Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler panelen

Met een zonneboiler gebruik je zonne-energie om het sanitair water in je woning te verwarmen. Maar hoe werken de panelen van zonneboilers (zonnecollectoren) precies? Welke soorten zijn er en wat kosten ze? En met welke belangrijke aandachtspunten hou je best rekening bij het kiezen van zonneboiler panelen? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten zonneboiler panelen
Prijs panelen zonneboiler
Belangrijke aandachtspunten
FAQ zonneboiler panelen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werken zonneboiler panelen?

Zonneboiler panelen (zonnecollectoren) laat je op je dak plaatsen om zonne-energie op te vangen voor het opwarmen van je sanitair water. Deze panelen zijn aangesloten op een buizenstelsel waar een opwarmbare vloeistof doorheen loopt (glycol). Eenmaal opgewarmd stroomt de vloeistof van de collectoren naar het voorraadvat in je woning om zo je sanitair water op te warmen.

Zonneboiler laten plaatsen? Schakel een vakman in voor jouw project via onze gratis offerteservice.

zonneboiler panelen

 

Soorten zonneboiler panelen

Welke verschillende types zonneboiler panelen kan je plaatsen? Hieronder een kort overzicht van de opties:

 

1. Vlakkeplaat panelen

Vlakkeplaatcollectoren zijn zo’n 10 cm dik en bestaan uit glazen platen met daarachter donkergekleurde absorptieplaten die zonlicht opnemen. Van hieruit wordt een speciale vloeistof in het buizenstelsel verwarmd. Om warmteverlies te beperken, is de hele collector ook beschermd met isolatiemateriaal. Verder hebben vlakkeplaatcollectoren een lange levensduur en werken ze vooral goed bij veel direct zonlicht.

Richtprijs: € 550 per paneel (excl. btw en plaatsing)

 

2. Vacuümbuis panelen

Vacuümbuiscollectoren zijn wat duurder, maar werken beter bij bewolking of een laagstaande zon. Dit maakt ze dus geschikter in landen met een wisselvallig klimaat. De collectoren werken vanuit hetzelfde principe als vlakkeplaatcollectoren, maar bestaan uit dubbelwandige glazen vacuümbuizen. Dit zijn geharde buizen waarin nog kleinere glazen buizen lopen, waardoor een vacuüm ontstaat dat warmteverlies tegengaat.

Richtprijs: € 750 per paneel (excl. btw en plaatsing)

 

3. PVT-panelen

PVT-panelen combineren de werking van zonnepanelen en een zonneboiler. Hiermee wek je dus niet alleen elektriciteit op, maar ook warmte voor je sanitair water. Zulke panelen zijn vooral nuttig voor kleinere daken waar je geen ruimte hebt voor beide installaties.

Daarnaast zijn PVT-panelen efficiënter dan traditionele opties. Dit komt omdat de zonneboiler collectoren deels dienen als koeling voor de zonnepanelen. Je levert daarom wat rendement van de collectoren in, maar in totaal is de energieopbrengst van PVT-panelen hoger dan bij gewone zonnepanelen.

Richtprijs: € 900 per paneel (excl. btw en plaatsing)

 

Welk type zonneboiler panelen kies ik best?

Dat hangt vooral af van je woonsituatie, persoonlijke voorkeur, budget, … Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs panelen zonneboiler

De totale kostprijs van een zonneboiler hangt af van het aantal en het type panelen, de capaciteit, … Voor de zonneboiler panelen zelf mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort zonneboiler panelenPrijs per paneel (excl. btw en plaatsing)
Vlakkeplaat panelen€ 550
Vacuümbuis panelen€ 750
PVT-panelen€ 900

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk 2 à 3 voorstellen van ervaren installateurs actief in jouw buurt. Zo geniet je altijd van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Start je aanvraag hier.

 

panelen zonneboiler

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op als je panelen voor je zonneboiler laat plaatsen? Enkele aandachtspunten op een rij:

 • Plat of schuin dak: een vakman plaatst panelen voor je zonneboiler in een hellingshoek van 20 à 60 graden. Heb je een plat dak? Dan gebruikt hij hier metalen montageframes voor. Hij zorgt ook voor voldoende ballast zodat de zonneboiler panelen niet kunnen wegwaaien bij stormweer.
 • Rendement: gemiddeld heb je zo’n 8 à 20 jaar nodig om een zonneboiler installatie terug te verdienen. Daarnaast kan je er van uit gaan dat zonneboiler panelen garant staan voor 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte. Dit is ongeveer 15 à 20% van je totale energierekening.
 • Premie: je kan een zonneboiler premie krijgen voor een complete installatie.
 • Onderhoud: zonneboilers gaan doorgaans zo’n 20 jaar mee, maar regelmatig onderhoud en zonneboiler panelen reinigen is aan te raden. Denk hierbij aan een jaarlijks tot vijfjaarlijks onderhoud door een installateur. Dit kost je zo’n € 75 – 125, maar dit kan goedkoper zijn als je een onderhoudscontract afsluit.

 

Zonneboiler of zonnepanelen: welke kies ik het best?

Heb je genoeg ruimte op je dak? Dan loont het om een zonneboiler te combineren met zonnepanelen. Zo bespaar je namelijk op je elektriciteit én warm water. Moet je echter 1 van de 2 kiezen door een gebrek aan ruimte? Vraag dan vrijblijvend advies aan een ervaren vakman via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

FAQ zonneboiler panelen

Heb je nog vragen over het installeren van zonneboiler panelen, de totale kosten, of je dak eigenlijk wel geschikt is, …? Schakel dan een vakman in via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Hieronder zetten we alvast een aantal vragen op een rijtje:

  • Hoeveel zonneboiler panelen heb ik nodig?
  Dit is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden. Doorgaans kan je uitgaan van zo’n 1 à 1,5 m² aan collectoren per persoon.


 • Hoeveel premie kan ik krijgen voor zonneboiler panelen?
  Via Mijn VerbouwPremie kan je in aanmerking komen voor een premie voor zonneboilers. Afhankelijk van jouw inkomen bedraagt deze maximaal € 2.750 tot 3.300 (max. 40% van het factuurbedrag). Let op: de premie is alleen te verkrijgen als je de plaatsing van je zonneboiler overlaat aan een vakman. Deze erkende installateur kan je daarnaast ook begeleiden tijdens je premie-aanvraag.


 • Moet ik een vergunning aanvragen voor zonneboiler panelen?
  Meestal heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden is (als je woning tot beschermd erfgoed behoort bijvoorbeeld). Je informeert je best altijd eerst bij je gemeente over de mogelijkheden.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs