Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler kopen

Een zonneboiler kopen is zeker de investering waard. Je bespaart aanzienlijk op je energiefactuur doordat je het sanitair water van je woning aanvullend of compleet verwarmt met zonne-energie. Maar welke soorten zonneboilers zijn er allemaal? Wat kost een zonneboiler? Wat is de terugverdientijd? En waar let je best op bij de aanschaf van een zonneboiler? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar: 
Welke zonneboilers kopen?
Zonneboiler kopen prijzen
Terugverdientijd zonneboiler
Zonneboiler aanschaffen: 7 tips
FAQ over zonneboilers kopen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom een zonneboiler kopen?

Met een zonneboiler kan je sanitair water opwarmen aan de hand van zonne-energie. Dat water kan je dan gebruiken in je huishouden, voor het verwarmen van je zwembad of voor je vloerverwarming. Een zonneboiler biedt enkele nuttige voordelen:

 • Besparingen: met een zonneboiler kan je flink wat besparingen maken. Zo kan je tot wel 60% besparen op je energiefactuur voor warm water.
 • Milieuvriendelijk: dit systeem werkt voornamelijk op zonne-energie, waardoor je minder fossiele brandstoffen gebruikt. Daardoor ligt de CO2-uitstoot van je woning tot 500 kg lager op jaarbasis. Zo draag je dus zorg voor het milieu.
 • Onderhoudsvriendelijk: verder is een zonneboiler ook een erg onderhoudsvriendelijke installatie. Je bent daarbij niet verplicht om je installatie te laten onderhouden, maar het is wel aangewezen om dit ongeveer 1 keer per jaar te doen. Zo hou je het rendement van je installatie hoog.
 • Mogelijk met verschillende verwarmingsinstallaties: je kan deze boiler in bijna elk bestaand verwarmingssysteem integreren. Het maakt dus niet uit of je momenteel verwarmt met gas, stookolie, pellets, elektriciteit…

Interesse om een zonneboiler te kopen? Een erkende installateur kan je verder informeren en adviseren over zonneboilers. Vind een installateur in jouw buurt.

 

Welke zonneboiler kopen?

Er zijn verschillende soorten zonneboilers waaruit je kan kiezen. We zetten even de soorten met hun belangrijkste eigenschappen op een rij:

 

1. Traditionele zonneboiler

Bij een traditioneel systeem worden de zonnecollectoren op het dak geplaatst. Deze verwarmen een vloeistof die bestaat uit water en antivries-deeltjes. Die verwarmde vloeistof wordt dan naar het opslagvat gepompt waar de warmte via een warmtewisselaar afgegeven wordt aan het water in het opslagvat. Dat water kan je dan gebruiken in je woning. Als er te weinig zonlicht is, springt de naverwarming nog bij om je sanitair water op temperatuur te krijgen.

Wanneer aangewezen? Traditionele zonneboilers zijn ideaal wanneer je wil besparen op de kosten voor warm water en je het water enkel voor huishoudelijke taken wil gebruiken.

Prijs traditionele zonneboiler: gemiddeld € 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

2. CV zonneboiler

Bij een cv zonneboiler loopt er een leiding van de cv-ketel door het voorraadvat. Het water in het vat blijft daardoor constant op een minimumtemperatuur van 60° C. Er is bij dit systeem dan ook altijd een grote hoeveelheid warm water beschikbaar en je hebt geen aparte naverwarming meer nodig.

Wanneer aangewezen? Dit type installatie is vooral geschikt voor grote huishoudens, waar op verschillende plekken tegelijk warm water nodig is (bv. afwassen en douchen op hetzelfde moment).

Prijs cv zonneboiler: gemiddeld € 4.700 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

3. Zonneboiler met combiketel

Met een combisysteem kan je zowel je sanitair water als het water voor je verwarming opwarmen. Het systeem heeft verschillende warmtewisselaars: een voor je sanitair water, een voor het water van je verwarming en een om de warmte van de zonnecollectoren over te zetten op de vloeistof. Een zonneboiler met combiketel is ook erg geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Wanneer aangewezen? Een zonneboilercombi kopen is aangewezen voor grote gezinnen en wanneer je zowel je sanitair water als je woning wil verwarmen met zonne-energie.

Prijs combi-zonneboiler: gemiddeld € 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

4. Boiler met terugloopsysteem

Dit soort zonneboiler is gelijkaardig aan een traditionele zonneboiler, maar de vloeistof in de zonnecollectoren bevat hierbij geen antivries middel. Als de temperatuur van de vloeistof lager is dan de temperatuur van het water in het voorraadvat of als er voldoende warm water is en de zonneboiler dus niet moet werken, loopt het water uit de zonnecollectoren naar het terugloopvat.

Wanneer aangewezen? Deze soort installatie is vooral aangewezen wanneer je geen antivries middel in de vloeistof wil gebruiken omwille van gezondheidsredenen of besparing van ruimte (voor het expansievat).

Prijs zonneboiler met terugloopsysteem: gemiddeld € 4.800 (excl. btw, incl. plaatsing).
Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

5. Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler bestaat net zoals de andere soorten uit een zonnecollector, een voorraadvat en naverwarming, maar het voorraadvat en de zonnecollector vormen daarbij 1 geheel. De zonnecollector vangt zonlicht op en verwarmt daarmee het leidingwater in het opslagvat, dat aan de zonnecollector is aangesloten. Dat water gaat dan via een waterleiding naar je cv-ketel, zodat jij het in je woning kan gebruiken. Je hebt bij dit systeem dus geen apart opslagvat in je woning meer nodig.

Wanneer aangewezen? Compacte zonneboilers kopen is vooral aangewezen voor kleinere woningen met weinig ruimte, voor kleine huishoudens met een beperkt waterverbruik of voor mensen met een beperkter budget. Ook voor het verwarmen van zwembaden worden vaak compacte zonneboilers gebruikt.

Prijs compacte zonneboiler: € 2.000 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Wat is de beste zonneboiler voor mij?

Welke zonneboiler je nu best koopt, hangt af van verschillende factoren. Waarvoor wil je de installatie bijvoorbeeld gebruiken? Wil je enkel je sanitair water of ook je woning verwarmen met je zonneboiler? Hoeveel plaats heb je beschikbaar zowel in je woning als op je dak? Het antwoord op al die vragen zal een rol spelen bij je keuze.

Advies op maat nodig? Een installateur van zonneboilers kan je helpen bij je keuze voor een systeem en houdt daarbij rekening met je persoonlijke situatie, voorkeuren en budget. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Zonneboiler kopen prijzen

Een volledige zonneboiler set kopen kost gemiddeld tussen € 2.500 en 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs varieert niet enkel naargelang de soort installatie die je laat plaatsen, maar ook naargelang het volume van het voorraadvat. Bij een groter voorraadvat zijn bovendien ook meer zonnecollectoren nodig. Dus hoe meer bewoners, hoe meer je moet investeren. De kosten verdien je wel terug door een lager energieverbruik.

In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen:

Aantal personenVolume voorraadvatGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
1 - 2150 l€ 3.500 à 4.500
3 - 4250 l€ 5.000 à 6.000
5 - 6350 l € 6.500 à 7.500

Benieuwd naar de exacte prijs voor het kopen van een zonneboiler? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere installateurs. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de kosten voor je zonneboiler met premies!

Als je je zonneboiler laat plaatsen door een erkende installateur, kom je in aanmerking voor verschillende zonneboiler premies. Zo kan je bijvoorbeeld genieten van de Mijn VerbouwPremie, de EPC labelpremie en eventuele lokale subsidies om de kosten van je investering te drukken.

Meer info? Een installateur kan je verder informeren over de mogelijke premies en helpt je bij de aanvraag ervan. Vind een installateur in je buurt.

 

 

zonneboilers kopen

 

Zonneboiler terugverdientijd

De terugverdientijd van een zonneboiler kan sterk variëren, maar ligt doorgaans tussen 5 en 20 jaar. De levensduur ervan is ongeveer 25 à 30 jaar, wat het een interessante investering maakt. De terugverdientijd is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Kostprijs zonneboiler: bij hetzelfde rendement kennen duurdere zonneboilers een langere terugverdientijd.
 • Subsidies: subsidies & financiële voordelen kunnen ook zorgen voor een kortere terugverdientijd.
 • Efficiëntie: het juiste type zonnecollectoren, de oriëntatie ervan en een voldoende groot voorraadvat zorgen voor een hoger rendement en kortere terugverdientijd.
 • Energiebron: de energiebron of brandstof die je op dit moment gebruikt om je water te verwarmen heeft ook een effect op de mogelijke besparing met een zonneboiler en dus op de terugverdientijd.
 • Energieprijzen: de jaarlijkse energiebesparing hangt af van de energieprijzen van de brandstof waarmee je water verwarmt.

 

Voorbeeld berekening terugverdientijd zonneboiler

Een gezin van 3 tot 4 personen verbruikt 200 l verwarmd water (45 °C) per dag met een elektrische boiler. Het gezin besluit om te investeren in een zonneboiler met zonnecollectoren als aanvulling op de elektrische boiler. Na aftrek van de premies kost dit hun € 4.250.

De zonneboiler zorgt voor een opbrengst van 450 kWh/m². Dit komt neer op 2.250 kWh per jaar. Rekening houdend met een stroomprijs van € 0,40/kWh, bespaart het gezin ongeveer € 900 per jaar aan energiekosten. De terugverdientijd: 4.250 / 900 = ± 4,7 jaar.

TIP: een installateur kan de exacte terugverdientijd van jouw zonneboiler berekenen en houdt daarbij rekening met alle factoren. Laat de terugverdientijd berekenen door een expert!

 

 

7 TIPS: waarop letten bij zonneboiler aanschaffen?

Ben je van plan om een zonneboiler te kopen? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We zetten ze hieronder op een rij:

 1. Kies de juiste zonneboiler installateur

  Kies voor de aankoop en installatie voor een installateur met een certificaat van bekwaamheid of een bedrijf met het Quest-kwaliteitslabel. Dit label verzekert de kwaliteit en betrouwbaarheid van installaties van groene energie. Bovendien ben je zo ook verzekerd van een installateur met een erkende opleiding en de juiste ervaring.

 2. Ga na of je woning geschikt is voor een installatie

  De collectoren van een zonneboiler zijn relatief zwaar. Zeker bij meerdere collectoren is het belangrijk om na te gaan of je dakconstructie stevig genoeg is. Ook voor het voorraadvat is er voldoende ruimte nodig, dit liefst zo dicht mogelijk bij de collectoren om warmteverlies te vermijden. Vaak gekozen plekken voor het voorraadvat zijn de zolder, technische ruimte…

 3. Stem grootte van het opslagvat en aantal collectoren af op je verbruik

  Het verbruik van het sanitair water bepaalt de grootte van het voorraadvat en het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt. Voor een maximaal rendement moet tijdens de zomermaanden het totale warmteverbruik van minstens een dag geleverd worden door je zonneboiler. Bij een te lage opslagcapaciteit moet je bijverwarmen met gas, mazout of elektriciteit. Bij een te hoge opslagcapaciteit gaat er dan weer energie verloren aan warm water dat niet wordt gebruikt.

 4. Koop de juiste zonnecollectoren

  Ook de keuze voor de soort zonnecollectoren is belangrijk. De zonnecollectoren nemen zonnestralen op en verwarmen het water. Er zijn twee soorten:

  Vlakke plaat zonnecollectoren hebben het hoogste rendement bij zonnig weer, maar zijn wel meer afhankelijk van de buitentemperatuur.
  Vacuümbuis zonnecollectoren bieden dan weer een hoger rendement bij hoge temperatuurverschillen en hebben minder warmteverlies tijdens de wintermaanden.

 5. Zorg voor een zo goed mogelijke plaatsing van de zonnecollectoren

  Door het grote aandeel aan indirect licht is de oriëntatie en hellingshoek minder belangrijk dan je zou denken. Een kleine afwijking zorgt niet voor een drastisch verlies van zonne-energie. Hou bij de plaatsing van je zonneboiler wel rekening met je omgeving. Zo verminderen bv. hoge gebouwen, bomen en schouwen de opbrengst en het rendement.

 6. Verzeker je tegen stormschade

  Als voorzorgsmaatregel is het aangeraden om je installatie te verzekeren via de brandpolis. Deze dekt stormschade zoals bijvoorbeeld glasbreuk. Zonnecollectoren ondervinden echter niet bij het minste stormweer schade. Ze worden onderworpen aan een hagelschadeproef, wat de stevigheid van de collectoren verzekert.

 7. Sluit meteen een onderhoudscontract af

  Onderhoud van een zonneboiler is niet verplicht, maar een frequent onderhoud is wel aangeraden. Dit laat je best uitvoeren door de installateur van je installatie omdat deze op de hoogte is van de verschillende specificaties. Om belangrijke controles van het rendement niet te vergeten, worden in het contract ook de onderhoudstermijnen vastgelegd.

 

Veelgestelde vragen zonneboilers kopen

Heb je nog vragen over zonneboilers kopen? Of twijfel je nog om een zonneboiler te kopen en installeren? Neem dan zeker eens een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder. • Heb je een vergunning nodig bij de aanschaf van een zonneboiler?
  In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig bij de aanschaf en plaatsing van een zonneboiler. In enkele uitzonderlijke gevallen, zoals wanneer je installatie meer dan 1 meter boven de dakrand van je plat dak komt, heb je wel een vergunning nodig. Je kan je op voorhand best altijd even informeren bij je eigen gemeente over de regels voor een vergunning voor zonneboilers. Ook een installateur kan je hierover verder informeren. Kom in contact met een installateur in de buurt.


 • Heeft een zonneboiler kopen ook nadelen?

  Een zonneboiler levert je een flinke besparing op en is goed voor het milieu. Maar daar tegenover staat wel dat deze redelijk wat ruimte inneemt. Je moet dus voldoende plaats hebben op je dak voor de zonnecollectoren, maar ook binnenshuis voor je voorraadvat. Dat vat staat liefst zo dicht mogelijk bij je zonnecollectoren. Het neemt gemiddeld 1 m² in en kan tot 2 meter hoog zijn.

  Een ander nadeel van zonneboilers is dat andere warmtebronnen nog steeds nodig blijven. Wanneer er niet genoeg zonlicht is, moet de naverwarming het water namelijk bijverwarmen. Die naverwarming is vaak gas of mazout. Je bent dus deels wel nog afhankelijk van fossiele brandstoffen. • Koop ik best een zonneboiler of zonnepanelen?

  Zowel zonneboilers als zonnepanelen wekken aan de hand van zonlicht groene energie op. Een zonneboiler gebruikt de zonne-energie om sanitair water te verwarmen, zonnepanelen gebruiken het om elektriciteit op te wekken. Wat voor soort installatie je nu het best kiest, hangt af van je persoonlijke situatie, voorkeuren en budget.

  De prijzen en terugverdientijd van zonneboilers en zonnepanelen kunnen sterk uiteenlopen, maar zijn doorgaans vergelijkbaar voor beide systemen. Een zonneboiler kan wel meer energie opleveren, omdat zonlicht efficiënter om te zetten is in warmte dan in elektriciteit. Je kan er eventueel ook voor kiezen om zonnepanelen met een zonneboiler te combineren. Het is dus een goed idee om alle opties te bekijken en je te laten adviseren door een expert. Ontvang vrijblijvend advies op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs