Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rendement zonneboiler

Met een zonneboiler kan je jaarlijks gemiddeld 60% besparen op de energiekosten voor de productie van warm water. Dat is goed voor zo’n 15% tot 20% van je totale energiefactuur. Alles over het rendement van een zonneboiler en de factoren die er een invloed hebben lees je in dit artikel.

Ga snel naar: factoren die het rendement beïnvloedenconclusieoffertes ontvangen

 

Rendement zonneboiler berekenen

Het rendement of de opbrengst van je zonneboiler bepaalt voor een groot deel hoeveel je jaarlijks kan besparen. De besparing kan je eenvoudig bereken via volgende formule:

 

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100

Opbrengst zonneboiler: per jaar gemiddeld 500 kWh per m² aan zonnecollectoren
Warmwater behoefte: per jaar gemiddeld 750 kWh per persoon

 

Een gezin van 4 personen bijvoorbeeld verbruikt per jaar zo’n 3.000 kWh voor de opwarming van water. Je kan ervan uitgaan dat een zonneboiler van 300 liter met 4 m² aan zonnecollectoren voldoende is om aan hun warmwater behoefte te voldoen. Zo’n zonneboiler heeft op jaarbasis een opbrengst van ongeveer 2.000 kWh. Als we deze gegevens in de formule gieten, komen we uit op een jaarlijkse energiebesparing van 66%. Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,25/kWh, komt dat neer op een besparing van € 500 per jaar.

Let op, bovenstaande cijfers zijn slechts een indicatie. Het effectieve rendement en opbrengst van een zonneboiler is afhankelijk van veel factoren. Je laat daarom best een berekening maken op maat van jouw project door een gespecialiseerd installateur. Klik hier voor meer info.

 

Wat is de gemiddelde besparing per type brandstof?

Het rendement van een zonneboiler ligt vrij hoog. 1 m² Aan zonnecollectoren haalt gemiddeld 500 kWh aan warmte uit de zon. Voor een eengezinswoning is 5 m² aan zonnecollectoren doorgaans voldoende om jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh elektriciteit, 275 m³ gas of 300 liter mazout te besparen.

 

rendement zonneboiler berekenen

 

Factoren die het rendement beïnvloeden

Tegenover die jaarlijkse energiebesparing staat natuurlijk ook een investeringskost. Het is de bedoeling om de investering in een zonneboiler zo snel mogelijk terug te verdienen. Het spreekt voor zich dat de terugverdientijd het kortst is wanneer het rendement van de zonneboiler optimaal is. Dat rendement is grotendeels afhankelijk van volgende factoren:

 

 1. Hellingsgraad zonnecollectoren

  Voor een maximaal rendement moeten de collectoren zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. De hellingshoek van de zonnecollectoren op het dak bedraagt idealiter 36 graden. Elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal ongeveer een even hoog rendement opleveren. Zonnecollectoren kan je op zowel platte als hellende daken plaatsen. Platte daken bieden meer mogelijkheden omdat je dan zelf de hellingsgraad kan bepalen. Het frame dat nodig is, brengt wel extra kosten met zich mee.

 2. Oriëntatie zonnecollectoren

  De zonnecollectoren richt je best naar het zuiden (tussen zuidoost en zuidwest). Bij collectoren die naar het oosten, noorden of westen gericht zijn kan het rendement van de zonneboiler met maar liefst 20% dalen. Om het rendement te vergroten, is het ook belangrijk dat er geen bomen of gebouwen voor schaduw op de collectoren zorgen.

 3. Isolatie van de woning

  Het heeft weinig zin om een zonneboiler te plaatsen als je huis niet goed geïsoleerd is. Dat is vooral het geval als de zonneboiler ook is aangesloten op de verwarmingsketel om de woning deels te verwarmen. Isolatie voorkomt dat de warmte uit de woning ontsnapt en verloren gaat. Dat behoud van de warmte binnen zorgt niet alleen voor een aangenamer wooncomfort. Het resulteert ook in een daling van de energiekosten.

 4.  Soort zonnecollectoren

  Het rendement van de zonneboiler hangt ook af van het soort zonnecollectoren dat je kiest. Vacuüm buiscollectoren zijn iets duurder maar hebben wel een hoger rendement dan de goedkopere vlakke plaatcollectoren. Om hetzelfde vermogen te creëren, heb je met vlakke plaatcollectoren dus een grotere montageoppervlakte nodig.

 5. Afstand zonnecollectoren – voorraadvat

  De afstand tussen de collectoren en het voorraadvat moet zo klein mogelijk zijn. Algemeen geldt dat er per vierkante meter zonnecollectoren een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter vereist is. Hoeveel m² aan zonnecollectoren nodig is, hangt af van het aantal personen in huis. Per bewoner moet je rekenen op 1 à 1,5 m² aan zonnecollectoren.

 6. Toepassing zonneboiler

  Het rendement is ook afhankelijk van de manier waarop je de zonneboiler gebruikt. Sluit je hem enkel aan op de kranen en douche? Of wil je de boiler ook gebruiken voor (vloer)verwarming? In dat laatste geval spreken we van een zonneboilercombi. Hoe meer toepassingen aan de boiler gekoppeld worden, hoe optimaler het rendement.

 7. Tijdsperiode

  Tijdens de zomermaanden en het voor- en najaar is een zonneboiler doorgaans 100% rendabel. In de winter ligt dat percentage lager. De zonneboiler haalt dan ongeveer 50% van de benodigde energie uit dag- en zonlicht. Op erg bewolkte dagen springt de gewone verwarmingsinstallatie (gas of elektriciteit) dan bij om het tekort te compenseren.

 

 

Conclusie: is een zonneboiler een rendabele investering?

Een zonneboiler is een grote investering die je liefst zo snel mogelijk wil terugverdienen. Naast de kostprijs van de installatie en eventuele premies, speelt het rendement van de zonneboiler hier een grote rol in. Hoe hoger het rendement, hoe meer je kan besparen en hoe sneller je de investering terugverdient. Het rendement is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren (zie hierboven). Indien je met deze factoren rekening houdt, kan een zonneboiler snel rendabel zijn en een mooie besparing (2.500 kWh elektriciteit, 275 m³ gas of 300 liter mazout voor een eengezinswoning) opleveren.

Doorgaans varieert de terugverdientijd van een zonneboiler tussen de 8 en 20 jaar. In de jaren die volgen kan je nog verder genieten van een mooie besparing op je energiefactuur. Als je weet dat een zonneboiler gemiddeld 30 jaar meegaat is dat zeker niet slecht. Een zonneboiler blijft dus een slimme, duurzame en milieuvriendelijke investering die zeker de moeite waard is.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs