Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd van een zonneboiler is een belangrijk element in de beslissing of je al dan niet een zonneboiler aankoopt. Je wil natuurlijk dat jouw investering loont en zich op termijn zelf terugbetaalt. Alles over de terugverdientijd van zonneboilers en de factoren van invloed ontdek je in dit artikel.

Duurzame zonneboiler plaatsen? Vergelijk hier gratis tot 4 offertes van onafhankelijke installateurs.

 

Factoren die een invloed hebben op de terugverdientijd

De terugverdientijd van een zonneboiler wordt beïnvloed door verschillende factoren: De totale kostprijs van de zonneboiler, subsidies en premie én de efficiëntie van het systeem met de behaalde energiebesparing.

 

1. Kostprijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler heeft een belangrijke invloed op de terugverdientijd ervan. Bij eenzelfde rendement zullen de duurdere zonneboilers een langere terugverdientijd kennen. Het merk, de capaciteit, het aantal zonnecollectoren en de installatiekosten beïnvloeden de prijs.

Voor een doorsnee gezin van 4 personen wordt gerekend op een zonneboiler met een inhoud van zo’n 200 liter en 2 zonnecollectoren. Daarvoor betaal je een gemiddelde prijs van zo’n €3.400 à €3.900, inclusief btw en plaatsingskosten. ⇒ Lees hier meer over de prijzen van zonneboilers.

 

2. Premies & subsidies zonneboiler

Heb je recht op een premie, dan zal de terugverdientijd korter zijn. Via de netbeheerder kan je een premie krijgen tot €550 per m², maximum tot €2.750 per installatie. Het premiebedrag mag ook maximum 40% van het factuurbedrag bedragen. Dat geldt voor geplaatste zonneboilers met een eindfactuur in 2017 en 2018.

Je kan ook een premie van €750 krijgen via de Verbeteringspremie van het Vlaams Gewest. Die premie is bedoeld voor alle woningen uit het Vlaams Gewest die verbeterd of uitgebreid worden. Het plaatsen van een zonneboiler valt daar onder bepaalde voorwaarden ook onder.

Verder kan je ook premies via de gemeentelijke overheid aanvragen. Hiervoor ga je best te rade bij jouw eigen gemeente. ⇒ Lees hier meer over de voorwaarden voor premies.

 

3. Efficiëntie van het systeem en werkelijke energiebesparing

De jaarlijkse energiebesparing is een andere factor die de terugverdientijd van een zonneboiler beïnvloedt. Hoe efficiënt het systeem is en hoeveel je kan besparen wordt sterk beïnvloed door het type zonnecollectoren en hoe je deze op het dak plaatst. Correct georiënteerde zonnecollectoren leveren het meeste op en worden dus sneller terugverdiend. Een gemiddeld gezin kan ongeveer €150 à €300 besparen, afhankelijk van de zonne-oriëntatie. ⇒ Lees hier meer over het rendement van zonneboilers.

 

Interesse om een zonneboiler te laten installeren? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie.
✓ Vraag hier offertes op maat aan bij verschillende aannemers.

 

terugverdientijd zonneboiler

 

Gemiddelde terugverdientijd zonneboiler: Voorbeeld

De terugverdientijd van een zonneboiler berekenen doe je o.b.v. bovenstaande factoren, namelijk de totale kostprijs, premies en energiebesparing. Laten we uitgaan van de volgende situatie (Dit is slechts een voorbeeld. De werkelijke bedragen zijn sterk afhankelijk van situatie tot situatie):

  • Prijs zonneboiler: €3.900 (incl. btw & plaatsing)
  • Premie van de netbeheerder: €1.560 (max. 40% van het factuurbedrag)
  • Gemeentelijke premie: €100
  • Jaarlijkse energiebesparing: €125

Gekeken naar bovenstaande gegevens bedraagt de werkelijke kost van de zonneboiler €2.240. Uitgaande van een jaarlijkse energiebesparing van €125 kom je uit op een terugverdientijd van ongeveer 18 jaar (2.240 / 125). Enkele andere voorbeelden:

 

Prijs zonneboiler
(incl. btw & plaatsing)
Premie netbeheerder
(max. 40% factuurbedrag)
Gemeentelijke premieJaarlijkse energiebesparingTerugverdientijd
€2.000€800€100€70± 16 jaar
€3.000€1.200€100€90± 19 jaar
€3.900€1.560€100€125± 18 jaar
€5.000€2.000€100€190± 15 jaar

 

Conclusie

Hou er rekening mee dat premies kunnen variëren afhankelijk van situatie tot situatie. Bovendien werd de Verbeteringspremie niet meegerekend in bovenstaande voorbeelden.

Wanneer je meer energie kan besparen zal de terugverdientijd van de zonneboiler vanzelfsprekend lager zijn. Kan je bijvoorbeeld €200 per jaar besparen, dan zal de terugverdientijd volgens bovenstaand voorbeeld 11 jaar bedragen i.p.v. 18 jaar. Hoeveel jouw jaarlijkse besparing bedraagt is sterk afhankelijk van de brandstof waarmee je normaal het sanitair water verwarmt en de geldende energieprijzen. Afhankelijk van de inflatie en veranderende energieprijzen kan de terugverdientijd 1 tot 2 jaar korter/langer zijn.

Conclusie: In een klimaat als dat van België bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler gemiddeld 10 à 16 jaar. Een zonneboiler blijft dus een verstandige investering. Je verwarmt duurzaam, helpt het milieu een handje en op termijn kan je flink wat besparen.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers