Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler nadelen

Energiezuinig je sanitair water verwarmen, een korte terugverdientijd, een duurzame investering, …: de voordelen van een zonneboiler zijn zonneklaar. Maar zijn er aan zo’n zonneboiler ook nadelen verbonden? En om welke keerzijde van de medaille gaat het dan? We sommen kort de mogelijke nadelen van zo’n systeem op. Zo kan je de voordelen en de nadelen van een zonneboiler vlot tegen elkaar afwegen!

 

Mogelijke zonneboiler nadelen

Een duurzame, energiezuinige investering voor je woning heeft vooral voordelen. Dat is met een zonneboiler dus ook zo. Toch vallen er ook enkele minpunten te benoemen. Een kort overzicht van die mogelijke zonneboiler nadelen:

De voor- en nadelen van een zonneboilersysteem overlopen? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur in je buurt. Die licht graag de werking, het rendement, de prijs, … van een zonneboiler uitgebreid toe in een persoonlijk gesprek. Achteraf beslis jij dan of zo’n systeem voor jou interessant is. Ontvang gratis advies op maat!

zonneboiler nadelen

 

1. Lager rendement in de winter

Op bewolkte, koude dagen volstaat een zonneboiler doorgaans niet om je sanitair water op te warmen. In dat geval moet de naverwarming (bv. geïntegreerde cv-brander) bijspringen om het water in je voorraadvat op de gewenste temperatuur te krijgen. Kortom, in de winter haalt een zonneboiler niet hetzelfde rendement als in de lente en de zomer.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Een zonneboiler heeft geen direct zonlicht of een warme buitentemperatuur nodig om nog altijd te renderen. Zelfs als het buiten maar 7°C is, loopt de temperatuur van een zonneboiler nog op tot zo’n 40°. In de winter haalt een zonneboiler gemiddeld 50 à 60% van het totale rendement in de zonnige maanden. Bovendien is er ook nog altijd de naverwarming. Je zal met een zonneboiler dus nooit zonder warm water in de badkamer en de keuken zitten.

Het rendement van meerdere zonneboilers vergelijken? Het rendement kan ook verschillen volgens het type zonnecollectoren, de kwaliteit en het merk van het systeem, …. Je doet er dus goed aan om meerdere voorstellen van erkende installateurs te vergelijken. Start je aanvraag hier!

 


2. Voldoende ruimte nodig

Een zonneboiler neemt behoorlijk wat plaats in beslag. Met deze factor hou je dus best rekening als je zo’n systeem wil laten installeren. Vooral voor het voorraadvat en de zonnecollectoren op het dak heb je voldoende ruimte nodig:

  • Plaats voor het voorraadvat: voor het voorraadvat van een zonneboiler heb je sowieso 1 m² ruimte in je woning nodig. Bovendien kan zo’n vat 2 m hoog zijn. Zeker als het om een opslagvat met een groter volume gaat (voor bv. een gezin van 5 à 6 personen). Idealiter staat je voorraadvat ook zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren op je dak.
  • Plaats voor de zonnecollectoren: uiteraard heb je ook nog plaats op je dak nodig als je een zonneboiler wil plaatsen. Als je ook al zonnepanelen hebt, is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Zeker omdat de oriëntatie en de hellingsgraad van de collectoren belangrijk zijn om een optimaal rendement te halen. Op een plat dak moet er ook voldoende afstand zijn tussen de collectoren en eventuele zonnepanelen. Anders kunnen de collectoren een schaduw werpen op de panelen, of omgekeerd.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Met een zonneboiler produceer je meer energie per m² dan met zonnepanelen. Daardoor heeft een gemiddeld gezin slechts 4 m² aan collectoren nodig (tegenover gemiddeld 25 m² bij zonnepanelen). Op zich nemen collectoren dus niet zoveel extra plaats in op je dak. En heb je te weinig plaats voor je voorraadvat binnen? Dan bestaan er ook compacte zonneboilersystemen. In dat geval vormen het voorraadvat en de zonnecollector 1 geheel op je dak.

Benieuwd of een zonneboiler bij jou mogelijk is? Laat dan zeker vrijblijvend een erkende installateur bij je langskomen. Die analyseert jouw woning en geeft je dan gratis advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met installateurs in je buurt!

 


3. Naverwarming blijft nodig

Een gemiddelde zonneboiler staat in voor ongeveer 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte. In de winter is het namelijk te koud en te donker om enkel en alleen met je zonnecollectoren je sanitair water te verwarmen. Dat betekent dat je nog altijd een naverwarming nodig hebt. Dat kan gaan om je cv-ketel op gas of mazout, om een elektrische weerstand, …

TIP: het is ook mogelijk om te kiezen voor een zonneboiler met een warmtepomp. In dat geval is het die warmtepomp die het sanitair water verder opwarmt bij onvoldoende zon. Zo verbruik je geen extra fossiele brandstoffen als gas of mazout. Let op: zo’n systeem is vooral geschikt bij nieuwbouw of een grondige energetische renovatie.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Ondanks de nood aan naverwarming blijft een zonneboiler een duurzame en ecologische investering. In vergelijking met andere types boilers stoot je namelijk veel minder CO2 uit en ga je dus mee de klimaatopwarming tegen. Zeker als je ook zonnepanelen op je dak laat plaatsen.

Energiezuinig je sanitair water verwarmen? Dan zijn een zonneboiler of een warmtepompboiler de meest geschikte installaties. Om de juiste keuze te maken, laat je je best adviseren door een erkende installateur in je buurt. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 


4. Behoorlijke investering

Voor een zonneboiler betaal je gemiddeld 2.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De precieze kostprijs hangt vooral af van de capaciteit van het voorraadvat, het aantal zonnecollectoren op je dak, het merk van het systeem, … Enkele richtprijzen op een rij:

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2150 liter, 1 zonnecollector€ 2.500 à 3.500
3 - 4250 liter, 2 zonnecollectoren€ 4.000 à 6.000
5 - 6300 liter, 3 zonnecollectoren€ 5.000 à 7.000

BELANGRIJK: de kosten voor een zonneboiler kunnen ook variëren naargelang de installateur. Daarom is het des te belangrijk om prijsvoorstellen van meerdere erkende experts grondig te vergelijken qua kostenposten, merken, …

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Een zonneboiler vergt inderdaad een investering, maar die verdien je op termijn weer volledig terug. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen 8 en 20 jaar (afhankelijk van de werkelijke kostprijs, het rendement, de energieprijzen, …). Als je weet dat zo’n systeem makkelijk 25 à 30 jaar meegaat, is een zonneboiler dus vast en zeker een rendabele investering.

Hoe snel jij je zonneboiler kan terugverdienen? Een erkende installateur kan dat voor jou berekenen. Zo weet je exact na hoeveel jaar je pure winst begint te maken met je zonneboiler. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende installateurs!

 


5. Minder fraaie uitstraling

nadelen zonneboiler

Net als zonnepanelen vallen de collectoren van een zonneboiler uiteraard op. Tenzij je een plat dak hebt en de installateur ze uit het zicht kan plaatsen. Afhankelijk van de kleur van je hellend dak kunnen die zonnecollectoren voor een minder fraaie uitstraling van je woning zorgen. Zo zullen collectoren meer opvallen bij oranje dan bij zwarte dakpannen.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Net als bij zonnepanelen bestaan er ook meerdere types zonnecollectoren, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. Zo vallen vlakke plaat collectoren bij een donkere dakbedekking amper op, net als zwarte zonnepanelen. Heatpipes (zie foto boven) vormen dan weer een iets groter contrast met je eventuele zonnepanelen.

Welke collectoren kies je het best? Dat hangt vooral af van jouw situatie (bv. oriëntatie van de collectoren), de functie van je zonneboiler, … Voor een grondige analyse en advies op maat kan je gratis terecht bij een erkende installateur in je buurt!

 


 

CONCLUSIE: wegen zonneboiler nadelen of voordelen het meest door?

Het mag duidelijk zijn: de voordelen wegen veel meer door dan de nadelen van een zonneboiler. Zo’n systeem is en blijft een rendabele investering op lange termijn. Na de terugverdientijd maak je namelijk nog vele jaren pure winst met je zonneboiler. Bovendien hang je veel minder af van de schommelende prijzen voor fossiele brandstoffen en draag je een flinke steen bij aan de bescherming van onze planeet.

Op zoek naar een erkende installateur in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs