Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepompboiler of zonneboiler?

Zowel met een warmtepompboiler als met een zonneboiler verwarm je je sanitair water op een milieuvriendelijke manier. Maar wat is nu de beste optie: een warmtepompboiler of zonneboiler? Lees hier alles over de werking, prijzen, voor- en nadelen, … van een warmtepompboiler en ontdek welke optie de beste keuze is voor jouw situatie.

Ga snel naar:
Werking warmtepompboiler
Prijs warmtepompboiler
Voordelen en nadelen
Warmtepompboiler installeren
Warmtepompboiler vs zonneboiler
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht en gebruikt deze warmte om het sanitair water te verwarmen. Het is veel energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor een klassiek systeem voor waterverwarming.

 

Wanneer is een warmtepompboiler interessant?

 • Ter vervanging van een oude boiler: een warmtepompboiler is een interessant en milieuvriendelijk alternatief voor een cv-gestookte boiler of elektrische boiler. Het toestel maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en verbruikt ook minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler.
 • Bij een hoog warmwaterverbruik: warmtepompboilers kunnen grote debieten aan en laten het toe om op verschillende plaatsen tegelijk warm water af te nemen.
 • Als een gasaansluiting niet mogelijk is: een gasboiler is in dat geval niet mogelijk. Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en is dus een goed en milieuvriendelijker alternatief.
 • Als je zonnepanelen hebt of wil plaatsen: je kan de warmtepompboiler aansluiten op de zonnepanelen. De elektriciteit die nodig is om de warmtepompboiler te laten werken, wordt zo op een groene manier opgewekt.

Interesse in een warmtepompboiler? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onze gratis offerteservice.

 

Warmtepompboiler werking

Een warmtepompboiler is eigenlijk een combinatie van een elektrische boiler en een lucht-water warmtepomp. Het apparaat onttrekt warmte aan de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht en gebruikt deze warmte om het sanitair water te verwarmen.

Het voorraadvat is aan een elektrische naverwarming gekoppeld. Deze springt bij als de warmtepompboiler het water niet of niet snel genoeg op de gewenste temperatuur kan brengen, als je meer warm water nodig hebt of als je warmer water wil (> 55°C). Je kan een warmtepompboiler ook makkelijk combineren met condensatieketel op aardgas of stookolie. De ketel zorgt dan voor de naverwarming van het water in het voorraadvat en verkort de opwarmtijd van het water.

Warmtepompboilers kunnen gebruik maken van binnen- of buitenlucht.

 • Warmtepompboilers die binnenlucht gebruiken: deze hebben en hoger rendement omdat de lucht al een hogere temperatuur heeft. Doordat een deel van de opgewarmde lucht naar de warmtepompboiler verdwijnt, moet de woning wel meer verwarmd worden. De voordeligste warmtepompboilers gebruiken afgevoerde ventilatielucht.
 • Warmtepompboilers die de buitenlucht gebruiken: hierbij daalt het rendement naarmate de buitentemperatuur daalt.

 

Warmtepompboiler prijs

Een warmtepompboiler kost gemiddeld € 2.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs van een warmtepompboiler is afhankelijk van verschillende factoren zoals het volume van het opslagvat en het merk.

Een warmtepompboiler is daarmee duurder dan een standaard elektrische boiler, maar verbruikt wel 3 keer minder energie. De meerprijs verdien je dus al snel terug door de besparing op je energiefactuur. Reken voor een warmtepompboiler op een gemiddelde terugverdientijd van 5 jaar.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende installateurs via onze gratis offerteservice.

 

TIP: druk de kosten met de premie voor warmtepompboilers

Met een warmtepompboiler verduurzaam je je woning. Voor deze maatregel kan je dan ook de Mijn VerbouwPremie aanvragen om een deel van de kosten te recupereren. Zo valt de uiteindelijke prijs van jouw warmteboiler nog lager uit en verkort je aanzienlijk de terugverdientijd van je investering. Een warmtepompboiler installateur informeert je graag over de voorwaarden en hoe je de premie kan aanvragen.

 

warmtepompboiler

 

 

Warmtepompboiler voordelen en nadelen

Een warmtepompboiler kent heel wat voordelen, maar ook een aantal nadelen. Een overzicht:

Warmtepompboiler voordelen

 • Milieuvriendelijk: een warmtepompboiler maakt enkel gebruik van elektriciteit, niet van fossiele brandstoffen. Bovendien ligt het elektriciteitsverbruik van een warmteboiler 3 keer lager dan dat van een elektrische boiler.
 • Eenvoudig te installeren: de installatie van een warmtepompboiler is heel eenvoudig. Aangezien het toestel werkt op elektriciteit, volstaat een stopcontact voor de aansluiting.
 • Geschikt voor grote gezinnen: heb je een grote warmwaterafname? Een warmtepompboiler kan probleemloos in je warmwaterbehoefte voorzien. Hierdoor is een warmteboiler geschikt voor grote gezinnen tot 6 personen.
 • Ideaal in combinatie met zonnepanelen en cv-ketel: door je warmtepompboiler te combineren met zonnepanelen, voorzie je zelf op een duurzame manier in de elektriciteitsbehoefte van het toestel. Bovendien kan je een warmteboiler ook combineren met je bestaande cv-ketel.

 

Warmtepompboiler nadelen

 • Geeft koude lucht af: het toestel geeft bij de werking koude lucht af, waardoor de ruimte afkoelt waarin het geplaatst is. Je plaatst een warmtepompboiler daarom beter niet in leefruimtes. Anders zou je deze extra moeten verwarmen en verlies je je energiewinst. Het is ook mogelijk om de afgekoelde lucht rechtstreeks naar buiten af te voeren. Zo krijg je binnen geen temperatuurdaling.
 • Duurder in aankoop: een warmteboiler kost meer dan een traditionele boiler. Aangezien een warmtepompboiler wel energiezuiniger is en dus minder verbruikt, verdien je deze investering wel snel terug.
 • Afmetingen: een warmtepompboiler is redelijk groot. Je moet dus voldoende ruimte hebben om het toestel te plaatsen.

 

Warmtepompboiler installatie

Een van de grote voordelen van een warmtepompboiler is de eenvoudige installatie. Je hoeft het toestel enkel aan te sluiten op het water, het elektriciteitsnet en 2 luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.

Kan je je warmtepompboiler dan zelf installeren? Best niet. Om zeker te zijn van een correct geïnstalleerd toestel, doe je er goed aan om je warmtepomp te laten installeren door een ervaren vakman. Door samen te werken met een vakman, kan je namelijk rekenen op:

 • Advies op maat: een warmtepompboiler installateur adviseert je het meest geschikte toestel, de aangewezen capaciteit, de beste locatie voor de warmteboiler, …
 • Correcte aansluiting: dankzij zijn ruime kennis en ervaring sluit een vakman je toestel aan volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker dat je warmtepompboiler optimaal werkt.
 • Garantie: werkt je warmtepompboiler niet naar behoren of is er een defect? Dan komt je installateur dit binnen de garantietermijn kosteloos oplossen.
 • Financiële voordelen: je maakt enkel aanspraak op de Mijn VerbouwPremie wanneer je je warmtepompboiler laat installeren door een vakman. Daarnaast profiteer je ook van het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de materiaal- en arbeidskosten, zolang je woning wel minstens 10 jaar oud is.

Warmtepompboiler laten installeren? Kom in contact met 2 à 3 installateurs via onze gratis offerteservice.

 

 

FAQ over warmtepompboilers

Met specifieke vragen over warmteboilers kan je altijd bij een vakman terecht. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Hoeveel bedraagt de inhoud van een warmtepompboiler?
  Hoeveel de inhoud van je warmtepompboiler moet bedragen, is afhankelijk van het aantal personen in de woning en hun waterverbruik. De meest courante volumes van warmtepompboilers zijn 200 en 300 liter, maar er zijn ook grotere modellen. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik is een boiler van ongeveer 300 liter aan te raden.


 • Waar moet je een warmtepompboiler plaatsen?
  Warmtepompboilers worden best geplaatst in een ruimte waar het niet te koud is. Zo kan het toestel makkelijker warmte uit de omgeving halen. Mogelijke ruimtes voor de plaatsing van het toestel zijn bijvoorbeeld de garage, de berging of de stookruimte.


 • Wat is het verbruik van een warmtepompboiler per jaar?
  Een warmtepompboiler verbruikt 3 tot 4 keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler. Het exacte verbruik hangt o.a. af van de capaciteit van de boiler, je warmwaterverbruik, … Als je weet dat een elektrische boiler gemiddeld 1.800 kWh aan elektriciteit verbruikt per jaar, dan mag je voor je warmtepompboiler uitgaan van een jaarlijks verbruik van 450 à 600 kWh. Hou je rekening met een stroomprijs van € 0,30 per kWh, dan kost een warmteboiler € 135 à 180 aan stroom per jaar.

Zonneboiler of warmteboiler kopen? Ontdek het onder de foto.

zonneboiler warmtepomp

 

 

Vergelijking: warmtepompboiler vs zonneboiler

Net zoals warmtepompboilers zorgen ook zonneboilers op een milieuvriendelijke manier voor warm water. Maar kies je nu best voor een zonneboiler of een warmtepompboiler? Hieronder vergelijken we beide toestellen:

Warmtepompboiler
Zonneboiler
Goedkoper in aanschaf
Duurder in aanschaf
Premies beschikbaar
Premies beschikbaar
Voorziet volledig in de warmwaterbehoefte
Voorziet gedeeltelijk in de warmwaterbehoefte (60%)
Eenvoudige en snelle installatie
(volledig binnen)
Complexere installatie met meer breekwerken
(deels op het dak)

 

1. Prijs warmtepompboiler vs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler ligt doorgaans hoger die van een warmtepompboiler. Voor een zonneboiler heb je namelijk zonnecollectoren nodig, wat de totale kosten opdrijft. Daarnaast is de installatie van een zonneboiler complexer dan die van een warmtepompboiler en zal je dus hogere installatiekosten betalen.

Concreet betaal je voor een warmtepompboiler € 2.500 à 3.500 euro, terwijl de prijs voor een zonneboiler kan oplopen tot € 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

2. Premies warmtepompboiler vs zonneboiler

Zowel voor een warmtepompboiler als voor een zonneboiler kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Hoe hoog het premiebedrag is, hangt af van het type boiler dat je laat installeren. Lees hier meer over de premies voor zonneboilers. Ook een professionele installateur kan je informeren over de premievoorwaarden en de hoogte van het premiebedrag.

 

3. Warmwaterproductie warmtepompboiler vs zonneboiler

 • Zonneboiler: een zonneboiler kan slechts gedeeltelijk (meestal tot maximaal 60%) voorzien in je warmwaterbehoefte.
 • Warmtepompboiler: een warmtepompboiler daarentegen kan volledig voorzien in de warmwaterbehoefte van een doorsnee gezin.

 

4. Installatie warmtepompboiler vs zonneboiler

 • Warmtepompboiler: de installatie van een warmtepompboiler vereist geen sloopwerken. Bovendien kan het toestel volledig binnen geplaatst worden.
 • Zonneboiler: de installatie van een zonneboiler is complexer. Het wordt deels op het dak geïnstalleerd, waardoor de aansluiting op de boilerinstallatie binnen enig sloopwerk vereist. Aangezien een zonneboiler deels op het dak geïnstalleerd wordt, is de oriëntatie van het dak een cruciaal punt. Is het niet mogelijk om de zonneboiler naar het zuiden te richten, dan is een warmtepompboiler wellicht een interessantere optie.

 

CONCLUSIE: kies ik voor een warmtepompboiler of zonneboiler?

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler zijn een prima alternatief voor een elektrische of cv-gestookte boiler. Maar welk toestel kies je nu best? Een overzicht:

 • Zonneboiler: een zonneboiler is het meest duurzame toestel. Het is nog milieuvriendelijker dan een warmteboiler en heeft ook een langere levensduur. Heb je voldoende plaats op je dak en beschik je over voldoende budget? Dan is een zonneboiler een goede keuze.
 • Warmtepompboiler: een warmteboiler is dan weer aangeraden wanneer je dak niet geschikt is voor een zonneboiler, wanneer je snel je elektrische boiler wilt vervangen, wanneer je een grote warmwaterbehoefte hebt of als je een kleiner budget ter beschikking hebt.

Benieuwd welk waterverwarmingssysteem bij jou past? Laat je dan informeren door een erkend installateur. Hij geeft je advies op maat en helpt je de juiste keuze te maken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen van erkende installateurs actief in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs