas ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardolie of aardgas. Door het gebruik van een zonneboiler daalt je jaarlijkse CO2-uitstoot met 300 tot 400 kg per jaar. Zo draag je dus bij tot een beter milieu.
VOORDEEL 4: Hoog rendement
Een zonneboiler heeft een hoog rendement. Dat komt omdat je met een zonneboiler zonne-energie omzet in warmte voor water, wat tot 4 keer efficiënter verloopt dan de omzetting van zonne-energie naar bv. elektriciteit. Daardoor haal je gemiddeld dus meer rendement uit je zonneboiler, zeker in vergelijking met een systeem dat zonne-energie omzet in elektriciteit zoals zonnepanelen. Het exacte rendement van je zonneboiler is natuurlijk wel afhankelijk van de oriëntatie van je zonnecollectoren, de isolatie van je woning; de tijdsperiode, de soort collectoren… Gemiddeld haal je echter 500 kWh warmte uit 1 m² aan collectoren.
VOORDEEL 5: Premies & financiële voordelen
De overheid wil het gebruik van duurzame energie ondersteunen. Vandaar dat je voor de aankoop van een zonneboiler ook aanspraak kan maken op premies en financiële voordelen. Zo kan je de prijs van je zonneboiler drukken met de Mijn VerbouwPremie, de EPC labelpremie en lokale premies van je gemeente.
LET OP: om aanspraak te maken op deze subsidies en financiële voordelen moet je je zonneboiler wel laten plaatsen door een professionele installateur. Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere installateurs vergelijken. Vind een installateur in de buurt.
Nadelen zonneboiler
Een zonneboiler kopen heeft dus tal van interessante voordelen. Maar heeft zo’n systeem ook nadelen? We zetten er hieronder enkele op een rij:
- Ruimte nodig voor zonnecollectoren & zonneboiler: hou er rekening mee dat een zonneboiler systeem wel wat ruimte in beslag neemt. Ga daarom zeker na of je voldoende ruimte hebt om zonnecollectoren en het opslagvat te plaatsen.
- Zonnecollectoren moeten juist georiënteerd zijn: zonnecollectoren moeten zuidelijk, zuidwestelijk of zuidoostelijk georiënteerd zijn voor een optimaal rendement. Zo vangen ze het meeste zonlicht op. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk maar zullen tot een lager rendement leiden.
- Geen vervanging van bestaande warmtebron: in periodes met weinig of geen zon vangen je zonnecollectoren te weinig zonne-energie op om al je water te verwarmen. Je hebt daarvoor dus nog een naverwarming nodig, zoals een cv-ketel of een warmtepomp. In de zomer wanneer er voldoende zon is, kan je met je zonneboiler wel al je sanitair water verwarmen.
CONCLUSIE: is een zonneboiler interessant?
De voordelen van een zonneboiler wegen duidelijk op tegen de nadelen. Ondanks dat een zonneboiler bv. geen vervanging biedt voor je bestaande ketel, kan je er wel flink wat mee besparen. Bovendien draag je ook iets bij aan het milieu en stijgt de waarde van je woning.
Zonneboiler plaatsen? Door een beroep te doen op een professionele installateur ben je zeker van een correcte plaatsing en maak je aanspraak op de zonneboiler subsidies. Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs.
Zonneboiler aansluiten op cv
Verder biedt een zonneboiler ook nog het voordeel dat je deze kan aansluiten op je centrale verwarming. In tegenstelling tot de standaard zonneboilers die zorgen voor sanitair warm water, kan een zonneboilercombi je zowel van sanitair warm water als van water voor de centrale verwarming voorzien.
De werking is gelijkaardig aan de werking van een zonneboiler: de zonnecollectoren vangen zonne-energie op en verwarmen daarmee het water in het voorraadvat. Het verschil met een zonneboiler is dat er bij een zonneboilercombi een cv-brander geïntegreerd is. Deze schakelt in wanneer er te weinig zon is om het water te verwarmen. Daardoor heb je dus ook geen externe cv-ketel meer nodig.
Wanneer kiezen voor een zonneboilercombi?
De zonneboilercombi is uitstekend geschikt voor grote gezinnen. Door de combinatie van de zonneboiler en de centrale verwarming kan je op verschillende plaatsen in huis gelijktijdig warm water gebruiken. Bovendien kan dit type zonneboiler op alle cv-systemen gebruikt worden, maar zal het het meeste rendement halen bij vloerverwarming omdat die op lagere temperaturen werkt.
Prijs zonneboilercombi
Een zonneboilercombi kost gemiddeld tussen € 3.000 en 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing) en levert een jaarlijkse besparing op van zo’n € 150 à 175 op je energierekening.
Vergelijking zonneboiler vs. andere boilers
Wat zijn de voordelen van een zonneboiler in vergelijking met andere boilers of andere ecologische alternatieven? We vergelijken hieronder de voordelen van de verschillende toestellen.
1. Zonneboiler of warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler is een alternatief voor een zonneboiler. Zo’n systeem haalt lucht uit de omgeving en gebruikt die vervolgens om het sanitaire water mee te verwarmen. Om voldoende warmte te kunnen genereren gebruikt deze warmtepomp een geringe hoeveelheid elektriciteit. Een warmtepompboiler wordt vaak samen met een bestaande CV-ketel of zonne-energie geplaatst.
Verschillen zonneboiler en warmtepompboiler
- Bij een zuidelijke oriëntatie en zonnecollectoren met hellingshoek tussen 20 en 60 graden is een zonneboiler rendabeler. In alle andere gevallen is een warmtepompboiler rendabeler.
- Een warmtepompboiler is goedkoper en makkelijker te plaatsen dan een zonneboiler.
- Een warmtepompboiler kan instaan voor je volledige warmwaterbehoefte. Bij een zonneboiler is er altijd nog een naverwarming nodig.
- De levensduur van een zonneboiler (25 à 30 jaar) is langer dan die van een warmtepompboiler (10 à 15 jaar).
- Een zonneboiler werkt volledig op zonne-energie en verbruikt geen elektriciteit, waardoor dit systeem ecologischer is.
Wanneer kiezen voor warmtepompboiler?
Je kiest beter voor een warmtepompboiler i.p.v. een zonneboiler wanneer je een kleiner budget hebt, je dak niet geschikt is voor zonnecollectoren, je geen grote breekwerken wil of je zonnepanelen hebt waarmee je kan voorzien in groene stroom voor je boiler.
2. Zonneboiler of elektrische boiler?
Met een elektrische boiler verwarm je net als bij een standaard zonneboiler het sanitaire water voor je woning. De boiler gebruikt daarbij enkel elektriciteit om je woning constant van warm water te voorzien.
Verschillen zonneboiler en elektrische boiler
- Je kan een elektrische boiler in tegenstelling tot een zonneboiler overal in je woning plaatsen. De plaatsing verloopt ook vrij vlot en eenvoudig.
- Bij een elektrische boiler zijn er ook geen rookgasafvoeren nodig, een elektriciteitsaansluiting is het enige dat je nodig hebt.
- Een elektrische boiler is goedkoper in aankoop, maar duurder in gebruik dan een zonneboiler.
Wanneer kiezen voor elektrische boiler?
Een elektrische boiler is een betere keuze dan een zonneboiler wanneer je geen gasaansluiting in je woning hebt, wanneer je een boiler zoekt die eenvoudig te installeren is en weinig onderhoud vraagt of wanneer je een boiler wilt die je constant en direct van warm water voorziet.
3. Zonneboiler of zonnepanelen?
Naast een zonneboiler kan je ook nog kiezen voor een zonnepaneleninstallatie. Zonnepanelen zetten de warmte van de zon om in elektriciteit, en dus niet in warm water zoals dat bij een zonneboiler het geval is. Het grote voordeel daarvan is dat je deze elektriciteit ook kan gebruiken voor bv. je elektrische boiler of warmtepompboiler.
Verschillen zonneboiler en zonnepanelen
- Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water, zonnepanelen zetten het om in elektriciteit.
- Een zonneboiler heeft een hoger rendement omdat het omzetten van zonne-energie naar warm water efficiënter verloopt dan het omzetten in elektriciteit.
- Een zonneboiler heeft een levensduur van 25 à 30 jaar en een terugverdientijd van ongeveer 8 à 20 jaar. Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar en een gemiddelde terugverdientijd van 10 à 15 jaar.
Wanneer kiezen voor zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn een goede keuze wanneer je met zonne-energie je eigen gratis, groene stroom wil opwekken. Zonnepanelen zijn ook ideaal om te combineren met een elektrische boiler of een warmtepompboiler. Bovendien kan je ook zowel een zonneboiler als zonnepanelen laten plaatsen om je woning zowel van sanitair warm water als elektriciteit te voorzien op basis van zonne-energie.
CONCLUSIE: welke boiler kies ik best?
Om verschillende boilers te vergelijken en de beste boiler te kiezen voor jouw situatie, geven we hieronder nog eens een overzicht met de belangrijkste eigenschappen van een zonneboiler en de alternatieven:
Zonneboiler | Warmtepompboiler | Elektrische boiler | Zonnepanelen | |
---|---|---|---|---|
Gemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing | € 4.000 voor 200l vat | € 2.900 voor 200l vat | Vanaf € 350 voor 200l vat | € 4.500 à 5.000 voor 10 zonnepanelen van 250 Watt |
Gebruik | Sanitair warm water, zwembadverwarming of vloerverwarming | Sanitair warm water | Sanitair warm water | Elektriciteit |
Installatie | Complexe installatie met breekwerken, deels op het dak | Eenvoudige installatie, volledig binnenshuis | Eenvoudige installatie, kan overal staan | Installatie vereist de nodige kennis & veiligheidsmaatregelen |
Levensduur | 25 à 30 jaar | 10 à 15 jaar | 15 à 20 jaar | 25 à 40 jaar |
Verbruik | Volledig op zonne-energie (maar wel nog naverwarming) | Energie uit de omgeving + elektriciteit | Volledig op elektriciteit | Volledig op zonne-energie |
Welke zonneboiler is nu het meest aangewezen? Dat hangt af van jouw wensen en voorkeuren. Wil je vooral flink besparen op energiekosten? Dan is een warmtepompboiler een goede keuze. Zoek je een boiler die zowel je warm water als je cv-water of zwembad kan verwarmen? Dan is een zonneboiler aangewezen. Een installateur kan je advies geven over de meest aangewezen boiler. Ontvang advies op maat.