Warmtepompboiler: alternatief voor de zonneboiler

Door de eenvoudige installatie en de lagere investeringskosten zijn warmtepompboilers een interessant alternatief voor de klassieke zonneboilers. Hier ontdek je wat een warmtepompboiler precies is, wanneer het aangeraden is om voor dit toestel te kiezen en wat de prijzen zijn.

Snel naar: wat is een warmtepompboiler?wanneer kiezen voor dit toestel?prijsFAQ

 

warmtepompboiler plaatsenWat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijk toestel dat gebruikt wordt voor het verwarmen van het sanitair water. Het is eigenlijk een combinatie van een elektrische boiler en een lucht-water warmtepomp: het apparaat onttrekt warmte aan de omgevingslucht, bijvoorbeeld in de stookruimte of de berging, en gebruikt deze warmte om het sanitair water te verwarmen.

In warmtepompboilers zit ook een elektrische weerstand. Deze brengt weliswaar een hoger verbruik met zich mee, maar zorgt ervoor dat er meer water sneller en tot een hogere temperatuur kan verwarmd worden.

Sommige toestellen kunnen buitenlucht aantrekken in plaats van de lucht van ruimtes binnen. Of dit systeem beter is, hangt natuurlijk af van de temperatuur van de buitenlucht.

 

Wanneer kiezen voor dit toestel?

Een warmtepompboiler is een interessant en milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke boiler op elektriciteit, aardgas of mazout: het toestel maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en verbruikt ook minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler. Wil je je huidige boiler vervangen, dan kan je dus zeker overwegen om een warmtepompboiler te kopen. Het toestel is vooral interessant als je een hoog waterverbruik hebt.

 

Warmtepompboiler of zonneboiler plaatsen?

Kies je nu best voor een zonneboiler of een warmtepompboiler? Hieronder bespreken we de belangrijkste vergelijkingspunten tussen beide toestellen:

 

  • Financieel: de prijs van een zonneboiler ligt hoger dan die van een warmtepompboiler. De terugverdientijd van zonneboilers ligt doorgaans ook hoger, al is de precieze terugverdientijd steeds afhankelijk van heel wat factoren (aankoopprijs, bereikte besparing,…). Voor de installatie van een zonneboiler kom je wel in aanmerking voor een gewestelijke premie, voor warmtepompboilers is dit niet het geval. Voor meer info over de premies voor zonneboilers kan je terecht in dit artikel.

 

  • Warmwaterproductie: een zonneboiler kan slechts gedeeltelijk (meestal tot maximaal 60%) instaan voor de warmwaterproductie van een woning, terwijl je met een warmtepompboiler volledig kan voorzien in de warmwaterbehoefte van een doorsnee gezin.

 

  • Installatie: de installatie van een warmtepompboiler vereist geen breekwerken. Bovendien kan het toestel ook volledig binnen geplaatst worden. Een zonneboiler wordt deels op het dak geïnstalleerd en de aansluiting op de boilerinstallatie binnen vereist wel enig breekwerk. Aangezien een zonneboiler deels op het dak geïnstalleerd wordt, zal de oriëntatie van het dak cruciaal zijn: is het niet mogelijk om de zonneboiler naar het zuiden te richten, dan is een warmtepompboiler wellicht een interessantere optie.

 

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste vergelijkingspunten tussen beide toestellen nog eens samengevat:

Warmtepompboiler
Zonneboiler
Goedkoper in aanschaf
Duurder in aanschaf
Volledige warmwaterproductie
Gedeeltelijke warmwaterproductie
Eenvoudige installatie
Complexe installatie (breekwerken, deel op het dak)
Geen gewestelijke premie
Gewestelijke premie

 

Warmtepompboiler prijs

Wil je een warmtepompboiler kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inhoud van de boiler en het merk. Voor de plaatsing van een warmtepompboiler kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 3.000 euro.

Voor de plaatsing van het toestel doe je best een beroep op een specialist in sanitairwerken: een vakman kan je vertellen wat de beste warmtepompboiler is voor jouw situatie en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing en werking van het toestel.

warmtepompboiler prijs

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Hieronder volgen nog enkele veelgestelde vragen over warmtepompboilers:

 

1) Hoeveel bedraagt de inhoud van de boiler?

Hoeveel de inhoud van je warmtepompboiler moet bedragen, is natuurlijk afhankelijk van het aantal personen in de woning en hun waterverbruik. De meest courante volumes liggen tussen 200 en 300 liter, maar er zijn ook grotere modellen. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik is een boiler van ongeveer 300 liter aan te raden.

 

2) Waar moet je het toestel plaatsen?

Warmtepompboilers worden best geplaatst in een ruimte waar het niet te koud is. Zo kan het toestel makkelijker warmte uit de omgeving halen. Mogelijke ruimtes voor de plaatsing van het toestel zijn bijvoorbeeld de garage, de berging of de stookruimte.

 

3) Zijn er ook nadelen?

Het toestel geeft bij de werking koude lucht af, waardoor de ruimte waarin het geplaatst is ook zal afkoelen. Daarom plaats je een warmtepompboiler beter niet in een leefruimte. Anders zou je deze extra moeten verwarmen en verlies je dus je energiewinst. Het is echter ook mogelijk om de afgekoelde lucht rechtstreeks naar buiten af te voeren, zodat je binnen geen temperatuurdaling krijgt.

Daarnaast moet je over de nodige ruimte beschikken om het toestel te plaatsen en je moet ook rekening houden met de investeringskosten. Deze zullen hoger liggen dan bij een gewone boiler, maar het verbruik ligt natuurlijk wel een pak lager. Op de lange termijn is het dus interessanter om voor een warmtepompboiler te kiezen in plaats van een klassieke elektrische boiler.

 

4) Kan je warmtepompboilers aansluiten op zonnepanelen?

Ja, je kan deze toestellen ook aansluiten op zonnepanelen. Op die manier gebeurt de stroomvoorziening van het milieuvriendelijke apparaat ook op een ecologische manier.

 

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers