Zonneboiler installatie
Met een zonneboiler kies je voor een duurzame en energiezuinige manier om je sanitair water, zwembadwater of je huis te verwarmen. Maar wat houdt een zonneboiler installatie precies in? Wat zijn de aandachtspunten? Hoe verloopt de installatie van een zonneboiler? Kan je het zelf doen of laat je het beter over aan een installateur? Ontdek het hier.
Onderdelen van een zonneboiler installatie
De klassieke zonneboilers, een CV zonneboiler, boilers met terugloopsysteem of zonneboilers met combiketel. Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Elke zonneboiler installatie bestaat uit volgende onderdelen:
- Zonnecollectoren: deze liggen aan de basis van de werking van een zonneboiler. De zonnecollectoren verzamelen energie uit zonlicht en zetten het om naar warmte. De collectoren bestaan uit buizen waardoor een vloeistof loopt. Die vloeistof warmt op door de warmte van de zon. De collectoren liggen bij voorkeuren op een lichte plek. Meestal worden ze op het dak geplaatst, daar kunnen ze veel zon opvangen.
- Collectorcircuit: dit zijn leidingen die van de collectoren naar de het voorraadvat lopen. De leidingen zijn gevuld met een vloeistof die de warmte van de collector naar het opslagvat transporteert.
- Zonneboiler reservoir: de opgewarmde vloeistof die via de leidingen van de collector naar het voorraadvat loopt, warmt het water in het voorraadvat op. Om warmteverlies zoveel mogelijk te beperken, staat het voorraadvat best zo dicht mogelijk bij de collectoren (bvb. op zolder, in de technische ruimte, …).
- Pomp: deze transporteert de warmte van de collectoren naar het opslagvat.
- Regelaar: deze meet de temperatuur van de collectoren en zet de pomp aan of uit.
- Bijverwarming: de bijverwarming is nodig om je toch nog van warm water te kunnen voorzien als de voorraad warm water op is of wanneer er onvoldoende zonne-energie ter beschikking is. Vaak doet de cv-ketel dienst als bijverwarming.
Aandachtspunten zonneboiler installatie
- De omvang van een zonneboiler en zonnecollectoren is afhankelijk van je eigen situatie. Hoeveel water wordt er op maand- of weekbasis verbruikt? Heb je een zwembad waarvan het water via de zonneboiler verwarmd moet worden? Het zijn criteria die een invloed hebben.
- Het gewicht van een volledige zonneboiler-installatie loopt al snel op tot 300 kilogram. Het is dus belangrijk dat het dak de zonnecollectoren kan dragen en dat ook de ruimte waar het voorraadvat staat groot genoeg is of voldoende draagkracht heeft. Dat laatste is bijvoorbeeld belangrijk als het voorraadvat op zolder staat.
- Voor een optimaal rendement moeten de zonnecollectoren zoveel mogelijk zon kunnen opvangen. Het regelmatig schoonmaken van de zonnecollectoren is dan ook aangeraden. Water en zeep, meer heb je er niet voor nodig. Tip: Een onderhoud van de zonneboiler is niet verplicht, maar wel aangeraden om een efficiënte werking te garanderen.
Bij het kopen van een zonneboiler informeer je je best goed over de verschillende mogelijkheden voor de installatie. Het is een goed idee om advies te vragen aan een professionele installateur van zonneboilers. Hij kan je vertellen welk type het meest geschikt is voor jouw verbruik en wensen.
Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij erkende zonneboiler installateurs.
Werkwijze plaatsen van een zonneboiler
1. Zonnecollectoren installeren
Het plaatsen van een zonneboiler begint met het installeren van de zonnecollectoren op het dak. Het dak moet daar wel voldoende groot en sterk voor zijn. Per inwoner reken je best op 1 vierkante meter aan collectoren. Een zonnecollector weegt zo’n 30 tot 50 kilogram. Eventueel kan men werken met overspanningen.
Het is de bedoeling dat de collectoren zoveel mogelijk zonlicht opvangen om het hoogste rendement te behalen. Daarom worden ze best naar het zuiden gericht en onder een hoek tussen de 20° en 60° geplaatst. Belangrijk is dat eventuele hindernissen zoals bomen het zonlicht niet tegenhouden.
Kan je collectoren op een plat dak plaatsen?
Ja. Twee manieren zijn gangbaar:
– Door een hellend frame op het dak te plaatsen wordt een helling gecreëerd.
– Door het uitrollen van een folie over het dak die gebruik maakt van amorfe silliciumcellen. Deze hebben dezelfde werking als zonnepanelen.
2. Leidingen doortrekken
De leidingen doortrekken naar het buffervat is een tweede stap. Het gaat om twee leidingen. Eén die het warm water van de collectoren naar het voorraadvat brengt. Eén die het water terug naar de collectoren brengt eens de warmte van de vloeistof is afgegeven in het voorraadvat.
Om zo weinig mogelijk last te hebben van de leidingen wordt het voorraadvat best zo dicht mogelijk bij de collectoren geplaatst (bvb. op zolder als de collectoren op het dak liggen). De leidingen doortrekken kan via een de dakgoot, een schacht of via de spouw. Tip: goed geïsoleerde en korte leidingen komen het rendement van de zonneboiler ten goede.
3. Stookketel en boiler plaatsen
Een stookketel staat best zo dicht mogelijk bij de collectoren op het dak en het voorraadvat. De zolder is dus de ideale ruimte, maar deze moet dan wel het zware gewicht van de stookketel (ongeveer 300 kilogram) kunnen dragen.
In het ideale geval staat de boiler zo dicht mogelijk bij de stookketel. Tip: goed geïsoleerde boiler op een goed geïsoleerde plaats voorkomt warmteverlies. Opnieuw met een hoger rendement als resultaat.
4. Het warm watercircuit verbinden met de ketel
Een laatste stap bij de installatie van een zonneboiler is het tot stand brengen van een verbinding tussen de ketel en het warm watercircuit. Dat kan gebeuren via twee spiralen in het buffervat. Een andere manier is via een doorstromer. De boiler verwarmt dan het water en stuurt het naar de ketel.
Meestal wordt er ook een naverwarming geïnstalleerd. Deze zorgt ervoor dat het water ook op de gewenste temperatuur geraakt als de zon onvoldoende warmte aflevert.
Zonneboiler door een installateur of zelf plaatsen?
Een zonneboiler zelf plaatsen doe je beter niet. De installatie van een zonneboiler laat je beter over aan een installateur van zonneboilers. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en optimale garantie. Wil je een premie van de overheid, dan is het zelfs een voorwaarde om de zonneboiler installatie te laten plaatsen door een erkende aannemer.