Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler plat dak

Heeft jouw woning een plat dak en wil je het sanitair water (en eventueel het water voor de centrale verwarming) energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen? Dat kan door een zonneboiler op het plat dak te installeren. Waarmee moet je rekening houden bij de installatie? Hoeveel kost een zonneboiler op een plat dak? Waarom laat je de plaatsing best over aan een erkend installateur? … Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Aandachtspunten bij de plaatsing
Prijs zonneboiler plat dak
Voordelen erkend installateur
Zonnepanelen of zonneboiler op plat dak?
Ontvang gratis offertes

 

 

Hoe werkt een zonneboiler op een plat dak?

Behalve op hellende daken is een zonneboiler op een plat dak ook perfect mogelijk. Het heeft zelfs enkele voordelen: de plaatsing van zonnecollectoren op een plat dak is minder arbeidsintensief, de zonnecollectoren staan meer uit het zicht en kunnen in de ideale hellingsgraad geplaatst worden, … Een zonneboiler op een plat dak werkt als volgt:

 1. Vloeistof in de zonnecollectoren op het plat dak warmt op

  Zonnecollectoren zijn platen die op het plat dak liggen en de zonnewarmte opvangen. Hierdoor warmt een speciale vloeistof in die collectoren op. Enkele belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing van zonnecollectoren op een plat dak vind je hieronder.

 2. Warme vloeistof gaat naar het voorraadvat (binnen)

  Een pomp stuurt de warme vloeistof naar een voorraadvat in je woning. Het water in het voorraadvat, dat gebruikt wordt voor je sanitair en eventueel centrale verwarming, wordt zo opgewarmd. Eens de warmte afgegeven is in het voorraadvat, gaat de vloeistof weer naar de zonnecollectoren op het plat dak om warmte op te vangen.

 3. Naverwarming verwarmt bij indien nodig

  Een zonneboiler is altijd gekoppeld aan naverwarming (meestal een cv-ketel). Is er weinig zon waardoor het water in het voorraadvat te koud is? Dan springt die naverwarming bij om je water bij te verwarmen tot de gewenste temperatuur.

 

Aandachtspunten bij de plaatsing

zonneboiler plat dak

Om een zonneboiler op een plat dak te kunnen plaatsen, moet de dakbedekking in goede staat zijn. Er moet ook genoeg plaats zijn voor het vereiste aantal zonnecollectoren op maat van je verbruik. Is dat het geval? Dan kan je probleemloos een zonneboiler op je plat dak plaatsen. Let op, je laat die plaatsing best over aan een erkend installateur. Deze weet precies met welke aandachtspunten hij rekening moet houden:

 • Hellingsgraad: zonnecollectoren op een plat dak zijn bevestigd op een metalen montageframe dat in een bepaalde hellingsgraad geplaatst wordt. De installateur kan zelf de beste hellingsgraad bepalen met het oog op een optimaal rendement. De ideale hellingshoek bedraagt ongeveer 45°.
 • Stormvastheid: doordat zonnecollectoren in een bepaalde hellingsgraad op een montageframe bevestigd worden, vangen ze veel wind. Om te voorkomen dat de zonnecollectoren wegwaaien, kan een installateur ze belasten (met tegels, betonsokkels, …). Er bestaan ook ballastvrije montagesystemen. Daarbij zijn de collectoren gemonteerd op speciaal bevestigingsmateriaal dat op zijn beurt gefixeerd is op de dakconstructie.
 • Zuidelijke oriëntatie: collectoren vangen het meest zonnewarmte als ze zuidelijk georiënteerd zijn. Op een plat dak heeft de installateur alle vrijheid om de zonnecollectoren in de gewenste richting te plaatsen.
 • Voldoende afstand tot de dakrand: een installateur let erop dat hij de zonnecollectoren niet te dicht bij de rand van het plat dak plaatst. Daar is de wind namelijk sterker. Hoe dichter bij de dakrand, hoe steviger de montage van de collectoren moet zijn.
 • Voldoende afstand van de zonnepanelen: liggen er ook zonnepanelen op je plat dak? Dan moet er voldoende afstand zijn tussen die zonnepanelen en de zonnecollectoren van je zonneboiler. Anders kunnen de zonnepanelen een schaduw werpen op de collectoren, of omgekeerd. Verder in dit artikel lees je meer over de combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen.

 

Een erkend installateur verzekert je van een optimale plaatsing!

Hoe beter de plaatsing van de zonneboiler op je plat dak, hoe beter de werking en het rendement. We raden daarom aan om de plaatsing van je zonneboiler over te laten aan een erkend installateur. Deze zorgt voor een optimale richting en hellingsgraad van de zonnecollectoren, een optimale afstand tussen de collectoren en het voorraadvat, … Zo ben je verzekerd van een kwalitatief en duurzaam resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 verschillende zonneboiler installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

Prijs zonneboiler plat dak

De prijs van een zonneboiler op een plat dak hangt o.a. af van de capaciteit van de installatie, het soort systeem, het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op 2.500 à 7.000 euro, incl. btw en plaatsing. In de onderstaande tabel zetten we enkele richtprijzen op een rij per type huishouden:

Type huishoudenCapaciteit zonneboilerZonneboiler prijs
(incl. btw & plaatsing)
1 à 2 personen100 à 150 liter met 2 collectoren€ 2.500 à 3.500
3 à 4 personen 200 à 250 liter met 2 collectoren€ 3.500 à 6.000
5 à 6 personen300 liter met 3 collectoren€ 5.000 à 7.000

TIP: de kosten voor een zonneboiler op een plat dak kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen van zonneboilers, plaatsingskosten, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Voordelen erkend zonneboiler installateur

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en een vlotte werking en optimaal rendement van je zonneboiler? Dan schakel je best een erkend zonneboiler installateur in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: neem je beter een zonneboiler om enkel je sanitair water op te warmen of ook je cv-water (zonneboilercombi)? Laat je de zonnecollectoren op je plat dak beter fixeren of belasten? Welk soort zonnecollectoren kies je best? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat.
 • Correcte dimensionering van je zonneboiler: een installateur zorgt ervoor dat het aantal collectoren en het volume van het voorraadvat afgestemd zijn op je warmwaterbehoefte en je verbruikspatroon. Een correcte berekening van die vereiste dimensionering is belangrijk met het oog op een energiezuinige en rendabele zonneboiler installatie tegen een correcte prijs.
 • Plaatsing volgens de regels van de kunst: hoe beter de plaatsing van je zonneboiler op je plat dak, hoe beter de werking en het rendement. Een installateur zorgt voor een optimale richting en hellingsgraad van de zonnecollectoren, een optimale afstand tussen de collectoren en het voorraadvat, …
 • Vlotte installatie: een zonneboiler op een plat dak plaatsen gaat vlotter dan op een hellend dak. In de meeste gevallen volstaat 1 werkdag om je zonneboiler te installeren. Zo blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Premies & financiële voordelen: als je samenwerkt met een erkende installateur kom je in aanmerking voor verschillende zonneboiler premies (netbeheerder, totaalrenovatiebonus, …). Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je bovendien slechts 6% btw in plaats van 21%.

BELANGRIJK: op zoek naar een erkend zonneboiler installateur actief in je buurt? Ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van jouw situatie via onze offerteservice.

 

zonnecollector plat dak

Zonnepanelen of zonneboiler op plat dak?

Naast een zonneboiler kan je ook kiezen voor zonnepanelen op je plat dak. Die laatste zorgen niet voor warm water, maar voor groene stroom. Ook zo kan je flink besparen op je energiefactuur en je steentje bijdragen aan het milieu. Maar ga je nu beter voor zonnepanelen of een zonneboiler op je plat dak? Die keuze voor jouw project hangt onder meer af van:

 • Budget & premies: heb je een beperkt budget? Dan is een zonneboiler de betere keuze. Een doorsnee gezin betaalt voor een zonneboiler gemiddeld € 3.500 à 4.000, tegenover € 5.500 à 8.000 voor zonnepanelen (telkens incl. btw en plaatsing). Bovendien kan je de aankoopprijs van een zonneboiler meer drukken met premies & financiële voordelen in vergelijking met zonnepanelen.
 • Terugverdientijd: met een zonnepanelen-installatie kan je gemiddeld meer besparen op je energiefactuur. Daardoor is de terugverdientijd voor zonnepanelen ook korter, namelijk 8 à 12 jaar. De terugverdientijd van een zonneboiler bedraagt gemiddeld 8 à 20 jaar. Uiteraard hangt de exacte terugverdientijd af van jouw situatie (energieverbruik, rendement van de installatie, isolatie van de woning, …).
 • Opbrengst per m²: het omzetten van zonne-energie in warmte is veel efficiënter dan in elektriciteit. Daardoor produceer je met een zonneboiler meer energie per m². Een gemiddeld gezin heeft dan ook slechts ongeveer 4 m² aan zonnecollectoren nodig, tegenover ongeveer 25 m² aan zonnepanelen.
 • Energievoorziening: een zonneboiler staat in voor ongeveer 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte. In de winter produceert de zon namelijk te weinig warmte om je water volledig te kunnen opwarmen met enkel een zonneboiler. De elektriciteitsproductie van zonnepanelen daarentegen is op jaarbasis meestal even groot als je stroomverbruik (afhankelijk van het vermogen van je installatie natuurlijk).

 

Kan ik zonnepanelen en een zonneboiler combineren?

Heb je voldoende plaats op je plat dak voor zonnepanelen én de zonnecollectoren van een zonneboiler? En wil je optimaal gebruikmaken van duurzame zonne-energie? Dan kan je zeker beiden combineren. Zonnepanelen (elektriciteit) en een zonneboiler (warm water) hebben namelijk een andere functie waardoor ze elkaar dus niet voor de voeten lopen. Zo spaar je meer energiekosten uit en stoot je ook veel minder CO2 uit.

TIP: kies je nu best voor zonnepanelen of een zonneboiler op je plat dak? Of eerder beiden? Een erkend installateur informeert je graag over de mogelijkheden en adviseert je op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van specialisten actief in je buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs