Zonneboiler.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Voordelen zonneboiler

Natuurlijke energiebronnen worden steeds schaarser en daarom hernieuwbare energie belangrijker. De zonneboiler is de manier om je sanitair water, je huis of je zwembad te verwarmen op een duurzame manier. In dit artikel worden de voordelen van een zonneboiler opgesomd en vergeleken met de voordelen en prijzen van de mogelijke alternatieven.

Ga snel naar: vergelijking andere boilersaansluiten op centrale verwarming

 

financiele voordelen zonneboiler 1) Financiële voordelen zonneboiler

In eerste instantie zal je al heel wat besparen op je jaarlijkse energiefactuur. Je verbruikt minder klassieke brandstoffen, waardoor je uitgaven voor energie flink dalen. In sommige periodes schijnt de zon minder en heb je wel naverwarming nodig. Maar dan nog zal je in vergelijking met een traditionele boiler, gemiddeld 50 à 60 procent besparen op de kosten voor warm water.

Daarnaast hoef je je hierdoor geen zorgen te maken over de schommelende prijzen van olie en gas. De overheid wil het gebruik van duurzame energie ondersteunen. Vandaar dat je voor de aankoop van een zonneboiler ook een premie kan verkrijgen.

Bovendien neemt ook de waarde van je woning toe. Een zonneboiler is een energiebesparende maatregel, waardoor de energieprestatie berekening van je woning beïnvloed wordt. Wil je je huis verkopen of verhuren, dan kan je omwille van deze investering een hogere prijs vragen.

 

ecologische voordelen zonneboiler 2) Ecologische voordelen zonneboiler

Dankzij een zonneboiler vermijd je het gebruik van steeds schaarser wordende natuurlijke energiebronnen. Het gebruik van groene energie zal in de toekomst nog veel belangrijker worden. Daarnaast zal een zonneboiler ook heel wat minder CO2 uitstoten.

Door het gebruik van een zonneboiler daalt de jaarlijkse CO2-uitstoot met 300 tot 400 kg per jaar. CO2 of broeikasgas ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardolie of aardgas. Door het gebruik van een zonneboiler draag je zorg voor het milieu en vermijd je klimaatopwarming.

 

Tip: voor de installatie van een zonneboiler, ga je best altijd langs bij een erkende installateur. Kom hier in contact met erkende vakmannen.

 

Voordelen zonneboiler vs. andere boilers

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler in vergelijking met andere boilers of met andere ecologische mogelijkheden? We vergelijken hieronder de prijs van de verschillende toestellen en hun voordelen.

 

1. Zonneboiler of warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een alternatief voor een zonneboiler. Hij haalt lucht uit de omgeving en gebruikt die vervolgens om het sanitaire water mee te verwarmen. Om voldoende warmte te kunnen genereren gebruikt deze warmtepomp een geringe hoeveelheid elektriciteit. Een warmtepompboiler wordt vaak samen met een bestaande CV-ketel of zonne-energie geplaatst.

Een zonneboiler primeert op een warmtepompboiler wanneer je dak zuidelijk gericht is en wanneer de zonnecollectoren op een hellingshoek tussen 20 en 60 graden geplaatst kunnen worden. Is dit niet het geval, dan zal een warmtepopboiler rendabeler zijn. Deze laatste is ook goedkoper in plaatsing als een zonneboiler. Wanneer de zonneboiler kan geplaatst worden volgens de hier voor genoemde eisen, kan hij in de zomer instaan voor de volledige productie van warm water in huis.

⇒ De prijs van een 200l warmtepompboiler kost ongeveer €2900 en die van een 200l zonneboiler ongeveer €4000. (prijzen zonder BTW en plaatsing) – ontvang hier een prijs op maat.

 

2. Zonneboiler of elektrische boiler

Met een elektrische boiler verwarm je net als bij een standaard zonneboiler het sanitaire water voor je woning. De elektrische boiler heeft als voordeel op de zonneboiler dat je hem gelijk waar in de woning kan zetten omdat hij gemakkelijk te plaatsen is. Bovendien zijn er geen rookgas-afvoeren nodig, een elektriciteitsaansluiting is alles wat je nodig hebt.

⇒ Een elektrische boiler met een inhoud van 200l begint bij ongeveer €350.

 

3. Voordelen zonneboiler of zonnepanelen

Een ander ecologisch alternatief zijn zonnepanelen. Deze zetten de warmte van de zon om in elektriciteit – een zonneboiler in warm water. Of je voor het ene of het andere gaat, zal grotendeels van de prijs afhangen.

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 10 à 15 jaar, bij een zonneboiler is dat 7 à 9 jaar. Lees hier meer over de keuze tussen een zonneboiler of zonnepanelen.

⇒ Een gemiddelde installatie zonnepanelen van 10 panelen van 250 Watt kost zo’n 4500 à 5000 euro – een zonneboiler tussen 4000 en 6000 euro, plaatsing inbegrepen.

 

voordelen zonneboiler centrale verwarming

 

Aansluiten op centrale verwarming

De standaard zonneboilers maken warm water aan dat voor sanitair water kan gebruikt worden. De zonneboilercombi daarentegen, voorziet je zowel van warm sanitair water als van water voor de centrale verwarming. In tegenstelling tot de andere soorten zonneboilers, wordt de zonneboilercombi op de centrale verwarming aangesloten.

Hierdoor geniet je van een constante verwarming van het water, ook wanneer de zon niet schijnt. De cv-brander springt bij voor de verwarming wanneer de zonnecollectoren niet voldoende warmte kunnen opnemen.

De zonneboilercombi is uitstekend geschikt voor grote gezinnen. Door de combinatie van de zonneboiler en de centrale verwarming kan je op verschillende plaatsen in huis gelijktijdig warm water gebruiken.

Dit type zonneboiler kan op alle cv-systemen gebruikt worden maar hij zal het meeste rendement halen bij vloerverwarming omdat die op lagere temperaturen werkt.

Door centraal te verwarmen met zonne-energie bespaar je jaarlijks zo’n €150 à €175 op je energiefactuur.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs