Zonneboiler.be

Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd van een zonneboiler is een belangrijk element in de beslissing of je al dan niet een zonneboiler aankoopt. Je wil natuurlijk dat jouw investering loont en zich op termijn zelf terugbetaalt. Alles over de terugverdientijd van zonneboilers en de factoren van invloed ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: terugverdientijd berekenenconclusieoffertes ontvangen

 

Factoren die een invloed hebben op de terugverdientijd

Een zonneboiler heeft een terugverdientijd van gemiddeld 8 à 20 jaar. De marge is groot omdat de effectieve terugverdientijd beïnvloed wordt door verschillende factoren:

 1. Kostprijs zonneboiler

  Bij eenzelfde rendement kennen duurdere zonneboilers een langere terugverdientijd dan goedkopere modellen. De prijs van zonneboilers wordt vooral bepaald door het merk, de capaciteit, het aantal zonnecollectoren en de installatiekosten. Reken voor een doorsnee gezin van 4 personen op een zonneboiler van 200 liter met 2 zonnecollectoren. Daarvoor betaal je gemiddeld € 3.400 à € 3.900 (incl. btw en plaatsing). Is je woning 10 jaar of ouder, dan geniet je van het verlaagd btw-tarief van 6%.

 2. Premies zonneboiler

  Premies maken de investeringskost minder hoog, waardoor ook de terugverdientijd korter wordt. Voor de installatie van een zonneboiler kan je een premie via de netbeheerder ontvangen. Het premiebedrag kan oplopen tot € 550 per m², met een max. van € 2.750 per installatie en max. 40% van het factuurbedrag. Combineer je de zonneboiler met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen, dan kom je bovendien in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Verder bieden bepaalde gemeentes specifieke premies voor zonneboilers aan.

 3. Efficiëntie van het systeem en energiebesparing

  De terugverdientijd van een zonneboiler is ook afhankelijk van tal van praktische zaken die het rendement van de installatie beïnvloeden. De efficiëntie van het systeem en hoeveel je kan besparen wordt bijvoorbeeld sterk beïnvloed door het type zonnecollectoren en hoe je ze op het dak plaatst. Voor een eengezinswoning is 5 m² aan zonnecollectoren doorgaans voldoende om jaarlijks ongeveer 2.500 kWh elektriciteit, 275 m³ gas of 300 liter mazout te besparen.

 

 

Gemiddelde terugverdientijd zonneboiler berekenen

De terugverdientijd van een zonneboiler berekenen doe je op basis van bovenstaande factoren, namelijk de totale kostprijs, premies en energiebesparing. Een voorbeeld:

Prijs zonneboiler: € 3.900 (incl. btw & plaatsing)
Premie van de netbeheerder: € 1.560 (max. 40% van het factuurbedrag)
Gemeentelijke premie: € 100
Jaarlijkse energiebesparing (gas): € 150


Werkelijke kost zonneboiler: € 2.240 (3.900 – 1.560 – 100)
→ Terugverdientijd: ±15 jaar (2.240 / 150)

Enkele andere voorbeelden:

Prijs zonneboiler
(incl. btw & plaatsing)
Premie netbeheerder
(max. 40% factuurbedrag)
Gemeentelijke premieJaarlijkse energiebesparing (gas)Terugverdientijd
€ 2.000€ 800€ 100€ 90± 12 jaar
€ 3.000€ 1.200€ 100€ 110± 15 jaar
€ 3.900€ 1.560€ 100€ 150± 15 jaar
€ 5.000€ 2.000€ 100€ 210± 14 jaar

Let op: Bovenstaande cijfers zijn slechts een indicatie. De effectieve terugverdientijd kan sterk verschillen afhankelijk van de situatie. Je laat daarom best een concrete berekening maken op maat van jouw project door een gespecialiseerd installateur. Klik hier voor meer info.

 

terugverdientijd zonneboilers

 

Conclusie

Een vaste terugverdientijd voor zonneboilers is er niet. Alles is afhankelijk van de factoren die de terugverdientijd beïnvloeden. De prijs van een zonneboiler is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de nodige capaciteit, die bepaald wordt o.b.v. je eigen verbruik en behoefte. De premiebedragen variëren dan weer afhankelijk van de situatie en zijn niet voor iedereen gelijk. Ook de jaarlijkse energiebesparing zal voor iedereen anders zijn en is onder meer afhankelijk van je eigen verbruik, de gebruikte brandstof en energieprijzen.

Doorgaans varieert de terugverdientijd van een zonneboiler tussen de 8 en 20 jaar. In de jaren die volgen kan je dan nog verder genieten van een mooie besparing op je energiefactuur. Daarmee blijven zonneboilers een verstandige investering. Je verwarmt duurzaam, helpt het milieu een handje en op termijn kan je flink wat besparen.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs