Zonneboiler.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Warmtepompboiler: alternatief voor de zonneboiler

Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht en gebruikt deze warmte om het sanitair water te verwarmen. Het is veel energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor klassieke waterverwarmingssystemen. Hoe werkt een warmtepompboiler? Hoeveel kost het? En wanneer is het een interessante keuze? Lees er alles over in dit artikel.

Snel naar: prijswarmtepompboiler vs. zonneboilerwerkingFAQoffertes ontvangen

 

Wanneer is een warmtepompboiler interessant?

 • Ter vervanging van een oude boiler: een warmtepompboiler is een interessant en milieuvriendelijk alternatief voor gasboilers, cv-gestookte boilers of elektrische boilers. Het toestel maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en verbruikt ook minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler.
 • Bij een hoog warm waterverbruik: warmtepompboilers kunnen grote debieten aan en laten het toe om op verschillende plaatsen tegelijk warm water af te nemen.
 • Als een gasaansluiting niet mogelijk is: een gasboiler is in dat geval niet mogelijk. Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en kan dus een goed en milieuvriendelijker alternatief bieden.
 • Als je zonnepanelen hebt of wil plaatsen: je kan de zonnepanelen aansluiten op de warmtepompboiler. De elektriciteit die nodig is om de warmtepompboiler te laten werken, wordt zo op een groene manier opgewekt.

 

Warmtepompboiler prijs

De prijs van een warmtepompboiler is afhankelijk van verschillende factoren zoals het volume van het opslagvat en het merk. Reken op een kostprijs van gemiddeld € 2.500 (excl. btw en plaatsing). Een warmtepompboiler is daarmee duurder dan een standaard elektrische boiler, maar verbruikt wel 3x minder energie. De meerprijs verdien je dus al snel terug door de besparing op je energiefactuur. Rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van 5 jaar. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Vergelijk voorstellen van verschillende installateurs via onze offerteservice.

 

Druk de kosten via premies

Wie een warmtepompboiler laat plaatsen, kan onder bepaalde voorwaarden een premie van de netbeheerder krijgen. De premie bedraagt € 300 per woning of wooneenheid en max. 40% van het factuurbedrag. Let op, de premie is niet cumuleerbaar met de premie voor een zonneboiler en enkel cumuleerbaar met de premie voor een warmtepomp als de warmtepompboiler eerst geplaatst is.

 

warmtepompboiler prijs

 

Warmtepompboiler of zonneboiler?

Net zoals warmtepompboilers, zorgen ook zonneboilers op een milieuvriendelijke manier voor warm water? Maar kies je nu best voor een zonneboiler of een warmtepompboiler? Hieronder bespreken we de belangrijkste vergelijkingspunten tussen beide toestellen:

Warmtepompboiler
Zonneboiler
Goedkoper in aanschaf
Duurder in aanschaf
Premies beschikbaar
Premies beschikbaar
Voorziet volledig in de warmwaterbehoefte
Voorziet gedeeltelijk in de warmwaterbehoefte (60%)
Eenvoudige en snelle installatie
(volledig binnen)
Complexere installatie met meer breekwerken
(deels op het dak)

 

 • Prijs en premies

  De prijs van een zonneboiler ligt doorgaans hoger dan die van een warmtepompboiler. Zowel voor de installatie van een warmtepompboiler als een zonneboiler kan je in Vlaanderen in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder. Lees hier meer over de premies voor zonneboilers.

 

 • Warmwaterproductie:

  Een zonneboiler kan slechts gedeeltelijk (meestal tot maximaal 60%) voorzien in de warmwaterbehoefte. Een warmtepompboiler daarentegen, kan volledig voorzien in de warmwaterbehoefte van een doorsnee gezin.

 

 • Installatie:

  De installatie van een warmtepompboiler vereist geen breekwerken. Bovendien kan het toestel volledig binnen geplaatst worden. De installatie van een zonneboiler is complexer. Het wordt deels op het dak geïnstalleerd, waardoor de aansluiting op de boilerinstallatie binnen enig breekwerk vereist. Aangezien een zonneboiler deels op het dak geïnstalleerd wordt, is de oriëntatie van het dak een cruciaal punt. Is het niet mogelijk om de zonneboiler naar het zuiden te richten, dan is een warmtepompboiler wellicht een interessantere optie.

 

Tip: Vraag raad bij een erkend installateur

Benieuwd welk waterverwarmingssysteem het best bij jou past? Laat je dan informeren door een erkend installateur. Deze kan je adviseren over welk systeem het best aansluit bij jouw wensen en behoeftes en helpen bij het maken van de juiste keuze. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende installateurs die actief zijn in jouw buurt via de offerteservice.

 

Werking warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is eigenlijk een combinatie van een elektrische boiler en een lucht-water warmtepomp. Het apparaat onttrekt warmte aan de omgevingslucht en gebruikt deze warmte om het sanitair water te verwarmen.

Het voorraadvat is aan een elektrische naverwarming (elektrische weerstand) gekoppeld. Deze springt bij als de warmtepompboiler het water niet (snel genoeg) op de gewenste temperatuur kan brengen, als je meer warm water nodig hebt of als je warmer water wil (> 55°C). Je kan een warmtepompboiler ook makkelijk combineren met condensatieketel op aardgas of stookolie. De ketel zorgt dan voor de naverwarming van het water in het voorraadvat en verkort de opwarmtijd van het water.

Warmtepompboilers kunnen gebruik maken van binnen- of buitenlucht. De installaties die binnenlucht gebruiken hebben en hoger rendement omdat de lucht al een hogere temperatuur heeft. Doordat een deel van de opgewarmde lucht naar de warmtepompboiler verdwijnt, moet de woning wel meer verwarmd worden. Bij toestellen die de buitenlucht gebruiken daalt het rendement naarmate de buitentemperatuur daalt. De voordeligste warmtepompboilers gebruiken afgevoerde ventilatielucht.

 

Veelgestelde vragen

 1. Hoeveel bedraagt de inhoud van de boiler?

  Hoeveel de inhoud van je warmtepompboiler moet bedragen, is afhankelijk van het aantal personen in de woning en hun waterverbruik. De meest courante volumes liggen tussen 200 en 300 liter, maar er zijn ook grotere modellen. Voor een gezin van 4 met een gemiddeld waterverbruik is een boiler van ongeveer 300 liter aan te raden.

 2. Waar moet je een warmtepompboiler plaatsen?

  Warmtepompboilers worden best geplaatst in een ruimte waar het niet te koud is. Zo kan het toestel makkelijker warmte uit de omgeving halen. Mogelijke ruimtes voor de plaatsing van het toestel zijn bijvoorbeeld de garage, de berging of de stookruimte.

 3. Zijn er nadelen verbonden aan een warmtepompboiler?

  Het toestel geeft bij de werking koude lucht af waardoor de ruimte waarin het geplaatst is afkoelt. Plaats een warmtepompboiler daarom beter niet in leefruimtes. Anders zou je deze extra moeten verwarmen en verlies je je energiewinst. Het is ook mogelijk om de afgekoelde lucht rechtstreeks naar buiten af te voeren. Zo krijg je binnen geen temperatuurdaling.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs