Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboilers: zo bepaal je de ideale grootte

De 2 belangrijkste factoren die het rendement van je zonneboiler bepalen zijn de oppervlakte van de zonnecollectoren en het volume van de boiler. In totaal bepalen 8 factoren of een zonneboiler geschikt is voor jouw situatie. Lees er hier alles over.

 

Welke zonneboiler heb ik nodig?

Hieronder geven we je enkele richtlijnen voor het bepalen van de grootte van je zonneboiler. In ons voorbeeld gaan we uit van:

 • Gemiddeld warmwaterverbruik: 50 – 55 liter per persoon per dag
 • Gemiddelde dekking: 50%
 • Ideale hellingshoek dak: 30 – 45°

 

Hoe deze tabel interpreteren? De eerste lijn lees je als volgt: voor een gezin van 2 personen raden we een boilervat van 150 l aan. Is je woning eerder in het zuidelijke landsgedeelte gelegen en is je dak naar het Zuiden gericht, dan heb je ongeveer 3 m² aan zonnecollectoren nodig.

Aantal personenVolume boiler (l)WoonplaatsOriëntatie dakNodige opp in m²
2150ZuidenZuid3
2150NoordenZuid4
2150ZuidenOost of West4
2150NoordenOost of West5
4300ZuidenZuid4
4300NoordenZuid5
4300ZuidenOost of West5
4300NoordenOost of West6
6450ZuidenZuid5
6450NoordenZuid6
6450ZuidenOost of West6
6450NoordenOost of West7

De tabel geeft een indicatie van de nodige oppervlakte per situatie. Wil je een concrete berekening voor jouw huis, doe dan beroep op een vakman. Deze komt ter plaatse en geeft je advies en prijzen op maat. Vergelijk meerdere offertes en bespaar zo tot 20%. Ontvang nu maximaal 3 offertes van erkende vakmannen in je buurt.

 

welke zonneboiler

 

De ideale zonneboiler kies je zo

Er zijn in totaal 8 factoren die een rol spelen bij de keuze van de juiste zonneboiler:

 1. Aantal personen
 2. Warmwaterverbruik
 3. Boilerinhoud
 4. Dekkingsgraad
 5. Locatie van je woning
 6. Dakoriëntatie
 7. Hellingshoek
 8. Oppervlakte zonnecollectoren

Met al deze elementen dien je rekening te houden om het rendement van jouw zonneboilersysteem te optimaliseren. Dat betekent dat je dagelijks voldoende warm water hebt dat zoveel mogelijk door zonne-energie is verwarmd, waardoor je energiefactuur uiteindelijk daalt.

1. Aantal personen

Algemeen geldt dat er per vierkante meter zonnecollectoren een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter vereist is. Hoeveel m² nodig is, hangt af van het aantal personen in huis. Per bewoner moet je rekenen op 1 à 1,5 meter collectorenoppervlakte. Dat komt neer op ongeveer 75 l per persoon.

2. Warmwaterverbruik

Het dagelijkse verbruik van warm water speelt uiteraard een cruciale rol bij de keuze van de juiste zonneboiler. Gemiddeld verbruiken we 136 liter water per dag, waarvan 42% verwarmd wordt. Dat komt neer op een gemiddeld warmwaterverbruik van 57 liter per dag. Maar kan jij inschatten hoeveel water je verbruikt per dag? Algemeen gelden volgende regels:

 • Laag verbruik± 40 liter/dag
 • Gemiddeld verbruik± 55 liter/dag
 • Hoog verbruik± 65 liter/dag

 

Nog steeds geen idee? Hierbij nog enkele richtlijnen van warmwaterverbruik per cyclus:

 • Bad: ± 80 l
 • Douche± 24 l
 • Wasmachine± 16 l
 • Vaatwasmachine± 12 l
 • Eten & drinken: ± 11 l

 

Kortom, we verbruiken dagelijks veel warm water zonder dat we dat misschien altijd beseffen. Meet dus je effectieve waterverbruik om te bepalen wat de capaciteit van je zonneboiler moet zijn. Een vakman kan je steeds een realistische inschatting bezorgen van jouw persoonlijk verbruik. Ontvang hier vrijblijvend offertes van vakmannen uit je buurt.

3. Boilerinhoud

Zonneboilers heb je in allerlei groottes en volumes, gaande van 75 tot 1.000 liter. Voor particuliere woningen zijn buffervaten van 1.000 al uitzonderlijk. Zonneboilers van 150 tot 450 liter komen het meest voor en voldoen aan de behoeftes van doorsnee gezinnen. Staat er nog gezinsuitbreiding op de planning? Hou dan daar zeker rekening mee bij de keuze van je buffervat.

Kies steeds een zonneboilervat dat groter is dan het effectieve waterverbruik, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan zoals koud water uit je douche. Hou rekening met de richtlijn van 75 l per persoon bij een gemiddeld verbruik van 55 l. Hoe groter het vat, hoe hoger de kostprijs uiteraard. Alles over prijzen van zonneboilers vind je hier.

4. Dekkingsgraad

De dekkingsgraad is het percentage van het totale volume warm water dat je wil verwarmen via de zonneboiler. 100% van het warm water verwarmen met een zonneboiler is onmogelijk. 40 tot 60% is realistisch en zeker haalbaar. Daarom dat we in ons voorbeeld uitgaan van een gemiddelde dekkingsgraad van 50%.

5. Locatie van je woning

Is je woning eerder gelegen in het Zuiden? Dan heb je statistisch gezien meer zon dan een woning in het Noorden. Ook dat maakt een verschil bij de bepaling van het aantal vierkante meter zonnecollectoren. Heel wat woningen liggen eerder in het centrum uiteraard. Daarom dat dit eerder een theoretische benadering is. Een vakman kan je hierbij helpen en een goede inschatting bezorgen. Die vind je hier.

6. Dakoriëntatie

Zonnecollectoren plaats je best in de richting van het zuiden (tussen zuidoost en zuidwest). Indien de collectoren naar het oosten, noorden of westen gericht zijn daalt het rendement van de zonneboiler maar liefst met 20%.

7. Hellingshoek

Om een maximaal rendement te bekomen moeten de collectoren zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. De zonnecollectoren kunnen zowel op een plat als hellend dak geplaatst worden. De ideale hellingshoek bedraagt 36 graden, maar elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal een minimaal verschil in rendement opleveren. Bij een plat dak worden de collectoren op een onderstel geplaatst waardoor je de ideale hellingsgraad zelf kan kiezen.

8. Oppervlakte van de zonnecollectoren

Heb je rekening gehouden met alle voorgaande stappen, dan kan je de geschikte oppervlakte van de zonnecollectoren berekenen. Als vuistregel gelden volgende voorwaarden:

 • Minstens 1 tot 1,5 m² collectoroppervlakte per persoon
 • 50 l boilerinhoud per 

Deze regel is echter enkel van toepassing in ideale omstandigheden: zuidgericht dak met ideale hellingshoek en gemiddeld waterverbruik. Aangezien de meeste woningen niet voldoen aan deze ideale situatie is het niet voor de hand liggend zelf de omvang van je zonneboilersysteem te bepalen. Doe daarom altijd een beroep op een vakman.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs