Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler of warmtepomp?

Ben je op zoek naar een manier om je woning en/of sanitair water milieuvriendelijk te verwarmen? Dan twijfel je misschien tussen een zonneboiler of warmtepomp. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen beide duurzame verwarmingssystemen. Wat is voor jou de meest geschikte keuze?

Ga snel naar:
Kies ik best voor een zonneboiler of warmtepomp?
OPTIE 1: zonneboiler
OPTIE 2: warmtepomp

 

Kies ik best voor een zonneboiler of warmtepomp?

Op zoek naar een duurzame manier om je woning of tapwater te verwarmen? Dan twijfel je misschien tussen een zonneboiler of warmtepomp. Welke keuze je het beste maakt, hangt af van je situatie:

 

OPTIE 1: een zonneboiler is een goed idee als je…

 • dak zuidelijk georiënteerd is, een goede hellingsgraad heeft en er voldoende ruimte is voor de zonnecollectoren.
 • woning goed geïsoleerd is (nieuwbouwwoning of ingrijpende energetische renovatie).
 • enkel op zoek bent naar een oplossing voor je warmwaterbehoefte.
 • direct wil besparen op je stroom- en/of gasrekening.
 • op zoek bent naar een groene investering die je snel terugverdient.

Ontdek hier meer over zonneboilers.

 

OPTIE 2: een warmtepomp is een goed idee als je…

 • niet alleen je tapwater wil verwarmen, maar ook je woning zelf.
 • lage temperatuur verwarming in huis hebt (bv. vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).
 • woning goed geïsoleerd is (nieuwbouwwoning of ingrijpende energetische renovatie).
 • op zoek bent naar een duurzame verwarmingsinstallatie met een beperkte ecologische voetafdruk.
 • beschikt over een zonnepanelen installatie waarop je je warmtepomp kan aansluiten.

Ontdek hier meer over warmtepompen.

 

ALTERNATIEF: combineer een zonneboiler met warmtepomp

Wist je dat je de zonnecollectoren van een zonneboiler ook kan aansluiten op een warmtepomp? Bij deze combinatie springt je warmtepomp bij op momenten dat er onvoldoende zon is. Hoe weet de warmtepomp nu wanneer die moet bijverwarmen? Dankzij een sensor in het buffervat. Die waakt erover dat de temperatuur min of meer constant blijft (gem. 50°C). Is dit niet het geval? Dan schiet je warmtepomp in actie en onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater.

Meer gerichte informatie over deze duurzame combinatie? Neem dan contact op met een erkende installateur actief in je regio. Die bekijkt wat het beste is voor jouw situatie op basis van je waterverbruik, de oriëntatie van je woning, … Start hier je contactaanvraag.

 


OPTIE 1: zonneboiler

zonneboiler of warmtepomp

Een klassieke zonneboiler gebruikt zonnewarmte om jouw sanitair water te verwarmen. Dit is het meest gekozen zonneboilersysteem en werkt als volgt:

 1. De zonnecollectoren op het dak vangen het zonlicht op en verwarmen op deze manier de vloeistof in de buizen van de collectoren.
 2. Vervolgens stuurt een pomp de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat dat je sanitair water verder opwarmt. Zo ben jij zeker van verwarmd tapwater.
 3. Is er onvoldoende zon? Dan springt de naverwarming (bv. traditionele boiler) bij om het water in het voorraadvat op de gewenste temperatuur te brengen.

 

Is een klassieke zonneboiler een goede keuze voor mij?

Een klassieke zonneboiler is niet de enige keuzemogelijkheid. Er bestaan zonneboilers die je ook op je centrale verwarming aansluit. Dit zijn zonneboiler combi-systemen. Wens je hier meer informatie over? Bekijk dan het artikel met de verschillende zonneboilersystemen of ontvang offertes op maat van je project.

 

 

Voor- en nadelen zonneboiler (vs. warmtepomp)

Wat zijn de verschillen tussen een zonneboiler en een warmtepomp? We overlopen zowel de voor- als nadelen van een zonneboiler:

Voordelen zonneboiler (vs. warmtepomp)

 • Goedkoper: zonneboilers zijn over het algemeen goedkoper dan warmtepompen. Afhankelijk van je verwarmingsnoden heb je al een zonneboiler voor zo’n € 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Warmtepompen kosten al snel € 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Integratie met bestaand systeem: je kan je zonneboiler aansluiten op je bestaande cv-ketel. De belangrijkste voorwaarde daarbij is dat je cv-ketel bestand is tegen een toevoer van warm water op hoge temperatuur.
 • Besparen op je energiefactuur voor warm tapwater: dankzij een zonneboiler verwarm je het merendeel van je sanitair water zelf dankzij zonne-energie. Daardoor bespaar je tot wel 65% op de kosten voor je warm water.

 

Nadelen zonneboiler (vs. warmtepomp)

 • Enkel warm water: klassieke zonneboilersystemen staan enkel in voor de verwarming van je huishoudelijk water. Wens je hier ook je verwarmingstoestellen op aan te sluiten? Dan kies je beter voor een zonneboilercombi of een warmtepomp.
 • Niet bij elk dak: om de beste opbrengst van je zonneboiler te verzekeren, spelen dakoriëntatie en -hellingsgraad een belangrijke rol. Deze bepalen of een zonneboiler voor jou een goede investering is of niet.
 • Gebruik naverwarming noodzakelijk: een zonneboiler heeft de hulp van een cv-ketel nodig. Deze verzekert dat de temperatuur in je buffervat hoog genoeg blijft, ook tijdens bewolkte dagen waarbij de opbrengst van je zonnecollectoren lager is.

 

 

Prijs zonneboiler

De prijs voor een zonneboiler is afhankelijk van het aantal collectoren en de inhoud (in liter). Een overzicht:

 • Zonneboiler van 100 liter, 1 collector: € 2.000 à 2.700 (excl. btw & incl. plaatsing)
 • Zonneboiler van 100 liter, 2 collectoren: € 3.000 (excl. btw & incl. plaatsing)
 • Zonneboiler van 200 liter, 2 collectoren: € 3.400 à 3.900 (excl. btw & incl. plaatsing)
 • Zonneboiler van 300 liter, 3 collectoren: € 5.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wens je meer gerichte informatie voor jouw project? Neem dan contact op met een installateur actief in je regio. Dat kan snel en eenvoudig via de offertepagina.

 

Bespaar op je zonneboiler dankzij financiële voordelen!

Wist je dat je de prijs van een zonneboiler kan drukken dankzij financiële voordelen? Zo ontvang je bv. de Mijn VerbouwPremie of kan je de Mijn VerbouwLening aangaan. Meer info over de verschillende subsidies? Je leest het in ons premieartikel.

Vergelijk offertes en bespaar! Wist je dat je ook kan besparen op je investering door verschillende offertes aan te vragen en deze te vergelijken? Zo kan je niet alleen de verschillende prijzen vergelijken, maar ook adviezen, voorgestelde modellen en merken, … Vul het aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat.

 


OPTIE 2: warmtepomp

warmtepomp of zonneboiler

Een warmtepomp haalt warmte uit een omgevingsbron: lucht, water of aardwarmte. Binnen het aanbod aan warmtepompen heb je de keuze uit de volgende modellen:

 • Geothermische warmtepomp: hieronder vallen grond-water en water-water warmtepompen. Deze types onttrekken warmte aan de aardbodem of het grondwater en verwarmen zo je woning en je sanitair water. Zulke systemen vergen wel diepe grondboringen, waardoor de kostprijs hoog oploopt.
 • Lucht-water warmtepomp: deze pomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om het water van je centrale verwarming en sanitair water te verwarmen. Daarvoor zijn geen grondboringen nodig. Dit maakt de aanschaf van zo’n warmtepomp aanzienlijk goedkoper.
 • Lucht-lucht warmtepomp: zoals de naam beschrijft haalt ook deze warmtepomp de warmte uit de lucht, maar hij geeft die warmte niet af aan je cv-installatie. In plaats daarvan blaast de binnenunit warme lucht in je woning.
 • Hybride warmtepomp: heb je een gascondensatieketel die nog perfect werkt? Maar wil je wel duurzamer verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp installatie een prima optie. Dit slimme systeem bepaalt zelf op welke energiebron hij werkt: gas of stroom. Ideaal bij een kleine renovatie of minder goed geïsoleerde woningen.

 

Welke warmtepomp is het best voor mij?

De beste warmtepomp voor jouw situatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen je woning, maar ook je budget, je verbruik, je gezinssamenstelling, … spelen een rol in je keuze. Wil jij bij een kleine renovatie een warmtepomp plaatsen? Dan is een geothermische warmtepomp sowieso geen optie door de ingrijpende werkzaamheden.

BELANGRIJK: wil je je zonneboiler aansluiten op je warmtepomp? Dan zijn enkel geothermische en lucht/water-warmtepompen hiervoor geschikt. Een installateur bekijkt samen met jou of dit de beste mogelijkheid is. Ontmoet een expert actief in je regio.

 

 

Voor- en nadelen warmtepomp (vs. zonneboiler)

Naast een zonneboiler kan je ook een warmtepomp laten plaatsen. Wat zijn hier de voor- en nadelen van ten opzichte van een zonneboiler? Een overzicht:

Voordelen warmtepomp (vs. zonneboiler)

 • Verwarmt sanitair en cv-water: warmtepompen (met uitzondering van een lucht-lucht installatie) kunnen zowel je sanitair als cv-water verwarmen. Een voordeel ten opzichte van een zonneboiler die enkel instaat voor je warmwaterbehoefte.
 • Zowel verwarmen als koelen: met een warmtepomp kan je niet alleen verwarmen, maar ook actief/passief koelen. Deze mogelijkheid is erg geschikt tijdens de warme lente- en zomermaanden.
 • Minder afhankelijk van het weer: kies je voor een geothermische warmtepomp? Dan ben je het ganse jaar door verzekerd van een constante temperatuur. Een lucht-water warmtepomp is iets gevoeliger, maar werkt nog steeds goed bij vriestemperaturen.
 • Combineren met andere systemen: een warmtepomp kan je in bepaalde gevallen prima combineren met bestaande systemen, zoals je hoogrendementsketel en je bestaande radiatoren.

 

Nadelen warmtepomp (vs. zonneboiler)

 • Hogere investeringskosten: een warmtepomp kost meer dan een zonneboiler. Prijzen starten vanaf € 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een lucht-water warmtepomp, terwijl die voor een standaard zonneboiler rond de € 2.700 (excl. btw, incl. plaatsing) schommelen.
 • Afmetingen & geluid: een buitenunit neemt wat ruimte in beslag. Ook zijn er mensen die het geluid van zo’n unit als storend ervaren. Dat heb je niet bij een zonneboiler.
 • Werkt op elektriciteit: heb je geen zonnepanelen? Weet dan dat een warmtepomp de nodige stroom verbruikt. Zeker met de huidige, onvoorspelbare stroomprijzen kan je je dan verwachten aan een hoge stroomfactuur.
 • Niet voor slecht geïsoleerde woning: bestaande woningen zonder na-isolatie zijn niet geschikt voor een warmtepomp. Deze zal te veel stroom verbruiken om je woning op temperatuur te houden. In dit geval is een hybride warmtepomp beter.

 

 

Prijs warmtepomp

Hoeveel zou jij betalen voor dit project? De prijs van een warmtepomp voor je woning is afhankelijk van het type warmtepomp, het merk, de plaatsingskosten, … Een overzicht:

 • Geothermische warmtepomp: € 15.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht-water warmtepomp: € 5.000 à 9.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht-lucht warmtepomp: € 3.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Hybride warmtepomp: € 8.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Let op: dit zijn richtprijzen. Wens je meer gerichte informatie voor jouw project? Neem dan contact op met een installateur actief in je regio. Dat kan snel en eenvoudig via de offertepagina.

 

Bespaar op je warmtepomp dankzij financiële voordelen!

Wist je dat je de prijs van een warmtepomp kan drukken dankzij financiële voordelen? Zo ontvang je bv. de Mijn VerbouwPremie of kan je de Mijn VerbouwLening aangaan. Meer info over de verschillende subsidies? Je leest het in ons premieartikel.

Vergelijk offertes en bespaar! Wist je dat je ook kan besparen op je investering door verschillende offertes aan te vragen en deze te vergelijken? Zo kan je niet alleen de verschillende prijzen vergelijken, maar ook adviezen, voorgestelde modellen en merken, … Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs