Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rendement zonneboiler

Met een zonneboiler kan je jaarlijks gemiddeld 60% besparen op de energiekosten voor de productie van warm water. Dat is goed voor zo’n 15 tot 20% van je totale energiefactuur. In dit artikel geven we je meer info over het rendement van een zonneboiler en hoe je dit kan berekenen. We gaan ook nog dieper in op de factoren die het rendement beïnvloeden, de terugverdientijd van een zonneboiler en de rentabiliteit ervan.

Ga snel naar:
Rendement zonneboiler berekenen
Bepalende factoren voor rendement
Terugverdientijd zonneboiler
CONCLUSIE: zonneboiler rendabel?
Vergelijk offertes van zonneboiler installateurs

Rendement zonneboiler berekenen

Het rendement of de opbrengst van je zonneboiler bepaalt voor een groot deel hoeveel je jaarlijks kan besparen. De besparing kan je eenvoudig berekenen via volgende formule:

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100

Opbrengst zonneboiler: per jaar gemiddeld 500 kWh per m² aan zonnecollectoren
Warmwaterbehoefte: per jaar gemiddeld 750 kWh per persoon

 

VOORBEELD: we berekenen de energiebesparing voor een gemiddeld gezin van 4 personen dat per jaar zo’n 3.000 kWh verbruikt voor de opwarming van water. Je kan ervan uitgaan dat een zonneboiler van 300 liter met 4 m² aan zonnecollectoren voldoende is om aan hun warmwaterbehoefte te voldoen. Zo’n zonneboiler heeft op jaarbasis een opbrengst van ongeveer 2.000 kWh. Als we deze gegevens in de formule gieten, komen we uit op een jaarlijkse energiebesparing van 66% ((2000 ÷ 3000) x 100). Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,25/kWh, komt dat neer op een besparing van € 500 per jaar.

LET OP: bovenstaande cijfers zijn slechts een indicatie. Het effectieve rendement en de opbrengst van een zonneboiler zijn afhankelijk van veel factoren. Je laat daarom best een berekening maken op maat van jouw project door een gespecialiseerd installateur. Laat het rendement voor jouw situatie berekenen.

 

Wat is de gemiddelde besparing per type brandstof?

Het rendement van een zonneboiler ligt vrij hoog. 1 m² aan zonnecollectoren haalt gemiddeld 500 kWh aan warmte uit de zon. Voor een eengezinswoning is 5 m² aan zonnecollectoren doorgaans voldoende om jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh elektriciteit, 275 m³ gas of 300 liter mazout te besparen.

Zelf besparen met een zonneboiler? Via onze offerteservice brengen we je in contact met geschikte installateurs in jouw buurt. Zo kan je uitgebreid offertes vergelijken en de beste aanbieding kiezen. Vergelijk offertes van installateurs.

 

rendement zonneboiler berekenen

Factoren die het rendement beïnvloeden

Bij de berekening van het rendement van je zonneboiler zijn er een aantal factoren waarbij je best rekening houdt. Het rendement is namelijk grotendeels afhankelijk van verschillende factoren. Een overzicht:

  1. Hellingsgraad zonnecollectoren

    Voor een maximaal rendement moeten de collectoren zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. De hellingshoek van de zonnecollectoren op het dak bedraagt idealiter 36 graden. Elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal ongeveer een even hoog rendement opleveren. Op een schuin dak staat de hellingshoek meestal vast, terwijl platte daken meer mogelijkheden bieden om zelf de hellingsgraad te bepalen.

  2. Oriëntatie zonnecollectoren

    De zonnecollectoren richt je best naar het zuiden (tussen zuidoost en zuidwest). Bij collectoren die naar het oosten, noorden of westen gericht zijn, kan het rendement van de zonneboiler met maar liefst 20% dalen. Om het rendement te vergroten, is het ook belangrijk dat er geen bomen of gebouwen voor schaduw zorgen op de collectoren.

  3. Isolatie van de woning

    Het heeft weinig zin om een zonneboiler te plaatsen als je huis niet goed geïsoleerd is. Dat is vooral het geval als je de boiler ook aansluit op de verwarmingsketel om de woning deels te verwarmen. Isolatie voorkomt dat warmte uit de woning ontsnapt en verloren gaat. Dat zorgt voor een aangenamer wooncomfort én een daling van de energiekosten.

  4. Soort zonnecollectoren

    Het rendement van de zonneboiler hangt ook af van het soort zonnecollectoren dat je kiest. Vacuüm buiscollectoren zijn iets duurder maar hebben wel een hoger rendement dan de goedkopere vlakke plaatcollectoren. Om hetzelfde vermogen te creëren, heb je met vlakke plaatcollectoren dus een grotere montageoppervlakte nodig.

  5. Afstand zonnecollectoren – voorraadvat

    De afstand tussen de collectoren en het voorraadvat moet zo klein mogelijk zijn. Algemeen geldt dat er per vierkante meter zonnecollectoren een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter vereist is. Per bewoner moet je rekenen op 1 à 1,5 m² aan zonnecollectoren.

  6. Toepassing zonneboiler

    Het rendement is ook afhankelijk van de manier waarop je de zonneboiler gebruikt. Sluit je deze enkel aan op de kranen en douche? Of wil je de boiler ook gebruiken voor (vloer)verwarming? In dat laatste geval spreken we van een zonneboilercombi. Hoe meer toepassingen aan de boiler gekoppeld worden, hoe optimaler het rendement.

  7. Tijdsperiode

    Tijdens de zomermaanden en het voor- en najaar is een zonneboiler doorgaans 100% rendabel. In de winter ligt dat percentage lager. De zonneboiler haalt dan ongeveer 50% van de benodigde energie uit dag- en zonlicht. Op erg bewolkte dagen springt de gewone verwarmingsinstallatie (gas of elektriciteit) dan bij om het tekort te compenseren.

    TIP: wil je zeker zijn van een optimale plaatsing? Een installateur bepaalt op basis van alle bovenstaande factoren en jouw persoonlijke situatie de beste plaatsing. Zo ben je zeker van een hoog rendement. Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

zonneboiler rendement berekenen

Terugverdientijd zonneboiler

Tegenover de jaarlijkse energiebesparing met een zonneboiler staat natuurlijk ook een investeringskost die je zo snel mogelijk wilt terugverdienen. Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler 8 à 20 jaar. Het spreekt echter voor zich dat de terugverdientijd het kortst is wanneer het rendement van de zonneboiler optimaal is.

Met de onderstaande tips kan je de terugverdientijd van je zonneboiler nog inkorten:

  • Maak gebruik van premies: als je een zonneboiler laat plaatsen door een erkende installateur, zijn er een aantal premies waarop je aanspraak kan maken. Denk maar aan de Mijn VerbouwPremie, de EPC labelpremie, gemeentelijke subsidies… Zo kan je de kostprijs drukken.
  • Stem je installatie af op je behoeften: zorg ervoor dat het aantal zonnecollectoren en het volume van het voorraadvat goed is afgestemd op je waterverbruik. Anders betaal je misschien te veel voor je zonneboiler of verbruik je nodeloos extra energie.
  • Denk na over de plaatsing: denk tot slot ook goed na over de plaatsing van je zonnecollectoren en hou rekening met schaduwinval, de juist hellingshoek, de afstand tot het voorraadvat… Hoe meer zonlicht de collectoren opvangen, hoe hoger je rendement en dus hoe korter de terugverdientijd.

 

CONCLUSIE: is een zonneboiler een rendabele investering?

Een zonneboiler is een grote investering die je liefst zo snel mogelijk terugverdient. Tal van factoren hebben een invloed op de terugverdientijd zoals de kostprijs, eventuele premies en het rendement van je zonneboiler. Hoe hoger het rendement, hoe meer je kan besparen en hoe sneller je de investering terugverdient. Als je rekening houdt met alle bepalende factoren voor het rendement, kan een zonneboiler snel rendabel zijn en een mooie besparing opleveren.

Als je bovendien weet dat een zonneboiler gemiddeld 30 jaar meegaat en de terugverdientijd van een zonneboiler tussen de 8 en 20 jaar ligt, kan je nog verder genieten van een mooie besparing op je energiefactuur. Een zonneboiler blijft daarom dus een slimme, duurzame en milieuvriendelijke investering die zeker de moeite waard is. Via onderstaand offerteformulier kan je vrijblijvend offertes van zonneboiler installateurs in jouw buurt vergelijken:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs