Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnecollectoren prijzen

De zonnecollectoren zijn de eerste schakel binnen het werkingsproces van een zonneboiler. Ze liggen op het dak en zetten daar zonlicht om in warmte. Zonnecollectoren zijn m.a.w. onmisbaar voor de werking van een zonneboiler. Vandaar dat ze ook een grote invloed hebben op de uiteindelijke prijs van een zonneboiler systeem. Meer over de prijs van zonnecollectoren ontdek je hier.

Ga snel naar: PrijzenFactoren die de prijs beïnvloedenOnderhoudskostenBesparingstips

 

Zonnecollectoren prijzen

Zonnecollectoren zijn slechts een onderdeel van een zonneboiler. Afzonderlijk een zonnecollector kopen heeft weinig zin. Het is daarom interessanter om een overzicht te geven van de prijzen van volledige zonneboilerinstallaties (incl. alle onderdelen waaronder zonnecollectoren). Daarbij wordt de prijs vooral bepaald door de inhoud van de zonneboiler en de zonnecollectoren. Welke installatie je nodig hebt is afhankelijk van jouw waterverbruik en het aantal gezinsleden.

Soort zonneboiler Gemiddelde prijs zonneboiler
(incl. btw & plaatsing)
Jaarlijkse besparing
100 liter, 1 collector € 2.000 à 2.700€ 70
100 liter, 2 collectoren € 3.000€ 90
200 liter, 2 collectoren € 3.400 à 3.900€ 125
300 liter, 3 collectoren€ 5.000€ 190

 

TIP: benieuwd naar een correcte inschatting van de prijs voor een volledig zonneboiler systeem op maat van jouw situatie (waterverbruik, aantal gezinsleden, …)? Dan ga je best te rade bij een erkende zonneboiler installateur. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou te voorzien van het juiste advies en een correct prijsvoorstel. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

zonnecollectoren prijzen

 

Factoren die de prijs van zonnecollectoren beïnvloeden

De prijs van een zonneboiler systeem is afhankelijk van de inhoud van de zonneboiler en de zonnecollectoren. De prijs van die zonnecollectoren wordt door verschillende factoren beïnvloed.

 

1. Afmetingen van de zonnecollector

Niet veel plaats op het dak? Geen probleem, dat hoeft je niet te belemmeren om zonnecollectoren te installeren. De afmetingen van een zonnecollector starten namelijk al van 2m² en kunnen oplopen tot ongeveer 6m².

De grootte van de zonnecollector heeft natuurlijk ook een invloed op de prijs ervan. Vanzelfsprekend zijn grotere modellen duurder dan kleine. Daar tegenover staat dan wel dat grote zonnecollectoren een groter rendement opleveren dan kleine. Dat maakt dat meerdere kleine zonnecollectoren hetzelfde rendement kunnen hebben dan 1 grote zonnecollector. Een optimaal evenwicht zoeken (afhankelijk van de beschikbare plaats en het gewenste rendement) is dus de boodschap.

 

2. Prijs zonnecollectoren volgens soort

Zonnecollector prijzen zijn ook afhankelijk van het type collector. We onderscheiden vlakke plaat collectoren en vacuümbuis collectoren:

Soort zonnecollectorPrijs zonnecollector (2,5 vierkante meter)
Vlakke plaat zonnecollectorGemiddeld €550 (excl. plaatsing)
Vacuümbuis zonnecollectorGemiddeld €750 (excl. plaatsing)
Opgelet: Dit is de prijs voor de zonnecollector alleen, niet voor het gehele zonneboiler systeem.

 

A. Vlakke plaat zonnecollector

Een vlakke plaat zonnecollector bestaat uit een bak met daarin een buizensysteem dat gevuld is met vloeistof. Die vloeistof warmt op door de warmte van de zon en wordt gebruikt om het water in het voorraadvat op te warmen. Verder is de zonnecollector afgesloten met een afdekplaat die de warmte vasthoudt.

Over het algemeen ligt de prijs van een vlakke plaat collector lager dan die van een vacuümbuis collector. Weet dan wel dat een vlakke plaat zonnecollector ook een lager rendement heeft, vooral in de winter. ⇒ Lees hier meer over vlakke plaat zonnecollectoren.

 

B. Vacuümbuis zonnecollector

Een vacuümbuis zonnecollector bestaat, zoals de naam het zelf zegt, uit naast elkaar gemonteerde vacuümbuizen met een dubbele wand. In de buizen zit een heat pipe die de warmte opneemt. In de top van de heat pipe wordt die warmte dan overgedragen aan de voorbijstromende vloeistof. De warmte wordt uiteindelijk gebruikt om het water in het voorraadvat op te warmen. De buizen zijn ook voorzien van een coating om warmteverlies te voorkomen.

Een vacuümbuis collector is over het algemeen duurder dan een vlakke plaat collector. Het rendement is wel het hele jaar door hoog, ook in de wintermaanden. ⇒ Lees hier meer over vacuümbuis zonnecollectoren.

 

Tip: Laat je adviseren door een professional. Hij kan in overleg met jou bepalen welke zonnecollectoren, en dus ook welke zonneboiler systeem, het meest geschikt is voor jouw situatie. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende zonneboiler installateurs uit jouw regio via de offertepagina.

 

prijs zonnecollectoren

 

Onderhoudskosten

Zonnecollectoren vragen nauwelijks onderhoud. In principe volstaat het om ze 1x per jaar vrij te maken van stof, vuil en mos. Je kan dat makkelijk zelf doen. Erg vuile zonnecollectoren kan je reinigen met helder water en een doek. Natuurlijk kan je de reiniging ook overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf.

Het reinigen van de collectoren kan dan direct gecombineerd worden met een onderhoud/controle van het volledige zonneboiler systeem. Dat is niet jaarlijks verplicht, maar wel aangeraden. Een klein periodiek onderhoud zorgt ervoor dat het systeem optimaal blijft werken en verlengt ook de levensduur van de zonneboiler. Vraag hier vrijblijvend offertes op maat aan.

 

Zonnecollector kopen? Bespaar via premies

De prijs van een zonneboiler met zonnecollectoren is niet min. Gelukkig kan je genieten van enkele interessante premies om de kosten te drukken.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Via de Mijn VerbouwPremie kan je een premie van € 550 à 660 per m² apertuuroppervlakte krijgen, afhankelijk van je inkomenscategorie. Let op, je moet je zonneboiler wel laten plaatsen door een groene-energie installateur (met het RESCert-certificaat).

TIP: via onze offertepagina kom je vrijblijvend in contact met erkende installateurs actief in je buurt!

 

2. Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie

Investeer je naast een zonneboiler in nog minstens 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je ook de Totaalrenovatiebonus krijgen. Hoe meer maatregelen je laat uitvoeren, hoe hoger het bedrag van die bonus. De einddatum van je 1e investering moet wel liggen tussen 2017 en 2020. Begon je met je energetische renovatie in 2021 of later? Dan zit je niet in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar in dat van de EPC-labelpremie van Fluvius.

 

3. Premies via jouw gemeente of provincie

In bepaalde gemeentes of provincies is het mogelijk om een premie aan te vragen voor het plaatsen van een zonneboiler. Of je hier aanspraak op kan maken, vraag je best na bij jouw lokale overheid.

⇒ Meer over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor deze premies lees je in dit artikel.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs