Zonneboiler.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Zonneboiler kopen: tips, prijzen en info

Een zonneboiler kopen is zeker de investering waard. Je bespaart aanzienlijk op je energiefactuur doordat je het sanitair water van je woning aanvullend of compleet verwarmt met zonne-energie. Afhankelijk van het type brandstof waarmee je water verwarmt, geniet je ook van een relatief korte terugverdientijd. Er zijn verschillende soorten zonneboilers waarbij een combizonneboiler ook de mogelijkheid biedt om je woning te verwarmen. Dit doe je best in combinatie met lage temperatuurverwarming voor een maximaal rendement.

Ga snel naar: prijsterugverdientijdinstallatieofferte aanvragen

 

 

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

 • Je bespaart tot 60% op je energiefactuur voor warm water.
 • De CO2-uitstoot van je woning ligt tot 500 kg lager op jaarbasis.
 • Verwarmen met gas = ± € 200 besparen op jaarbasis.
 • Verwarmen met mazout = ± € 170 besparen op jaarbasis.
 • Verwarmen met elektriciteit = ± € 700 besparen op jaarbasis.

 

 

Welke zonneboiler kopen?

Wil je een zonneboiler kopen? Met deze vier stappen kom je te weten welk type het meest geschikt is voor je woning en voorkeuren.

 

Stap 1: waarvoor wil je een zonneboiler kopen?

Zonneboilers worden gebruikt om een woning te voorzien van warm water met zonne-energie. Ook voor verwarmde zwembaden worden zonneboilers toegepast. Hiervoor zijn compacte zonneboilers het meest geschikt. Voor warm water in de woning heb je naast een compacte zonneboiler keuze uit verschillende soorten zonneboilers.

 

Stap 2: je woning verwarmen met een zonneboiler of niet?

Voor het verwarmen van je woning en je sanitair water is er de combizonneboiler. Deze boiler wordt aangesloten op je centrale verwarming en zorgt voor voorverwarmd water. Hierdoor verbruikt je cv-ketel aanzienlijk minder energie. Een combizonneboiler is het meest rendabel met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.

 

Stap 3: zonneboiler gebruiken voor warm water

Met een zonneboiler zorgt je op een milieuvriendelijke manier voor warm water in je huishouden. Dit is de voornaamste functie van zonneboilers en ook de reden waarom mensen kiezen voor dit energievriendelijk alternatief. Om je woning steeds te voorzien van warm water is de grootte van het voorraadvat belangrijk.

Het voorraadvat slaat het warm water op voor gebruik. Is er te weinig opslagcapaciteit voor alle inwoners? Dan moet je bijverwarmen met gas, mazout of elektriciteit. Daarnaast is een te groot voorraadvat ook niet rendabel omdat er energie verloren gaat aan warm water dat niet wordt gebruikt.

 

Stap 4: welke zonnecollector kiezen?

Zonnecollectoren nemen zonnestralen op en verwarmen het water. Er zijn twee soorten met elk hun voordelen:

 • Vlakke plaat zonnecollectoren: hoogste rendement bij zonnig weer. Maar meer afhankelijk van de buitentemperatuur.
 • Vacuümbuis zonnecollectoren: bieden een hoger rendement bij hoge temperatuurverschillen. Minder warmteverlies tijdens de wintermaanden.

 

 

Zonneboiler prijs

De prijs verschilt naargelang het volume van het voorraadvat. Naargelang de grootte ervan is een groter aantal collectoren ook nodig. Dus hoe meer bewoners, hoe meer je moet investeren. De kosten verdien je wel terug door een lager energieverbruik.

Aantal personenBoilerinhoudRichtprijs (incl. btw en plaatsing)
1 - 2
150 l€ 3.500 - 4.500
3 - 4250 l€ 5.000 - 6.000
5 - 6350 l€ 6.500 - 7.500
Benieuwd naar enkele prijsvoorstellen op maat voor je zonneboiler? Ontvang en vergelijk verschillende offertes via onze gratis offertedienst.

 

 Zonneboiler kopen: subsidie

Om energiebesparende maatregelen aan te moedigen, geeft de Vlaamse overheid premies via de netbeheerder. Ook voor een verbeteringspremie kom je in aanmerking. Deze premies gelden voor woningen in Vlaanderen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het net. Ga ook zeker na of je gemeente wel of niet premies verleent voor zonneboilers.

 

 

Zonneboiler terugverdientijd

De terugverdientijd van een zonneboiler is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Kostprijs zonneboiler: bij hetzelfde rendement kennen duurdere zonneboilers een langere terugverdientijd.
 • Premies: premies van de netbeheerder, gemeentelijke premies of verbeteringspremies zorgen allemaal voor een kortere terugverdientijd.
 • Efficiëntie: het juiste type zonnecollectoren, de oriëntatie ervan en een voldoende groot voorraadvat zorgen voor een hoger rendement en kortere terugverdientijd.
 • Energieprijzen type brandstof: de jaarlijkse energiebesparing hangt af van de energieprijzen van de brandstof waarmee je water verwarmt.

 

Situatieschets: een gezin van 3 tot 4 personen verbruikt 200 l verwarmd water (45 °C) per dag met een elektrische boiler. Hun jaarlijks energieverbruik is 3.000 kWh. Daarbij komt nog is 800 kWh bij door een slechte isolatie. Het jaarlijks verbruik ligt dus op 3.800 kWh. Dit vermenigvuldigd met € 0,25/kWh komt op een prijs van € 950 euro per jaar.

Het gezin besluit om te investeren in een zonneboiler met 5 m² zonnecollectoren als aanvulling op de elektrische boiler. Na aftrek van de premies kost dit hun € 3.250 (installatiekosten niet meegerekend). De zonneboiler zorgt voor een opbrengst van 450 kWh/m². Dit komt neer op 2.250 kWh per jaar. Hierdoor bespaart het gezin € 500 per jaar aan energiekosten. De terugverdientijd: 3.250 / 500 = 6,5 jaar.

 

 

Zonneboiler installatie: kies voor een erkend installateur

Kies voor de aankoop en installatie van je zonneboiler voor een installateur met een certificaat van bekwaamheid of een bedrijf met het Quest-kwaliteitslabel. Dit label verzekert de kwaliteit en betrouwbaarheid van installaties van groene energie. Met een certificaat van bekwaamheid ben je alsnog verzekerd van een installateur met een erkende opleiding en de juiste ervaring.

Ontvang tot 3 offertes van erkende installateurs en bedrijven via onze gratis offertedienst. Zo vergelijk je prijzen en heb je keuze tussen verschillende installateurs. Doordat we samenwerken met bekwame vaklui ben je ook verzekerd van de juist berekeningen en plaatsing van je zonneboiler.

 

zonneboiler kopen installateur

 

5 aandachtspunten om af te stemmen met je installateur

Naast een erkend installateur of bedrijf mag je deze aandachtspunten ook niet over het hoofd zien. Stem goed af met je installateur wat de mogelijkheden zijn voor de installatie. Vraag ook naar meer info over een verzekering tegen stormschade en een onderhoudscontract.

 

1. Ga na of  je woning geschikt is voor een installatie

De collectoren van een zonneboiler hebben een relatief hoog gewicht. Zeker wanneer er meerdere collectoren moeten geplaatst worden is het belangrijk om na te gaan of je dakconstructie stevig genoeg is. Ook voor de boiler / het voorraadvat is er voldoende ruimte nodig en dit liefst zo dicht mogelijk bij de collectoren om warmteverlies te vermijden. Vaak gekozen plekken voor het voorraadvat zijn de zolder, de technische ruimte, …

 

2. Verzeker je tegen stormschade

Als voorzorgsmaatregel is het aangeraden om je zonneboiler te verzekeren via de brandpolis. Deze dekt stormschade zoals bijvoorbeeld glasbreuk. Zonnecollectoren ondervinden echter niet bij het minste stormweer schade. Ze worden onderworpen aan een hagelschadeproef wat de stevigheid van de collectoren verzekert.

 

3. Stem de grootte van het voorraadvat en het aantal collectoren af op je verbruik

Het verbruik van het sanitair water bepaalt de grootte van het voorraadvat of de boiler. Hierbij is het aantal personen binnen je gezin de belangrijkste factor. Voor een maximaal rendement moet tijdens de zomermaanden het totale warmteverbruik van minstens een dag geleverd worden door je zonneboiler. Een zonneboiler die het warmteverbruik van twee dagen kan overbruggen is daarom de meest rendabele keuze.

 

4. Zorg voor een zo goed mogelijke plaatsing van de zonnecollectoren

Door het grote aandeel in België aan indirect licht (zonnestralen die door de wolken schijnen) is de oriëntatie en hellingshoek minder belangrijk dan je zou denken. Het is natuurlijk nog steeds belangrijk voor een goed rendement. Maar een kleine afwijking zorgt niet voor drastisch verlies van zonne-energie. Hou wel rekening met je omgeving. Zo verminderen bijvoorbeeld hoge gebouwen, bomen en schouwen de opbrengst. Hou er rekening mee dat bomen steeds hoger groeien en op termijn alsnog voor hinder kunnen zorgen.

 

5. Sluit meteen een onderhoudscontract af

Een onderhoud van een zonneboiler is niet verplicht. Binnen de levensduur van 20 tot 30 jaar is een frequent onderhoud toch aangeraden. Dit laat je best uitvoeren door de installateur van je zonneboiler omdat hij op de hoogte is van de verschillende specificaties. Binnen het contract worden ook de onderhoudstermijnen vastgelegd, waardoor belangrijke controles van het rendement niet worden vergeten.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs