Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opbrengst zonneboiler

Is een zonneboiler een verstandige investering in jouw situatie? Om dat te weten te komen, bereken je best hoeveel de opbrengst is in jouw geval. Afhankelijk van de verschillende factoren die de opbrengst van een zonneboiler beïnvloeden, kan je gemiddeld 60% besparen op de energiekosten voor de productie van warm water. Lees in dit artikel meer over de zonneboiler opbrengst en hoe je die berekent!

Ga snel naar:
Hoe opbrengst zonneboiler berekenen?
Welke factoren beïnvloeden de opbrengst?
Hoeveel kost een zonneboiler gemiddeld?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Besparing met een zonneboiler: welke factoren spelen een rol?

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om je sanitair water in de keuken en de badkamer op te warmen. Gemiddeld neemt zo’n systeem ongeveer 60% van je warmwaterbehoefte voor zijn rekening. Welke factoren spelen een rol bij de berekening van die opbrengst? Een woordje uitleg:

 • FACTOR 1 = kosten voor je warm water: hoeveel warm water verbruikt je huishouden per jaar en hoeveel kost je dat aan energie? Dat hangt vooral af van het aantal personen in je gezin. Als je geen idee hebt van hoeveel dat is, reken je best per jaar gemiddeld op 750 kWh per persoon.
 • FACTOR 2 = aantal zonnecollectoren op je dak: het rendement en de opbrengst van een zonneboiler hangen sterk af van de capaciteit en het aantal zonnecollectoren. Gemiddeld bespaar je met 1 zonnecollector 500 kWh aan energie.

Wil jij graag advies over de opbrengst van een zonneboiler? Dan kan je steeds raad vragen aan een van onze professionals. Ontvang hier vrijblijvend offertes van erkende installateurs in je buurt!

opbrengst zonneboiler

 

Hoe opbrengst zonneboiler berekenen?

De energie-opbrengst van een zonneboiler is gemiddeld 500 kWh per zonnecollector per jaar. Om vervolgens de energiebesparing te berekenen, delen we die opbrengst door de warmwaterbehoefte. Dat getal doen we maal 100. Zo komen we uit bij deze formule:

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100

Heb je geen idee hoeveel energie je verbruikt voor de opwarming van je sanitair water? Dan reken je best op gemiddeld 750 kWh per persoon. Uiteraard zijn er nog heel wat factoren die een invloed hebben op de opbrengst van je zonneboiler. Daarover lees je meer verderop in het artikel.

 

Opbrengst zonneboiler per jaar

Energiebesparing zonneboiler = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) / 100

Voor een gezin van 4 personen: (2.000 kWh ÷ 3.000 kWh) / 100 = 66%

 

Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 3.000 kWh per jaar voor de opwarming van water (4 x 750 kWh). Een zonneboiler van 300 liter met 4 m² aan zonnecollectoren is voldoende om aan hun jaarlijkse warmwaterbehoefte te voldoen. Zo’n zonneboiler heeft op jaarbasis een opbrengst van 2.000 kWh (4 x 500 kWh). Zo bekom je een jaarlijkse besparing van 66% aan energie of € 500 op de energiefactuur (aan een gemiddelde energieprijs van € 0,25 / kWh).

 

Opbrengst zonneboiler per maand

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100) / 12

Voor een gezin van 4 personen: ((2.000 kWh ÷ 3.000 kWh) x 100) / 12 = 5,5%

 

Om de opbrengst per maand te berekenen, delen we de jaarlijkse opbrengst gewoon door 12. Dan komen we uit op een maandelijkse besparing van 5,5% of ongeveer € 42 per maand. Let wel op: dit is een gemiddelde maandopbrengst. Hou er rekening mee dat een zonneboiler in de zomermaanden meer opbrengt dan in de winterperiode.

 

Opbrengst zonneboiler per dag

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100) / 365

Voor een gezin van 4 personen: ((2.000 kWh ÷ 3.000 kWh) x 100) / 365 = 0,2%

 

Om de opbrengst per dag te berekenen, delen we de jaarlijkse opbrengst gewoon door 365. Op die manier bekomen we een dagelijkse besparing van 0,2 % of ongeveer € 1,4 per dag. Opnieuw moet je er wel rekening mee houden dat dit een gemiddelde dagopbrengst is. In de wintermaanden levert een zonneboiler uiteraard minder op dan in de zomer.

TIP: wil je graag een specifieke opbrengstberekening? Dan kan je steeds advies vragen aan een van onze experts. Die bepaalt met plezier wat de opbrengst van jouw zonneboiler zou zijn. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst?

Niet elke zonneboiler brengt evenveel op. Er zijn een aantal factoren die een invloed hebben op hoe je installatie presteert. Hieronder sommen we ze op:

 • Hellingsgraad zonnecollectoren: de ideale hellingshoek van het dak is ongeveer 45°. Maar elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal ongeveer een even hoog rendement opleveren. Zonnecollectoren passen zowel op platte als hellende daken. Het frame voor op het plat dak brengt extra kosten met zich mee. Het voordeel is wel dat een installateur op een plat dak die ideale hellingshoek kan gebruiken.
 • Oriëntatie zonnecollectoren: zonnecollectoren richt je best naar het zuiden. Als ze naar het oosten, noorden of westen gericht zijn, kan het rendement van de zonneboiler met maar liefst 20% dalen. Bovendien is het ook belangrijk dat er geen bomen of gebouwen voor schaduw zorgen.
 • Soort zonnecollectoren: er bestaan vacuüm buiscollectoren en vlakke plaatcollectoren. Voor vacuüm buiscollectoren betaal je ietsje meer, maar ze hebben ook een hoger rendement. Om hetzelfde vermogen te creëren, heb je met vlakke plaatcollectoren dus een grotere montageoppervlakte nodig.
 • Afstand zonnecollectoren – voorraadvat: de afstand tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat moet zo klein mogelijk zijn. Zo blijft je energieverlies zoveel mogelijk beperkt. Per vierkante meter zonnecollectoren is over het algemeen een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter nodig. Doorgaans reken je per bewoner op 1 à 1,5 m² aan zonnecollectoren.
 • Toepassing zonneboiler: de opbrengst hangt ook af van de manier waarop je de zonneboiler gebruikt. Sluit je hem enkel aan op de kranen en douche? Of wil je de boiler ook gebruiken voor verwarming? Over het algemeen geldt: hoe meer toepassingen je aan de boiler koppelt, hoe optimaler de opbrengst.
 • Tijdsperiode: hoeveel een zonneboiler opbrengt, hangt natuurlijk af van de tijdsperiode en weersomstandigheden. In de zomer en het voor- en najaar is een zonneboiler doorgaans 100% rendabel. In de winter haalt de installatie ongeveer 50% van de benodigde energie uit dag- en zonlicht.

 

opbrengst zonneboiler collectoren

 

Hoeveel kost een zonneboiler?

Hoeveel kost een zonneboiler gemiddeld? Deze schommelt doorgaans tussen € 2.500 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Er zijn een aantal factoren die deze prijs beïnvloeden. Denk maar aan de capaciteit, het type, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Hieronder vind je alvast een tabel met enkele richtprijzen:

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
1 à 2 personen150 liter - 1 zonnecollector€ 2.500 à 3.500
3 à 4 personen250 liter - 2 zonnecollectoren€ 4.000 à 6.000
5 à 6 personen300 liter - 3 zonnecollectoren€ 5.000 à 7.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een zonneboiler? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionele installateurs in jouw buurt!

 

FAQ opbrengst zonneboiler

Als je vragen hebt over de opbrengst van een zonneboiler kan je steeds terecht bij een van onze erkende professionals. Zij staan steeds klaar om advies te geven. In de tussentijd vind je hieronder het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Wat is de opbrengst van een zonneboiler in de winter?
  In de zomermaanden beleeft een zonneboiler logischerwijs z’n piekmomenten. In de winter is dat een andere zaak. Toch behaalt de installatie in de koudere maanden nog steeds 50 à 60 % van het totale rendement in de zonnige periodes.


 • Welk type zonnecollectoren brengt het meeste op?

  Er bestaan vlakke plaatcollectoren en heatpipes (of vacuüm buiscollectoren). Vlakke plaatcollectoren zorgen voor een hoger rendement bij direct zonlicht en warmer weer. Terwijl heat pipes optimaal werken bij kouder weer en diffuus zonlicht.

  BELANGRIJK: welk type collectoren voor jou het meest geschikt is, hangt af van de oriëntatie van de collectoren, de functie van de zonneboiler, … Zeker zijn van de juiste keuze in jouw situatie? Vraag dan advies aan een erkende groene energie-installateur! • Wat is beter: een zonneboiler of een warmtepompboiler?

  Heb je een zuidelijk georiënteerd dak met voldoende plaats voor zonnecollectoren? Dan is een zonneboiler een goed idee als je voldoende budget hebt. Je bent beter af met een warmtepompboiler als je dak ongeschikt is voor collectoren en je slechts een kleine renovatie voor ogen hebt. Een extra voordeel aan een warmtepompboiler is dat zo’n systeem kan voorzien in je volledige warmwaterbehoefte.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs