Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler of zonnepanelen?

Veel mensen zijn op zoek naar ecologische manieren om te voorzien in hun energiebehoefte. Zonneboilers en zonnepanelen zijn hierbij twee mogelijkheden die zich aandienen. Beide systemen maken gebruik van het licht van de zon om energie op te wekken. Een zonneboiler zet het licht om in energie om sanitair water te verwarmen, terwijl zonnepanelen de energie van de zon omzetten in elektriciteit. Maar wat kies je nu best: een zonneboiler of zonnepanelen?

 

Zonneboiler of zonnepanelen: financieel aspect

Als je twijfelt tussen de plaatsing van een zonneboiler en de plaatsing van zonnepanelen, is het financiële aspect natuurlijk erg belangrijk. Hier zullen de aankoopprijs en de terugverdientijd van de investering een belangrijke rol spelen.

 

zonneboiler of zonnepanelen plaatsen
links: zonnecollectoren van een zonneboiler – rechts: zonnepanelen

 

Prijs zonneboiler en prijs zonnepanelen

De aanschafprijs van de installatie zal al een eerste belangrijk element zijn in je keuze. De prijs van een zonneboiler ligt gemiddeld tussen 4000 en 6000 euro, kosten voor plaatsing inbegrepen. Bij zonnepanelen is de prijs natuurlijk sterk afhankelijk van het type en het aantal panelen dat je plaatst, maar voor een gemiddelde installatie van 10 panelen van 250 Wattpiek kan je je verwachten aan een prijs van 4500 à 5000 euro.

Exacte prijzen voor de verschillende types zonnepanelen vind je op zonne-paneel.net.

 

Terugverdientijd

Als je een investering wil doen, spreekt het voor zich dat je een inschatting gaat maken van de terugverdientijd. Dat is bij de keuze tussen een zonneboiler of zonnepanelen niet anders. De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren: onder meer de aanschafprijs, je energieverbruik, het rendement en eventuele premies zullen een invloed hebben op de termijn waarin je je investering kan terugverdienen. Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler 7 à 9 jaar, terwijl deze termijn bij zonnepanelen 10 à 15 jaar is.

Je moet natuurlijk ook rekening houden met de levensduur van de installatie. Kristallijne zonnepanelen en zonneboilers gaan 25 à 30 jaar mee, amorfe zonnepanelen ongeveer 15 jaar. Uiteraard hebben factoren zoals de kwaliteit en het onderhoud een impact op de levensduur van je installatie.

 

Wil je een zonneboiler laten installeren door een vakman? Via de offertedienst van zonneboiler.be kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionals. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Zonneboiler of zonnepanelen: ecologisch aspect

Zowel een zonneboiler als zonnepanelen zijn ecologische manieren om respectievelijk voor warm water en voor elektriciteit te zorgen. Het ecologische aspect mag je dus zeker ook niet uit het oog verliezen bij het vergelijken van beide systemen.

 

Omzetting van zonne-energie

zonneboiler omzetting energie Als je twijfelt tussen een zonneboiler of zonnepanelen en je beide systemen op ecologisch vlak wil gaan vergelijken, dan zal vooral de manier van het omzetten van het licht van de zon in energie een cruciale rol spelen. Efficiëntie is hier dan ook het sleutelwoord!

Aangezien het omzetten van de energie van de zon in warmte veel efficiënter gebeurt dan de omzetting van de zonne-energie in elektriciteit, heeft de zonneboiler een groot voordeel ten opzichte van zonnepanelen. Bij een even groot oppervlak kan een zonneboiler namelijk drie tot vier keer meer energie opleveren dan zonnepanelen.

 

 

Verminderde uitstoot milieuvervuilende stoffen

Beide installaties hebben gemeenschappelijk dat ze zorgen voor een verminderde uitstoot van stoffen die het milieu vervuilen. Door te kiezen voor een van deze systemen word je dus minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en draag je bij aan de strijd tegen klimaatopwarming, onder meer door de verminderde uitstoot van het schadelijke CO2.

 

 

Zonneboiler combineren met zonnepanelen

Als ecologie echt van groot belang is voor jou, dan is het zelfs mogelijk om een zonneboiler te combineren met zonnepanelen. De zonneboiler zorgt hierbij dan voor de verwarming van het sanitaire water en de zonnepanelen wekken elektriciteit op. Hou er wel rekening mee dat de combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen een heuse investering is en je dus over voldoende financiële middelen moet beschikken.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs