Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler met zonnepanelen

Op zoek naar een manier om je woning zoveel mogelijk te verduurzamen? Dan is de combinatie van een zonneboiler met zonnepanelen zeker een interessante mogelijkheid. Of kies je beter voor 1 van deze 2 installaties? In dit artikel vertellen we je graag meer over deze combi, de prijs van beide installaties én brengen we enkele alternatieven onder de aandacht.

Ga snel naar:
Verschil tussen zonneboiler en zonnepanelen
Zonneboiler met zonnepanelen: kostprijs
Belangrijke aandachtspunten bij deze combi
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor een zonneboiler met zonnepanelen?

Wanneer is het slim om voor een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler te kiezen? Dat is het geval als ….

 • je voldoende budget hebt: een zonneboiler en zonnepanelen zijn belangrijke duurzame installaties voor je woning. Samen kosten ze al gauw zo’n € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Lees hier meer over de prijzen.
 • je voldoende plaats hebt op je dak: een zonneboiler verwarmt sanitair water door middel van zonnecollectoren. Die bevinden zich op je dak. Plaats je daarnaast ook nog zonnepanelen op datzelfde dak? Dan is voldoende ruimte nodig (zonder schaduw).
 • je de kracht van de zon optimaal wil benutten: met een zonneboiler bespaar je gem. € 230 à 330 per jaar op gas. Wil je daarnaast ook nog eens zelf je groene stroom opwekken? Dan zijn zonnepanelen hiervoor ideaal. Reken op een besparing tussen de € 700 à 1.000 per jaar!

Kan je één van deze eisen niet afvinken? Geen paniek! In dat geval kan je nog altijd genieten van de talloze voordelen van een zonneboiler of zonnepanelen. Welke installatie is voor jou de beste oplossing? Daar helpt een expert je graag mee verder.

 

Wat is het verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen?

Spreken we over een compleet geïntegreerd systeem wanneer we het hebben over de combi zonnepanelen en zonneboiler? Neen. Laat ons alvast van wal steken met het onderscheid tussen beide installaties:

 

INSTALLATIE 1: zonneboiler

zonnecollectoren

Een zonneboiler verwarmt je sanitair water (bv. bad, douche, vaatwasser, …) met behulp de zon. Om dit succesvol te doen, bestaat de installatie uit 3 belangrijke delen:

 • Zonnecollectoren: deze bevinden zich bovenop je dak. Ze lijken visueel sterk op zonnepanelen, maar bestaan uit buizen en verwerken het daglicht op een andere manier. Ze zetten deze namelijk om in warmte met behulp van een aangepaste vloeistof die door de collectoren naar het opslagvat loopt.
 • Opslagvat: de verwarmde vloeistof wordt naar je voorraadvat gepompt. Het water dat zich hierin bevindt, wordt zo opgewarmd. Is de warmte afgegeven aan het voorraadvat? Dan keert de vloeistof terug naar de collectoren.
 • Naverwarmer: een zonneboiler is altijd verbonden met een naverwarmer. Vaak is dit een cv-ketel of warmtepomp. Daardoor ben je het gehele jaar door zeker van een aangename watertemperatuur, ook tijdens de koude maanden. Een naverwarmer schiet in actie wanneer er weinig daglicht is.

 

INSTALLATIE 2: zonnepanelen

zonneboiler en zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De zonnecellen in de fotovoltaïsche panelen absorberen de lichtdeeltjes, waardoor elektrische spanning ontstaat. Een omvormer zet deze gelijkstroom dan om naar bruikbare wisselstroom.

Wil je je zonnepanelen dus graag inzetten om je sanitair water en cv-water te verwarmen? Dan moet je deze aansluiten op een elektrisch verwarmingstoestel, zoals een warmtepomp(boiler) of een elektrische boiler. Dit maakt elektrisch verwarmen voordeliger.

 

Is een zonneboiler met zonnepanelen goed voor mij?

Kies ik nu voor de combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? En wat is de meest geschikte capaciteit voor mijn zonneboiler? Meteen de juiste keuze maken, is niet zo eenvoudig. Gelukkig kan je vertrouwen op de expertise van onze experts. Die helpen je niet alleen met professioneel advies, maar zorgen ook voor een correcte montage van een kwalitatieve installatie.

Zonnepanelen en zonneboiler kopen? Hier zit je goed! Kom gratis in contact met een expert via ons offerteformulier.

 

Hoeveel kost een zonneboiler met zonnepanelen?

De kostprijs van beide installaties samen loopt behoorlijk op. We bespreken de verschillende installaties en prijsbepalende factoren hieronder:

 

Prijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van de inhoud van het voorraadvat, het merk, het aantal zonnecollectoren, plaatsingskosten, … Daardoor liggen de richtprijzen tussen de € 2.500 à 7.000 (excl. btw, incl. uitvoering).

TIP: druk de kosten voor deze installatie via premies. Met de Mijn VerbouwPremie krijg je tot max. 50% van je factuurbedrag terug. Ontdek meer over de verschillende premies voor zonneboilers.

 

Prijs zonnepanelen

Voor een volledige zonnepanelen-installatie betaal je momenteel tussen de 3.500 en 8.000 euro (excl. btw, incl. installatie). Hoeveel jij precies zal betalen, hangt natuurlijk af van jouw situatie. Hoeveel stroom verbruik je jaarlijks? Uit hoeveel personen bestaat je huishouden? Ben je van plan om later een warmtepomp/laadpaal/… te laten plaatsen?

TIP: zijn er ook financiële voordelen voor zonnepanelen? Niet meteen. Wel kan je je zonnepanelen bekostigen via de voordelige Mijn VerbouwLening. Hetzelfde geldt overigens voor de aanschaf van een zonneboiler. Je installateur vertelt er graag alles over.

 

Vertrouw op de expertise van een installateur

Kies je uiteindelijk voor een combinatie van beide installaties? Dan loopt het totaalbedrag al snel op tot € 10.000 (excl. btw, incl. montage). Wil je zeker zijn van een correcte installatie op maat van jouw woonsituatie? Schakel dan een gecertificeerd installateur in. Die helpt je graag verder op weg. Bovendien is het vakmanschap van een echte expert een absolute must om aanspraak te maken op financiële voordelen. Ontmoet een erkende groene energie-installateur via ons aanvraagformulier.

 

Waarop letten bij het combineren van zonneboiler met zonnepanelen?

Interesse in een zonneboiler? En staat de aankoop van zonnepanelen ook al een tijdje op de planning? Dan hou je beter rekening met de onderstaande aandachtspunten:

 

 • Oppervlakte dak: wil je zowel zonnepanelen als een zonneboiler plaatsen? Verlies dan de grootte van je dak niet uit het oog. Voor zonnecollectoren heb je doorgaans minder dakoppervlakte nodig dan voor zonnepanelen. Heb je dus een heel klein dak? Bespreek dan de slimste keuze met je installateur!
 • Dakoriëntatie: zonnecollectoren en -panelen brengen het meeste op wanneer ze zuidelijk georiënteerd zijn op een dak met helling tussen de 20 à 60 graden. Ligt je dak (gedeeltelijk) in de schaduw? Kies dan voor een zonneboiler aangezien de collectoren hebben hier minder ‘last’ van ondervinden en bijgevolg minder rendementsverlies hebben.
 • Gezinssamenstelling: een groot gezin verbruikt vanzelfsprekend meer water en elektriciteit dan een tweekoppig huishouden. Die halen dus aanzienlijk meer voordeel uit een verwarmingssysteem op hernieuwbare energie, maar ook voor kleine huishoudens is dit interessant.
 • Beschikbare binnenruimte: het voorraadvat van de zonneboiler neemt best wel wat ruimte in. Hoe meer inhoud (van 80 tot 300 liter), hoe groter het vat. Reken gemiddeld op zo’n 1,8 meter hoogte voor een boiler met een inhoud van 330 liter.
 • Inhoud voorraadvat: de grootte van je zonneboiler wordt berekend op basis van de omvang van je gezin. Wil je een snelle berekening? Reken dan gemiddeld zo’n 50 liter per gezinslid. Bestaat je huishouden dus uit 4 personen? Dan heb je een voorraadvat van minstens 200 liter nodig.
 • Aantal zonnecollectoren: om al het water in het boilervat goed op te warmen, moet het aantal zonnecollectoren hiermee overeenstemmen. Gemiddeld rekenen we 1 tot 1,5 m² aan zonnecollectoren per bewoner. Voor een boilervat van 250 liter komt dat neer op zo’n 4 à 6 m².

 

zonneboiler op zonnepanelen

 

Zijn er nog andere mogelijkheden?

Toch niet helemaal overtuigd van de voordelen van een zonneboiler? Of eerder benieuwd naar andere manieren om je sanitair water te verwarmen? Zonnepanelen op zich staan niet in voor de verwarming van je sanitair water, maar in combinatie met andere toestellen wel. We bespreken de alternatieven hieronder:

 

ALTERNATIEF 1: zonneboiler combi-systeem

Het belangrijkste verschil tussen een standaard zonneboiler en een combi-systeem of zonneboiler cv? Dit systeem verwarmt niet alleen je sanitair water, maar ook je woning zelf. In combinatie met vloer- of wandverwarming op lage temperatuur heb je meteen een duurzaam alternatief voor een gasketel.

Wanneer kiezen voor een zonneboiler combi? Doordat je geen externe ketel meer nodig hebt, win je best wat ruimte. Een zonneboiler cv is vooral interessant voor gezinnen met een hoog waterverbruik omdat deze je toelaat op verschillende plekken warm water af te nemen.

Prijs: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag offertes aan.

 

ALTERNATIEF 2: warmtepompboiler (met zonnepanelen)

Met een warmtepompboiler verwarm je je sanitair water op een duurzame manier. Wat is dan het grote onderscheid met een zonneboiler? Deze installatie onttrekt warmte uit de omgevingslucht via een buitenunit en verwarmt zo je huishoudelijk water. Weet wel dat een warmtepompboiler volledig elektrisch werkt. Dat wil zeggen dat deze vooral in combinatie met zonnepanelen voordelig is.

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler? Wanneer je al zonnepanelen hebt en/of beschikt over te weinig plaats om extra zonnecollectoren te plaatsen. Dit type boiler is ook interessant bij een hoog verbruik en als je op zoek bent naar een duurzaam, gasloos alternatief.

⇒ Prijs: € 2.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag offertes aan.

 

ALTERNATIEF 3: elektrische boiler (met zonnepanelen)

Op zoek naar de goedkoopste warmwateroplossing? Dat is een elektrische boiler. Deze werkt volledig op stroom zonder de hulp van zonnecollectoren. De capaciteit van je elektrische boiler wordt bepaald op basis van je warmwaterverbruik.

Wanneer kiezen voor een elektrische boiler? Wil je elektrisch verwarmen? Dan raden we altijd aan om eerst zonnepanelen te plaatsen. Pas dan heb je ook een duurzame installatie in huis. Een elektrische boiler is een prima optie wanneer je geen gasaansluiting hebt en/of geen rookafvoer wil plaatsen.

⇒ Prijs: € 1.000 à 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Is het slim om een zonneboiler te combineren met zonnepanelen?

Of je nu kiest voor zonnepanelen, een zonneboiler of een combinatie van beide systemen, beide installaties zijn belangrijk voor de energietransitie. Met een zonneboiler verminder je je gasverbruik en dankzij zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Dat is niet alleen financieel voordeliger, maar ook een goede stap richting een gasloze toekomst.

Professioneel advies over zonnepanelen of zonneboiler ontvangen? Dan zit je hier goed! Vul het onderstaande offerteformulier in en kom gratis in contact met erkende installateurs actief in je regio:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs