Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnecollector: info & prijs

De zonnecollector is een onmisbaar onderdeel van de zonneboiler. Het bevindt zich op het dak en vangt als eerste schakel in het hele proces de warmte van de zon op. Kiezen voor de juiste zonnecollector en een goede plaatsing zijn dan ook belangrijk voor een een maximale opbrengst. Meer over onder andere de werking, soorten en prijs lees je hier.

Ga snel naar: Soorten zonnecollectorenPrijsMogelijke besparingPlaatsingOffertes ontvangen

 

Hoe werkt een zonnecollector?

Een zonnecollector maakt deel uit van het systeem waarmee een zonneboiler water opwarmt. Zonnecollectoren zijn bevestigd op het (hellend of plat) dak, waar ze zonlicht opvangen. Ze bestaan uit metalen buizen gevuld met een vloeistof. Het zonlicht wordt omgezet in warmte, waarna een absorber die warmte afgeeft aan de vloeistof.

De vloeistof geeft de warmte op zijn beurt af aan het water in het voorraadvat. Om het warmteverlies te beperken staat dat voorraadvat best zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren, bvb. op zolder. Het opgewarmde water in het voorraadvat kan je dan gebruiken voor allerlei huishoudelijke taken zoals douchen, voor de centrale verwarming, het vullen van het zwembad en zoveel meer.

 

Soorten zonnecollectoren

Er bestaan 2 verschillende zonnecollectoren, een vlakke plaat zonnecollector en vacuümbuis zonnecollector:

 

vlakke plaat zonnecollector plaatsen 1. Vlakke plaat zonnecollector

Een vlakke zonnecollectoren bestaat uit een rechthoekige bak van ongeveer 10 cm dik. Daarin bevindt zich een donkergekleurde absorberende plaat. Achter deze plaat lopen leidingen gevuld met een vloeistof.

De bovenzijde van de collector is afgesloten met een glasplaat. Samen met het isolatiemateriaal, waarvan de vlakke plaat collector voorzien is, zorgt dat voor bescherming tegen warmteverlies. Wanneer de zon op de vlakke plaat schijnt, absorbeert de absorbeerplaat de warmte. Daardoor zullen ook de buizen en collectorvloeistof verhit worden.

Prijs vlakke plaat zonnecollector (2,5 m²): ± € 550 (excl. plaatsing)

 

vacuumbuis zonnecollectoren 2. Vacuümbuis zonnecollector

Een vacuüm collector bestaat uit naast elkaar gemonteerde dubbelwandige glazen vacuümbuizen. Aan de binnenkant zijn de buizen voorzien van een coating waardoor de warmte goed kan worden vastgehouden.

In de glazen buizen bevindt zich een koperen absorber (heat pipe) die de warmte opneemt en verzamelt in de top van de heat pipe. Daar wordt het overgedragen aan de langsstromende vloeistof. Net als bij een vlakke plaat collector wordt de warmte uit de vloeistof overgedragen aan het voorraadvat.

Prijs vacuümbuis zonnecollector (2,5 m²): ± € 750 (excl. plaatsing)

 

Wat is de beste keuze?

Bij zonnig weer heeft een vlakke plaat zonnecollector een hoger rendement dan een vacuümbuis zonnecollector. In koude maanden heeft het echter een groter verlies dan de vacuüm zonnecollector.

Een vacuümbuis zonnecollector presteert dan weer het hele jaar door goed. Hij zal wel minder opbrengen in de zomer. Door het geringe warmteverlies is de zonnecollector dan weer voordeliger in de winter. Benieuwd naar welk type het best past bij jouw situatie? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van vakmannen via de offertepagina.

 

 

werking zonnecollector visualisatie

 

Prijs zonneboiler installatie

Een vlakke plaat zonnecollector van 2,5 m² kost gemiddeld € 550 (excl. plaatsing). Voor een vacuümbuis zonnecollector van van 2,5 m² betaal je gemiddeld € 750 (excl. plaatsing). Hou er rekening mee dat een zonnecollector slechts een onderdeel is van de gehele zonneboiler installatie. Daarbij hebben het aantal zonnecollectoren en de inhoud van de zonneboiler een invloed op de prijs. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

Welke zonneboiler installatie je nodig hebt hangt af van je waterverbruik en het aantal gezinsleden. Enkele richtprijzen:

Soort zonneboiler Gemiddelde prijs zonneboiler
(incl. btw & plaatsing)
Jaarlijkse besparing
100 liter, 1 collector € 2.000 à 2.700€ 70
100 liter, 2 collectoren € 3.000€ 90
200 liter, 2 collectoren € 3.400 à 3.900€ 125
300 liter, 3 collectoren€ 5.000€ 190

 

Tip: ontvang een totaalprijs op maat van jouw situatie

Voor een correcte inschatting van de prijs voor een volledig zonneboiler systeem (incl. zonnecollectoren), aangepast aan jouw situatie en verbruik, vraag je best offertes aan bij een installateur. Deze zal je behalve over de prijs ook kunnen informeren over de mogelijke opbrengst en het rendement van de zonneboiler. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van professionele installateurs van zonneboilers via de offertepagina.

 

Hoeveel energie kan je besparen met zonnecollectoren?

Met een goed afgesteld systeem kan je op jaarbasis zo’n 50% besparen op de kosten voor warm water. Meestal gaat het om €100 à €200 per jaar.

Voor het verwarmen van je woning via zonnecollectoren (verwarmingsondersteuning) kan je rekenen op een besparing van 15% tot 25%. Deze lagere opbrengst heeft te maken met het feit dat zonnecollectoren minder warmteopbrengst hebben op dagen met minder zon? Dat zijn meteen ook de dagen waarop je meer nood hebt aan verwarming.

In Vlaanderen wordt de installatie van zonneboilers gestimuleerd vanuit de overheid via verschillende premies. Zo kan je nog meer besparen. Lees er hier meer over.

 

Plaatsing zonnecollector

Bij de plaatsing van zonnecollectoren wordt best rekening gehouden met enkele aspecten.

  • Richting en hellingshoek: de zonnecollector moet zo geplaatst zijn dat de warmte-opbrengst maximaal is. In België betekent dat een plaatsing richting het zuiden met een hellingshoek van 36°. Alleen zo haal je er het maximum uit. Eventuele schaduw van bomen kan de opbrengst verminderen. Hou daar zeker rekening mee bij de plaatsing.
  • Afstand zonnecollector – voorraadvat: de afstand tussen de 2 onderdelen hou je best zo klein mogelijk.
  • Aantal zonnecollectoren: hoeveel collectoren er nodig zijn, is vooral afhankelijk van het aantal gezinsleden. Gemiddeld moet je rekenen op 1 tot 1,5 vierkante meter zonnecollectoren per persoon.
  • Grootte voorraadvat: voor de grootte van het voorraadvat, moet je uitgaan van 50 tot 60 liter per vierkante meter aan collectoroppervlak.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs