Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler zwembad: types & kostprijs

Je zwembad milieuvriendelijk en zonder extra kosten verwarmen? Het kan met een zonneboilersysteem. Zowel voor opzetzwembaden als ingegraven zwembaden bestaan er geschikte oplossingen met zonnecollectoren. Maar hoe werkt zo’n zonneboiler voor een zwembad? En hoeveel betaal je gemiddeld? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: zonneboiler voor kleiner zwembad
OPTIE 2: zonneboiler voor groter zwembad
ALTERNATIEF: warmtepomp voor zwembad

Laat je adviseren door een installateur!

 

 

Hoe haal ik een goed rendement met een zwembad zonneboiler?

Je zwembad verwarmen met zonnecollectoren: het is duurzaam, milieuvriendelijk en bovendien ook goed voor je portemonnee. De warmte van de zon is namelijk volledig gratis. Om een optimaal rendement te halen met je zwembad zonneboiler moet je wel rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Aantal zonnecollectoren: het is essentieel om het aantal collectoren goed af te stemmen op het volume van je zwembad. Een collector in de vorm van een koepel kan bv. 6.000 à 8.000 liter water verwarmen. Met een grote vlakke plaat of buiscollector warm je dan weer efficiënt tot 25.000 liter water op met gemiddeld 5 graden.
 • Oriëntatie van de collectoren: zonnecollectoren vangen het meeste warmte als ze zuidelijk georiënteerd zijn. Uiteraard is het ook belangrijk om schaduw op de collectoren te vermijden.
 • Hellingshoek van de collectoren: naast de oriëntatie speelt bij vlakke plaat of buiscollectoren ook de hellingsgraad een rol. Die bedraagt idealiter 30 à 45 graden. Voor collectoren in de vorm van koepels speelt die hellingshoek geen rol. Je kan die gewoon op de grond leggen.
 • Afstand tussen collectoren en zwembad: hoe dichter je zonnecollectoren bij je zwembad staan, hoe minder warmte er verloren gaat. En hoe doeltreffender je zonneboilersysteem dus je zwembad verwarmt.
 • Goede zwembadafdekking: naast je zonneboiler voor je zwembad investeer je ook best in een zwembadafdekking met een goede isolatiewaarde. Met een zwembadrolluik bv. koelt je water veel minder snel af en moet je zwembad zonneboiler dus minder hard werken.

Zonneboiler voor je zwembad kopen? Voor een kleiner opzetzwembad kan je een zonneboiler kopen in onze webshop. Gaat het om een ingegraven zwembad? Dan laat je je het best grondig adviseren door een erkende installateur van zonneboilers. Kom nu in contact met een expert in je buurt!

 

OPTIE 1: zonneboiler voor kleiner zwembad

zwembad zonneboiler

Gaat het om een opzetzwembad (bv. Intex of Bestway)? Ook dan kan je een zonnecollector op je zwembad aansluiten. Het gaat dan om collectoren in de vorm van matten of koepels (zie foto). Zo’n zonneboiler staat rechtstreeks in verbinding met het filtersysteem van je zwembad. Die opwarming van je zwembadwater verloopt dan als volgt:

 

 • STAP 1: je zwembadpomp stuurt het water naar de zonnecollector(en). Let op: het is belangrijk dat je die zwembadpomp en de gekozen collector(en) goed op elkaar afstemt.
 • STAP 2: het water circuleert door de slangen in de collector. Die leidingen zijn opgewarmd door de zon en geven hun warmte af aan het zwembadwater.
 • STAP 3: via een buis stroomt het opgewarmde water weer naar je zwembad. Dat proces begint daarna weer van voor af aan. Zo kan je energiezuinig je zwembad verwarmen met een zonneboiler.

 

Type zonnecollectoren voor zwembadverwarming

Voor een kleiner zwembad heb je geen klassieke vlakke plaat collectoren of vacuümbuis collectoren op je dak nodig. In de plaats volstaan matten of koepels die je gewoon online of in een speciaalzaak kan kopen. Een woordje uitleg bij beide types collectoren:

 

 • Koepels: zulke compacte collectoren bestaan uit doorschijnend polycarbonaat, waarin een polypropyleen slang is opgerold. Die slang neemt veel warmte op en geeft die dan af aan je zwembadwater. Afhankelijk van de grootte van je opzetzwembad kan je meerdere van deze koepelcollectoren in 1 lijn leggen en aansluiten op je zwembad.
 • EPDM-matten: ook deze matten uit elastische rubber warmen je opzetzwembad efficiënt op. In die matten zitten ook leidingen die hun warmte afgeven aan het zwembadwater. Het nadeel ten opzichte van koepels? Zulke EPDM-matten nemen meer ruimte in beslag.

 

Prijs zonneboiler voor kleiner zwembad

Een zonneboiler aansluiten op je opzetzwembad? Dat kan je gerust zelf doen. Het volstaat om de koepels of matten op de grond naast het zwembad te leggen. De kostprijs voor deze zwembadverwarming met zonnecollectoren hangt vooral af van het aantal collectoren, het merk, …:

 

 • Zonnecollectoren in de vorm van koepels: vanaf 70 à 100 euro per stuk (incl. btw)
 • Zonnecollectoren in de vorm van matten: vanaf 25 à 70 euro per stuk (incl. btw)

Wil je een zonneboiler voor je opzetzwembad kopen? Geen probleem, je vindt een uitgebreid aanbod aan zulke collectoren in onze webshop!

 


OPTIE 2: zonneboiler voor groter zwembad

zonneboiler voor zwembad

Een groot, bouwkundig zwembad verwarmen met een zonneboiler? Ook dat is zeker een mogelijkheid. In dat geval verloopt de werking van het systeem net zoals bij een klassieke zonneboiler. Met collectoren op je dak dus en een opslagvat voor warm zwembadwater. De verschillende stappen op een rij:

 

 • STAP 1: de zonnecollectoren op het dak vangen de zonnewarmte op. Daardoor gaat de speciale vloeistof in de buizen van die collectoren opwarmen.
 • STAP 2: is de vloeistof in die buizen warmer dan het water in het opslagvat? Dan stuurt een pomp die vloeistof naar het voorraadvat om dat water verder op te warmen tot de gewenste temperatuur.
 • STAP 3: dat opslagvat staat in verbinding met je zwembad en laat het opgewarmde water naar je zwembad vloeien. Op die manier houdt deze zonneboiler voor je zwembad je water constant op een aangename temperatuur.

 

Type zonnecollectoren voor zwembadverwarming

Voor een groot zwembad volstaan koepels of EPDM-matten niet. Het gaat om een standaard zonneboilersysteem waarmee je ook het sanitair water in je woning kan verwarmen. Daarbij kies je uit 2 types zonnecollectoren op je dak:

 

 • Vacuümbuis collectoren: deze collectoren staan ook bekend als ‘heatpipes‘. Het gaat om dubbelwandige, glazen vacuümbuizen met een maximale warmte-opname en een minimaal warmteverlies. Ze halen bovendien ook nog een goed rendement bij kouder weer en diffuus zonlicht.
 • Vlakke plaat collectoren: dit zijn rechthoekige bakken met een donkere plaat. Daarachter lopen leidingen met een speciale vloeistof die de zonnewarmte opnemen. Deze vlakke plaat collectoren halen vooral een optimaal rendement bij warm weer en direct zonlicht.

 

Prijs zonneboiler voor groter zwembad

Een zonneboiler aansluiten op een groot, bouwkundig zwembad kan je natuurlijk niet zelf doen. Hiervoor heb je een erkende installateur nodig. Wil je naast je zwembad ook je sanitair water verwarmen met je zonneboiler? Reken dan op een gemiddelde kostprijs van 4.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

Een exacte prijs voor jouw zwembad zonneboiler? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen de totaalprijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 


ALTERNATIEF: warmtepomp voor zwembad

zwembad warmtepomp

Gaat het enkel en alleen om de verwarming van je nieuwe bouwkundige zwembad? Dan kan je naast een zonneboiler ook kiezen voor een warmtepomp. Het gaat dan om een lucht-water warmtepomp die tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit de buitenlucht haalt. Voor de overige 20% heeft zo’n installatie stroom nodig. Het rendement hangt dus vooral af van de buitentemperatuur. Een installateur plaatst zo’n warmtepomp vlakbij de technische ruimte van je zwembad.

Richtprijs: vanaf 1.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs